Raczej nie chodzi o zgadzanie się a o możliwościIMPULS3 pisze:Chyba pierwszy raz nie zgadzamy się z kamar, w sprawie obróbki.![]()
:
Technologia produkcji wrzeciona
-
bob35
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
To jest banalnie proste
1 Toczysz zostawiasz naddatki pod szlifowanie na łożyskach i na stożku.
2 Na końcach robisz faski pod kły
3 Nawęglasz hartujesz
4 szlifujesz w kłach stałych pod łożyska
5 szlifujesz stożek centrując się do szlifowanych średnic
6 Pomiar stożka na szlifierce
Cała istota w tym ze stożek nie może mieć bicia . A z pomiarem stożka jest bardo prosty sposób zwykła suwmiarką i stożkiem kontrolnym zmierzysz nawet z dokładnością 0.01 poczytaj o tuszowaniu.
1 Toczysz zostawiasz naddatki pod szlifowanie na łożyskach i na stożku.
2 Na końcach robisz faski pod kły
3 Nawęglasz hartujesz
4 szlifujesz w kłach stałych pod łożyska
5 szlifujesz stożek centrując się do szlifowanych średnic
6 Pomiar stożka na szlifierce
Cała istota w tym ze stożek nie może mieć bicia . A z pomiarem stożka jest bardo prosty sposób zwykła suwmiarką i stożkiem kontrolnym zmierzysz nawet z dokładnością 0.01 poczytaj o tuszowaniu.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.
-
skoczek
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 6
Jesteśmy pokojowo nastawieni więc bić nikogo nie będziemy, nawet jak wrzeciona nie zrobikamar pisze:To jest jeszcze prostrze -
1. Bierzesz kawałek materiału i robisz z niego wrzeciono bez bicia
Też przyłączam się do prośby Kolegi IMPULS3 by Kolega Bob35 rozszerzył swoją wypowiedź, zwłaszcza punkt 5:
-jak niby mam się centrować do średnic? za pomocą zegara? nie chce mi się wierzyć że tak to robią w warunkach produkcyjnych bo by na waciki nie zarobili ustawiając się pół godziny by wskazówka nie drgnęła; chyba że Kolega ma coś innego na myśli?.
Punkt 6 też jest ciekawy, bo ustawianie kąta tworzącej stożka za pomocą tuszu traserskiego ja wiem jak zrobić, ale nie rozumiem jak suwmiarką i stożkiem kontrolnym mam to zmierzyć.
Będę wdzięczny za bardziej obszerną wypowiedź bo dla mnie nie jest to banalne.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
bob35
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Kolego Skoczek właśnie że za pomocą czujnika zegarowego i trwa to tylko 3-4 klepnięcia młoteczkiem miedzianym gdzieś około 10-15 sekund. Oczywiście dla szlifierz fachowca. Co do 6 punktu np mamy do zrobienia stożek w otworze np: 1/10 musimy dorobić do tego sprawdzian . Poprzez tuszowanie sprawdzamy tylko sam kont a średnicę to jak znasz wymiary sprawdzianu to przy tej zbieżności 0.01 setka na średnicy sprawdzian wejdzie 0.1 proste
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.
-
ZiG
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
To raczej głębokościomierzem mikrometrycznym dokładny wymiar średnicy się uzyskuje pasując sprawdzian. Suwmiarką to można mierzyć przy pasowaniu otworu stożkowego w kole pasowym
[ Dodano: 2012-02-26, 23:54 ]
[ Dodano: 2012-02-26, 23:54 ]
Wydaje mi się, że w warunkach produkcyjnych szczęki są zataczane pod konkretną powierzchnię wrzeciona za która się ów wrzeciono w nich mocuje. Wtedy jak kolega napisał wyżej dla doświadczonego szlifierza wystarczy kilka ruchów by czujnik nie wykazywał bicia.skoczek pisze: nie chce mi się wierzyć że tak to robią w warunkach produkcyjnych bo by na waciki nie zarobili ustawiając się pół godziny by wskazówka nie drgnęła; chyba że Kolega ma coś innego na myśli?.
-
wieslawbarek
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
-
mike217
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
Na surówce wytoczonej z naddatkami, wykonuję się gniazdo stożka, cała obróbka dalsza jest potem na kłach, i już według tego stożka cała reszta leci prosto. Szlifowanie po obróbce C też jest na kłach, a szlifowanie gniazda najlepiej wykonać już na gotowym wrzecionie, tam gdzie się będzie kręciło. Tak wykonał nam wrzeciono metron z torunia i jest perfekt. Jaki jest centrowania stożka do baz łożysk jak można wykorzystać stożek, żeby to bazy leciały zgodnie z nim.