Naprawa wanny
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Yogi_, to jakieś nieporozumienie, albo czyste szaleństwo.
Tak pokrótce...: Żelkot też jest żywicą z dodatkiem barwnika, używamy go aby gotowy laminat jako wyrób finalny miał ładny jednolity kolor i połysk. Tak jak feralna wanna biały, lub też bardziej kolorowo, jak krzesełka na coraz to bardziej popularnych w Polsce stadionach.
Jak najbardziej stosuje się go z utwardzaczem, jako warstwę wierzchnią laminatów czyli pierwszą, po zastygnięciu na formie nakładamy dopiero jako kolejną tkaninę szklaną o różnej gramaturze, z kilku warstw w zależności od porządnej wytrzymałości, przesączonych własciwą żywicą konstrukcyjną. Możemy nie używać żelkotów, ale wtedy laminaty po wyjęciu z formy wymagały by dalszej obróbki: szpachlowania, szlifowania i w końcu malowania, tylko po co?...
Tak pokrótce...: Żelkot też jest żywicą z dodatkiem barwnika, używamy go aby gotowy laminat jako wyrób finalny miał ładny jednolity kolor i połysk. Tak jak feralna wanna biały, lub też bardziej kolorowo, jak krzesełka na coraz to bardziej popularnych w Polsce stadionach.

Jak najbardziej stosuje się go z utwardzaczem, jako warstwę wierzchnią laminatów czyli pierwszą, po zastygnięciu na formie nakładamy dopiero jako kolejną tkaninę szklaną o różnej gramaturze, z kilku warstw w zależności od porządnej wytrzymałości, przesączonych własciwą żywicą konstrukcyjną. Możemy nie używać żelkotów, ale wtedy laminaty po wyjęciu z formy wymagały by dalszej obróbki: szpachlowania, szlifowania i w końcu malowania, tylko po co?...
Pozdrawiam Sławek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
a w tym przypadku może żelkot zostać założony jako warstwa wierzchnia i po utwardzeniu jej powłoka będzie się lekko kleić i jak wcześniej napisałem wystarczy zmyć acetonem i już się kleić nie będzie. W związku z tym można przystąpić do szlifowania. To już jest koniec, niema już nic, jesteśmy wolni możemy iść

-
- Posty w temacie: 6
W takim razie po ..j jest topkot itp?
[ Dodano: 2012-02-21, 01:38 ]
Będę upierdliwy
(podkreślenie moje)
Tylko jak nałożysz formę na wannę, żeby odciąć powietrze??? Mówimy o w/w odprysku.
Jutro (a w zasadzie dziś) dzwonię do kolegi po trochę żelkotu - będę testował sposób z acetonem.
[ Dodano: 2012-02-21, 01:41 ]
P.S.
Czytał ktoś to co podawałem: http://www.sea-line.eu/index.php/pl/ofe ... ine/zelkot ?
Ale oni się nie znają
Będę upierdliwy

100% racji!!!dudis69 pisze:jako warstwę wierzchnią laminatów czyli pierwszą, po zastygnięciu na formie nakładamy dopiero jako kolejną tkaninę szklaną o różnej gramaturze
Tylko jak nałożysz formę na wannę, żeby odciąć powietrze??? Mówimy o w/w odprysku.
Jutro (a w zasadzie dziś) dzwonię do kolegi po trochę żelkotu - będę testował sposób z acetonem.
[ Dodano: 2012-02-21, 01:41 ]
P.S.
Czytał ktoś to co podawałem: http://www.sea-line.eu/index.php/pl/ofe ... ine/zelkot ?
Ale oni się nie znają

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Kolega jest naprawdę upierdliwyYogi_ pisze:W takim razie po ..j jest topkot itp?
Będę upierdliwy(podkreślenie moje)

Maść na szczury, maść na szczury...
można młoteczkiem zabić, można nasmarować maścią i tak zdechnie i tak zdechnie...
Można tak i można tak, maść na szczury, maść na szczury...