A jaką masz średnicę trzpienia i jak mocowaną?WZÓR pisze:wykonuję u siebie taki otwór bez problemu.
dobór narzedzi skrawajacych- frezarka cnc
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Głowica o trzpieniu ø32. 0 w taką oprawkę zamocowaną .CFA pisze:A jaką masz średnicę trzpienia i jak mocowaną?WZÓR pisze:wykonuję u siebie taki otwór bez problemu.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
głowice mam tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... nieot.jpg/
Otwór zamierzam najpierw wywiercić wiertłem płytkowym fi 32 (akurat takie mam)
następnie frezowanie helikalne głowicą fi 40(bez kompensacji) z zostawieniem naddatku 0.2mm na stronę i następnie wykończenie także tą głowicą ale zagłębianie co 1.5mm (nie mam cyklu na frezowanie helikalne z kompensacją, a z ręki nie wyrzucało alarmy)
Parametry jakie zamierzam dać to:
wiertło płytkowe: Vc-250m/min f=0.1mm/obr
głowica Vc-500m/min fz=0.1mm/obr.
Proszę o ewentualne poprawki.
Maszyna frezarka cnc
mat. Aluminium PA6.
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... nieot.jpg/
Otwór zamierzam najpierw wywiercić wiertłem płytkowym fi 32 (akurat takie mam)
następnie frezowanie helikalne głowicą fi 40(bez kompensacji) z zostawieniem naddatku 0.2mm na stronę i następnie wykończenie także tą głowicą ale zagłębianie co 1.5mm (nie mam cyklu na frezowanie helikalne z kompensacją, a z ręki nie wyrzucało alarmy)
Parametry jakie zamierzam dać to:
wiertło płytkowe: Vc-250m/min f=0.1mm/obr
głowica Vc-500m/min fz=0.1mm/obr.
Proszę o ewentualne poprawki.
Maszyna frezarka cnc
mat. Aluminium PA6.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Myślałem, że coś "grubszego". Ale skoro daje radę z dokładnością i na głębokość 90mmWZÓR pisze:Głowica o trzpieniu ø32. 0 w taką oprawkę zamocowaną .
(drgania) to dlaczego nie? A w praktyce taką dziurę wywalam zgrubnie na konwencjonalnej frezarce (albo od razu na tokarce jak się da), potem początek otworu robię dokładnie ale mniejszą średnicę (tylko tyle, żeby pulpitsasem ustawić) i oddaję tokarzowi. A jak się nie da tak zrobić, to nie biorę tej roboty.
Może sobie sprawię taki zestaw jak mnie jakiś temat przyciśnie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
I uważasz , że w ten sposób trafisz w wymiar....?MichałM12 pisze:... Otwór zamierzam najpierw wywiercić wiertłem płytkowym fi 32 (akurat takie mam)
następnie frezowanie helikalne głowicą fi 40(bez kompensacji) z zostawieniem naddatku 0.2mm na stronę i następnie wykończenie także tą głowicą ale zagłębianie co 1.5mm (nie mam cyklu na frezowanie helikalne z kompensacją, a z ręki nie wyrzucało alarmy)...

Wykonaj wszystko tak , jak wyżej opisałeś , ale na średnicy ø49.0 (aby nie zepsuć detalu).
Po obróbce naddatku 0.2mm dokonaj pomiaru otworu (średnicówką , sondą - jak masz w posiadaniu).
Wynik ten pomoże Ci określić dokładną korektę jaką będziesz musiał nanieść w trakcie obróbki na średnicy ø50.0
Na jakim sterowaniu?Maszyna frezarka cnc
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeśli potrzebujesz doradztwa w tym temacie to możesz przysyłać rysunki i zapytania, postaram się pomóc.
MAR-TOOLS
www.mar-tools.com.pl
www.mar-tools.com.pl
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Witammar-tools pisze:Jeśli potrzebujesz doradztwa w tym temacie to możesz przysyłać rysunki i zapytania, postaram się pomóc.
Do wykonania otworu ø50 H7 na frezarce CNC nie potrzeba zbytniej filozofii.
Program z kompensacją , narzędzie pomiarowe , odpowiednia głowica i ostre płytki w zupełności wystarczą.
Pozdr
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jesli wiecej otworów to zamiast średnicówki lepiej sprawdzian fi 50H7 i przy takiej obróbce lepiej mi sie sprawdzały frezy monolityczne od głowic.WZÓR pisze:Witammar-tools pisze:Jeśli potrzebujesz doradztwa w tym temacie to możesz przysyłać rysunki i zapytania, postaram się pomóc.
Do wykonania otworu ø50 H7 na frezarce CNC nie potrzeba zbytniej filozofii.
Program z kompensacją , narzędzie pomiarowe , odpowiednia głowica i ostre płytki w zupełności wystarczą.
Pozdr
Mariusz.
Zostaw 0,05mm naddatku i zbieraj po 0,01m na strone wkladajac sprawdzian. Zeby zebrać 0,01mm frez do alu musi byc niepowlekany i b. ostry.
Generalnie freza zawsze troche odepchnie przy obróbce współbieznej lub wciągnie przy przeciwbieżnej stąd tylko mogą być różnice +-0,02mm, zatem zawsze tylko w jedną strone jechać, współbieznie lepsza powierzchnia.