Pierwsza frezarka cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Właśnie właśnie, sprzęgło... miałem jeszcze spytać jak zamocować silnik i zapomniałem. Cóż, sprzęgło to raczej przerost formy nad treścią, widziałem na forum jak niektórzy używali przewodu hamulcowego (?). Średnica osi silnika wynosi 6,35mm więc pręt też by wypadało stoczyć do takiej średnicy, czyli wychodzi na to że muszę stoczyć 10-8-6,35 (łożysko-nakrętka-mocowanie do silnika).
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Bez przegięć..., żeby tak od razu popsuć dobry przewód hamulcowyGrabki pisze:widziałem na forum jak niektórzy używali przewodu hamulcowego

http://allegro.pl/waz-igielit-igielitow ... 94748.html
W zupełności Ci to rozwiązanie wystarczy.
Grabki pisze:Cóż, sprzęgło to raczej przerost formy nad treścią

W twoim przypadku to raczej zatoczenie czopów na 10-8-6,35

Pozdrawiam Sławek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ja kupiłem wąż ogrodowy do wody z oplotem. też przezroczysty. Potrzebowałem 10 cm. Odciąłem 10 cm. Zapłaciłem za 10 cm. Grosze.
Majątkiem w porównaniu do samych węży ogrodowych okazały się obejmy zaciskowe (ok 2 zł za sztukę).
Przy małym drewniaczku nie szukaj sprzęgieł ani innych drogich rozwiązań. Taki wąż spokojnie wystarczy. Polecam.
Majątkiem w porównaniu do samych węży ogrodowych okazały się obejmy zaciskowe (ok 2 zł za sztukę).
Przy małym drewniaczku nie szukaj sprzęgieł ani innych drogich rozwiązań. Taki wąż spokojnie wystarczy. Polecam.
-
Na zakup oryginalnej raczej bym nie liczył, zmierz raster pinów to może się dobierze.Grabki pisze:czy nie wiecie co jaka tam jest potrzebna wtyczka abym mógł podłączyć przewody do tego silnika oraz gdzie taką dostać/kupić?
Grabki, jakie te motorki, i czym Ty ciąłeś te dechy, że takie popalone...
Pozdrawiam Sławek
-
Piny są co 4mm, silniki to KH56KM2U014 firmy JAPAN SERVOdudis69 pisze:Na zakup oryginalnej raczej bym nie liczył, zmierz raster pinów to może się dobierze.
Grabki, jakie te motorki, i czym Ty ciąłeś te dechy, że takie popalone...
Deski były cięte przez mojego tatę u mojego wujka

-
...tiaaa, jasne 4mmGrabki pisze:Piny są co 4mm

http://www.google.pl/search?q=z%C5%82%C ... 99&bih=654
...miłej lektury, pewnie coś upolujesz.
Co tam..., ważne żeby i prostopadle tam gdzie trzeba.Grabki pisze:Deski były cięte

Pozdrawiam Sławek
-
Nic nie widać, szukałem też pod hasłem molex 3,96mm, bo na złączu pisze molex, ale nic nie znalazłem, a właściwie to tak, ale tylko to: http://www.tme.eu/pl/details/mx-41695-n ... 1695-n-b6/ - ale minimum 10szt. poza tym nie ogarniam tego sklepu, a poza tym trzeba by było przypiłować złącze bo w silniku jeden narożnik jest ścięty.
-
Fakt, mają pokaźny wybór złącz 6xpin r.3,96,
Tak jak napisałem..., na oryginał bym nie liczył, chyba że ktoś z kolegów będzie miał popsutego japsa i mu zbywa.
Raczej nikt nie ogarnia, a zwłaszcza ich polityki cenowej, ja traktuje TME jak salon wystawienniczy, gdzie się tylko ogląda
No to masz kolego zagwostkę, naprawdę...
tylko nie używaj tej samej piły co tata.
Jeżeli to taki problem, to bym kupił zwykłe BLS-y do goldpinów i ładnie pozarabiał na przewodach + ternokurczka, a oryginalne wtyczki do szuflady schował.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=20 ... _rule_id=4
albo mocniejsze...
http://allegro.pl/zlacze-kablowe-komple ... 45535.html
Tak jak napisałem..., na oryginał bym nie liczył, chyba że ktoś z kolegów będzie miał popsutego japsa i mu zbywa.
Kto pisze?....Grabki pisze:bo na złączu pisze molex
Grabki pisze:ale minimum 10szt. poza tym nie ogarniam tego sklepu
Raczej nikt nie ogarnia, a zwłaszcza ich polityki cenowej, ja traktuje TME jak salon wystawienniczy, gdzie się tylko ogląda

Grabki pisze: a poza tym trzeba by było przypiłować złącze bo w silniku jeden narożnik jest ścięty.
No to masz kolego zagwostkę, naprawdę...

tylko nie używaj tej samej piły co tata.
Jeżeli to taki problem, to bym kupił zwykłe BLS-y do goldpinów i ładnie pozarabiał na przewodach + ternokurczka, a oryginalne wtyczki do szuflady schował.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=20 ... _rule_id=4
albo mocniejsze...
http://allegro.pl/zlacze-kablowe-komple ... 45535.html
Pozdrawiam Sławek
-
Sterownik i płyta główna przetestowane, nic tylko dorobić jeszcze 2 sterowniki.
Frezarka już poskręcana teraz czas poprzykręcać prowadnice i zamocować jakoś nakrętki, które "jeżdżą" po pręcie(tu mam lekki problem). Pręty także już stoczone, czekam jeszcze tylko na łożyska.
Jutro wrzucę fotki.
[ Dodano: 2012-02-25, 14:00 ]
Wrzucam fotki prętów i skręconej "skrzynki":

Teraz mam dylemat z zamocowaniem nakrętek do stołu itd. Myślę, aby dać kawałek deseczki (jako podkładka) na to nakrętka i zrobić obejmę z blachy, tylko nie wiem jak będzie to spasowane bo otwory na łożyska po jednej stronie i po drugiej są w nieco innej pozycji, starałem się to zrobić jak najdokładniej, ale wyszło tak +-1mm. Wpadłem na pomysł aby nakrętkę okręcić dętką od roweru, wtedy by się to wszystko samo dopasowało. Co o tym myślicie, czy to zda egzamin? Wszystko będę robił prawdopodobnie w przyszłym tygodniu, bo czekam na łożyska, ale niestety ferie już się kończą i prace się na pewno spowolnią.
[ Dodano: 2012-02-27, 21:22 ]
Czym najlepiej nasmarować pręty (bo z tego co kiedyś czytałem to trzeba, tak?)? Mam towot, olej silikonowy, olej wazelinowy oraz smar grafitowy. Czego użyć? Smaru grafitowego? A może kupić coś innego?
Frezarka już poskręcana teraz czas poprzykręcać prowadnice i zamocować jakoś nakrętki, które "jeżdżą" po pręcie(tu mam lekki problem). Pręty także już stoczone, czekam jeszcze tylko na łożyska.
Jutro wrzucę fotki.
[ Dodano: 2012-02-25, 14:00 ]
Wrzucam fotki prętów i skręconej "skrzynki":

Teraz mam dylemat z zamocowaniem nakrętek do stołu itd. Myślę, aby dać kawałek deseczki (jako podkładka) na to nakrętka i zrobić obejmę z blachy, tylko nie wiem jak będzie to spasowane bo otwory na łożyska po jednej stronie i po drugiej są w nieco innej pozycji, starałem się to zrobić jak najdokładniej, ale wyszło tak +-1mm. Wpadłem na pomysł aby nakrętkę okręcić dętką od roweru, wtedy by się to wszystko samo dopasowało. Co o tym myślicie, czy to zda egzamin? Wszystko będę robił prawdopodobnie w przyszłym tygodniu, bo czekam na łożyska, ale niestety ferie już się kończą i prace się na pewno spowolnią.
[ Dodano: 2012-02-27, 21:22 ]
Czym najlepiej nasmarować pręty (bo z tego co kiedyś czytałem to trzeba, tak?)? Mam towot, olej silikonowy, olej wazelinowy oraz smar grafitowy. Czego użyć? Smaru grafitowego? A może kupić coś innego?