laser światłowodowy
-
- Posty w temacie: 38
Będzie można oficjalnie i nieoficjalnie po targach.
Obecnie rozwijamy jeszcze oprogramowanie do automatycznego zarządzania produkcją, tak aby można było całkowicie zautomatyzować proces przygotowania cięcia.
Czyli wczytanie grupy dxf-ów odczytanie zlecenia produkcyjnego z ilościami detali rodzajem blachy i start.
System już obsługuje automatyczny nesting i zlecenia produkcyjne, ale te funkcje jeszcze są w wersji beta.
Proszę zaglądać na stronę www.kimla.pl niedługo będzie tam więcej informacji.
Obecnie rozwijamy jeszcze oprogramowanie do automatycznego zarządzania produkcją, tak aby można było całkowicie zautomatyzować proces przygotowania cięcia.
Czyli wczytanie grupy dxf-ów odczytanie zlecenia produkcyjnego z ilościami detali rodzajem blachy i start.
System już obsługuje automatyczny nesting i zlecenia produkcyjne, ale te funkcje jeszcze są w wersji beta.
Proszę zaglądać na stronę www.kimla.pl niedługo będzie tam więcej informacji.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
różnica jest zasadnicza tylko w doprowadzeniu strumienia.
Jakość cięcia ... nie porównywałem nigdy , bo okazji specjalnie nie było ale myślę że nie powinno być żadnej szczególnej.
Ciekawi mnie natomiast co dajesz Ty swojego a co obcego.
Napęd jaki będzie albo chyba raczej jaki już jest
Proszę , pochwal się szybkościami jakie osiągasz przy cięciu.
Sorry że tak podpytuje , ale jestem ciekaw. Laser będzie zabudowany w osłonach
( na wzór np. trumph 3030 )
Jakość cięcia ... nie porównywałem nigdy , bo okazji specjalnie nie było ale myślę że nie powinno być żadnej szczególnej.
Ciekawi mnie natomiast co dajesz Ty swojego a co obcego.
Napęd jaki będzie albo chyba raczej jaki już jest

Proszę , pochwal się szybkościami jakie osiągasz przy cięciu.
Sorry że tak podpytuje , ale jestem ciekaw. Laser będzie zabudowany w osłonach

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Kilka lat temu na targach w Hanowerze widziałem tablice na której były dla porównania zawieszone elementy cięte światłowodem i CO2. Z tego co pamiętam to przy grubych blachach nie wypadał on za korzystnie. Ale to były czasy kiedy duże firmy nie miały jeszcze w swojej ofercie takich laserów i mocno lobbowały przeciwko światłowodom.
Duża różnica w cenach dla 1,5kW jest pomiędzy światłowodem a CO2 ?
Duża różnica w cenach dla 1,5kW jest pomiędzy światłowodem a CO2 ?
Pozdrawiam Krzysztof G.
-
- Posty w temacie: 38
Cała maszyna jest produkowana w firmie Kimla. Źródło IPG Photonics ale może być innego producenta. Firma Kimla pracuje również nad własnym źródłem.
Oczywiście łożyska, silniki i prowadnice są kupowane jako normalia, ale cała elektronika, system sterowania i oprogramowanie jest produkowane w firmie Kimla.
Myślę, że ceny laserów CO2 i Fiber będą przez jekiś czas podobne. Teraz fiber są trochę droższe, ale przynajmniej w Polsce za sprawą firmy Kimla nieco stanieją.
Może nie tak znacząco jak w przypadku waterjetów ale na pewno widocznie.
Dla przykładu jeden z popularniejszych modeli waterjet Kimla kosztuje 115 tys. eur a porównywalne modele firm zachodnich to ceny 170 - 200 tys. eur
Wracając do lasera, maszyna jest cakłowicie zabudowana łącznie z dachem. Ma automatyczny zmieniacz palet dając ciągłą prace operatorowi i laserowi. Prędkości robocze 2m/s i przyspieszenie 2g.
Oczywiście łożyska, silniki i prowadnice są kupowane jako normalia, ale cała elektronika, system sterowania i oprogramowanie jest produkowane w firmie Kimla.
Myślę, że ceny laserów CO2 i Fiber będą przez jekiś czas podobne. Teraz fiber są trochę droższe, ale przynajmniej w Polsce za sprawą firmy Kimla nieco stanieją.

Może nie tak znacząco jak w przypadku waterjetów ale na pewno widocznie.
Dla przykładu jeden z popularniejszych modeli waterjet Kimla kosztuje 115 tys. eur a porównywalne modele firm zachodnich to ceny 170 - 200 tys. eur
Wracając do lasera, maszyna jest cakłowicie zabudowana łącznie z dachem. Ma automatyczny zmieniacz palet dając ciągłą prace operatorowi i laserowi. Prędkości robocze 2m/s i przyspieszenie 2g.