No nie widzę tego... jak sam stwierdzasz serwo ma tą wadę że ciężko mu utrzymać konkretną pozycje przy zmiennych obciążeniach. Mniemam ze drgania wywołane frezowaniem są do wytłumienia tylko mechanicznie bo elektronika jest po prostu mocno za wolna. A w najgorszym przypadku to wszytko się zacznie wzbudzać i dopiero będzie zabawa
Rozpatrując wszystkie za i przeciw to chyba - mimo że niechętnie - jednak stanie na siłowniku pneumatycznym. Najmniejszy z dostępnych siłowników "wysokociśnieniowych" o średnicy tłoka 32mm mi się zmieści a jednak daje najwięcej siły. Najmniejszy ma trochę spory skok ale może uda się go skrócić tak aby zwiększyć prędkość działania i obniżyć zapotrzebowanie na powietrze.
Teraz pytanie... z jakich materiałów wykonać tarczę i "klocki" żeby to dobrze działało. Może nie najtaniej ale najprościej będzie mi wytoczyć tarczę wraz z mocowaniem z jednego kawałka aluminium. tylko czy Al nie jest za miękkie trochę na tarcze? Wobec tego kolejna opcja to kombinowana tarcza jako osadzenie z alu i sama tarcza z nierdzewki. za to klocki Hmm nie bardzo mam pomysł. Tutaj może mogłyby być właśnie z alu będzie łatwo je "dotrzeć" żeby łapały całą powierzchnią?