laser światłowodowy

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

www.kimla.pl
Posty w temacie: 38

Post napisał: www.kimla.pl » 20 lut 2012, 23:20

Jeśli ma się takie parametry prędkości cięcia jak na załączonym wykresie przy 3 kW, to może i lepiej, że tych laserów nie produkują ponieważ z najwolniejszymi chińczykami nie mieli by szans.

Przy cięciu blach do 10mm uzyskuję wyższe prędkości przy mocy 1 kW.

Tagi:

pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pop9 » 21 lut 2012, 00:07

jakie zródło uzywali w ALW?? Masz jakies parametry wiazki??

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 lut 2012, 07:08

www.kimla.pl pisze:Jeśli ma się takie parametry prędkości cięcia jak na załączonym wykresie przy 3 kW, to może i lepiej, że tych laserów nie produkują ponieważ z najwolniejszymi chińczykami nie mieli by szans.

Przy cięciu blach do 10mm uzyskuję wyższe prędkości przy mocy 1 kW.
być może. To co załączyłem to jest z pierwszej ( rok chyba 2003...5 :?: ) budowanej maszyny.potem wyniki poprawili i zaprzestali dalszych prac.
Źródło nie wiem skąd mieli. Pierwsze ( 3KW ) było z trumpf-a i te parametry się niego tyczą a po 6 miesiącach od opublikowania zbudowali swoje i mieli jeszcze obcego dostawcę. Ale kto to był , to nie wiem.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24

Post napisał: lolo2 » 23 lut 2012, 21:00

Witam,

@kimla

Przewidujesz produkcje Fiberów 3kw i większych? Oraz w formacie 4m x 2m?

Czy jest możliwość abyś powiedział W jakich cenach planujesz wydać laser 4kw IPG w powyższym formacie? Jakiego rzędu będą to sumy?

Oraz jakie są ceny źródeł IPG 4KW i mniejszych? Jakieś poglądowe ceny (katalogowe chociaż).

Jaki masz system załadowczo rozładowczy? Coś jak trumpfa. Jaka kinematyka, jakie czasy cyklu wymiany?

Dlaczego pytam,
W następnym tygodniu zamawiam laser albo: TruLAser 5040 Fiber trumpfa lub Wycinarka laserowa eVision 2040 F4,0 (z Wałcza).

Dlaczego wybieram spośród tych dwóch firm? Bo tylko one oferują stoły 4x2 metry.
Amada nie ma takiego, Mitsubishi i Bystronica na razie nie chcę. Złe przeżycia.

Dzisiaj miałem wizytę przedstawicieli TRUMPFa
TRUMPF z systemem załadowczo rozładowczym trzeba liczyć "katalogowo" ponad 840 000 euro. Trumpf wiadomo renoma jest. Martwi mnie jedynie że jeszcze na osi X mają zębatki. Y i Z już niby jest na liniówkach.

laser Eagle, jutro jadę do nich zobaczyć co tam oferują. Cena o wiele niższa ale nie mają na razie systemu rozładowczego. Więc albo oni coś zaproponują, albo sam będę musiał coś wykombinować. Dlatego #kimla pytam sie jaki system posiadasz i czy masz w ofercie na sprzedaż.

A teraz inne pytanka.
co sądzicie o napędzie na zębatkach Trumpfa? czy jest to dobre? W sumie jakby nie było dobre to już by tego trumpf nie produkował, a jednak dalej to robią. Mam laser CO2 mazaka na liniówkach i chodzi bez zarzutu. Ten eagel też jest na liniówkach. Co lepsze według was? Kimla jakiego rodzaju napędy ty zastosujesz na poszczególnych napędach?

@cnccad dzisiaj rozmawiałem z trumpfem i powiedzieli że nikomu nie sprzedają i nie sprzedawali swoich źródeł.

Ostatnie pytanie. O co proponujecie sie zapytać odnośnie laserów Fiber?

Teraz tak.
Jeżeli chodzi o opłacalność stosowania fibera, to nadaje sie on do 4 - 5mm blachy. Przedstawiono mi dzisiaj wykresy prędkości wpaleń, absorbcji ciepła i przy blasze 5mm Fiber dorównuje CO2, później parametry są gorsze dla fibera.

Czasy ciecia lasera AMADA FOL-3015 AJ 4000 Watt:
Rodzaj materiału
http://imageshack.us/photo/my-images/59/czasyamada.jpg/

oraz TRUMPF 5KW
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... rumpf.jpg/

jeżeli jakieś pytania to pytać, coś tam z prezentacji zapamiętałem, a jak nie to jutro zapytam.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 23 lut 2012, 21:32

nie wiem czy sprzedawali czy nie sprzedawali ale na pewno współpracowali z ALW.
Po za tym ...
bardzo w to wątpię żeby ludzie od urządzeń prototypowych od razu opowiedzieli na pytanie człowieka nie związanego z projektem i to zewnątrz.
Sam będąc w tej firmie i pracując tam dowiedziałem się tego okrężną drogą...

lolo2

Post napisał: lolo2 » 23 lut 2012, 21:42

cnccad a słyszałeś coś o tym producencie z Wałcza?
http://www.eagle-group.eu/

I o ich laserze? Co o tym sądzisz?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 23 lut 2012, 21:51

nie ma zdania o nim. Nie widziałem go więc nie mogę nic napisać.
Powiem tak ...
Laserami mało się zajmuję i jak jest coś do zrobienia to jadę/jedziemy i robimy.
Jedynie zagłębiałem się w laserach ALW i źródeł bardzo dużo zakładali. Oczywiście wszystko objęte tajemnicą nawet dla pracownika.

Bardziej mnie ciekawi dlaczego tak duża firma jak ALW się z laserów wycofała :?:
Wybudowali dużą fabrykę na Słowacji i chyba nie powstał ani jeden tam laser.
Ale dowiem się :wink:

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 23 lut 2012, 22:50

Ze względu na to, że firma Kimla specjalizuje się w urządzeniach wielkoformatowych, możemy zaproponować wycinarki 2x4m oraz większe.
Właśnie uruchomiliśmy produkcje dwóch typów laserów fiber.
Maszyny przemysłowe i ekonomiczne.
Maszyny przemysłowe mają oczywiście system automatycznej wymiany palet i są bardzo wydajne. Prędkości maksymalne 2m/s i przyspieszenie 2g.
Maszyny ekonomiczne są z pojedynczym stołem i mają nieco mniejsza wydajność.

Co do zębatek, to po wnikliwym przeanalizowaniu kinematyki i dynamiki pracy naszych laserów doszedłem do zdumiewających wniosków (pewnie podobnie jak Trumpf) , że silniki liniowe nie są lepsze od napędów zębatkowych przy napędzie bramy.
Po przekroczeniu pewnej masy bramy należałoby zastosować silniki liniowe o tak dużej masie, że same stanowiły by znaczne obciążenie ograniczające dynamikę.
Czy wiecie, że silnik obrotowy o tej samej mocy (w przeliczeniu na generowane przyspieszenie) jest lżejszy od silnika liniowego nawet przy uwzględnieniu przekładni?

W sprawie szczegółowego omówienia oferty proszę o podanie kontaktu na [email protected]
Oddzwonimy.

Komentując zawarte w tabelach prędkości cięcia trochę z przerażeniem widzę, że rzucane są tam przypadkowe wartości bez podania szczegółowych parametrów konfiguracji optyki.
Proszę zwrócić uwagę na ogromne rozbieżności pomiędzy tymi dwoma tabelami jak również tą pokazaną przez cnccad.

lolo2

Post napisał: lolo2 » 23 lut 2012, 23:13

2m/s no ale to prędkość zapewne suchych przejazdów a jakie są prędkości palenia. ale skoro macie 1KW to nie będą to zapewne prędkość bliskie tym powyższym.

Produkujecie lasery o większej mocy?

Rzeczywiste prędkości Trumpfa będę znał zapewne jutro, bo wysłałem do niemiec swój materiał, który trumpf ma wypalić i określić rzeczywista prędkość palenia na moim materiale. Ta prędkość będzie później w umowie, więc musi być wiarygodna.

@kimla ciekawe wnioski, aczkolwiek dzisiaj Trumpf powiedział że ich brama w Fiberze waży 80 kG (osiemdziesiąt kilogramów). ale co do tradycjonalnych laserów z odlewanymi ramami, gdzie waga ich sięga "podobno" nawet 600kg to jest już jakiś argument.

Poniżej zamieszczam jeszcze raz czasy TRUMPF-a, które dzisiaj dostałem. Są to czasy Modelu Fiber 3KW oraz dla porównania pozostałych laserow CO2 TRUMPFA.

http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... pf222.png/

Wykres - opłacalność danego laseru.

http://imageshack.us/photo/my-images/14/trumpf333.png/

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 23 lut 2012, 23:38

Możemy zaproponować laser fiber ze źródłem o dowolnej mocy (do 20kW) z firmy IPG jednak czy to ma sens?

Myślę, że 2 do 3kW to jest wartość przy której cena będzie jeszcze rozsądna i taki byśmy zaproponowali.

Firmę Trumpf uważam za bardzo dobrą (i bardzo drogą ale to juz inna sprawa).
Sami mamy 2 lasery CO2 tej firmy więc wiem o czym piszę.

Jednak zupełnie nie rozumiem z czego wynikają tak niskie prędkości cięcia ich laserów patrząc na tą tabelę.

Cięcie stali czarnej 1.5mm tlenem 6,4m/min przy 3kW to chyba jakiś żart!
Ja tą prędkość osiągnąłem bez problemu przy 0.5kW.

Oczywiście można ciąć azotem, ale koszty gazu będą wielokrotnie wyższe (dysza 2.7mm 15bar -wiązka poleci w 2 godziny) i nie znam nikogo kto by ciął taką blachę azotem.

Proszę pamiętać, że o ile trumpf w laserach CO2 ma ogromne doświadczenie, to ze względu na bardzo młodą, wciąż rozwijaną technologie fiber, różnice w doświadczeniu się minimalizują ponieważ wszyscy zaczęli od początku się uczyć co pozwala wykazać się firmom takim jak Kimla w innowacyjnym podejściu do nowych technologii.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”