BYDGOST pisze:Takie maleństwa pięknie się toczy na takim czymś, 1Д601 rosyjska, ale może być inna podobna:(...)
Równie dobrze można to przerobić na silniki krokowe. Tylko jeszcze automatyczne podawanie pręta, ale czy znajdzie się tak mały podajnik? Silnik wystarczy 180W a najwyżej 370W.
To ma być automat cnc. Podajnik też będzie, ale samoróbka.
Byłem dziś i widziałem ten sprzęt na własne oczy. Tokarka znacznie lepiej wygląda niż na zdjęciach. Gabarytami (bez podstawy) jest zbliżona do tej co pokazuje
BYDGOST, ale zielona to zabawka w porównaniu z tą. Konstrukcja tej jest bardzo solidna, ale mała i zgrabna. Cena spadła już do właściwego poziomu i jeszcze jest możliwość przerobienia na miejscu 2 tulejek, które są w komplecie (były robione specjalnie bo nie wiadomo jaki tam jest standard). Widziałem wyrób, który toczyła i jestem pod wrażeniem. Silnik jest za duży, ale pewnie taki był pod ręką jak się stary uszkodził/zużył. Tokarka toczyła elementy do łożysk przegubów kardanowych. Dźwignia luzowania tulejki chodzi lekko i pewnie. Ogólne wrażenie jest b. dobre. Za tyle co utargowałem nie kupię materiału na korpus i głowicy zaciskowej. W tej chwili jestem na 95% przekonany, że wezmę.