PS : a żeby nie było że nabijam się z tokarek za miskę ryżu . Polecam takie coś z całą odpowiedzialnością czynu . Na pewno przeżyje wszystkie promo-momo-bernardo-nutolo chinki http://allegro.pl/tokarka-stolowa-hobby ... 47484.html . Solidny sprzęt
Tokarka do 5 tys. dla amatora
-
panzmiasta
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
Ja też bym się nie obawiał jej polecić , znajomy ma identyczną, dobra była do puki się jej nie używało , uchwyt padł po 2-3 tygodniach ... jak widzi mój "leciwy " sprzęt to ma oczy zaszklone
. Ale dla kogoś kto potrafi wyremontować taką nówkę to nawet dobra opcja , na początek .
PS : a żeby nie było że nabijam się z tokarek za miskę ryżu . Polecam takie coś z całą odpowiedzialnością czynu . Na pewno przeżyje wszystkie promo-momo-bernardo-nutolo chinki http://allegro.pl/tokarka-stolowa-hobby ... 47484.html . Solidny sprzęt
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
Tagi:
-
rebot
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
@gras107
Proxxon z pewnością jest solidnie wykonany, ale jak za tak małą tokarkę cena jest dla mnie zbyt duża.
@Mariuszczs
Niestety podtrzymki są za dopłatą.
@bogdan54
Tokarka z pewnością jest solidna, ale cena wywoławcza 6500 zł przekracza mój budżet.
@Zienek
EMCO COMPACT 5 - jak dla mnie troszkę mała. Wielką zaletą z pewnością jest frezarka, ale jednak wolę kupić na razie samą tokarkę.
Jeśli bym kupił np. tokarkę SIEG c4 to ma ona możliwość (po małej modernizacji) zamontowania frezarki.
@rynio_di
FERM MD-350 bardzo przypomina TECH-MIG 550.
Dziękuję za odpowiedzi, ale chciałbym wiedzieć czy może pracował ktoś na tokarkach które wymieniłem.
Proxxon z pewnością jest solidnie wykonany, ale jak za tak małą tokarkę cena jest dla mnie zbyt duża.
@Mariuszczs
Niestety podtrzymki są za dopłatą.
@bogdan54
Tokarka z pewnością jest solidna, ale cena wywoławcza 6500 zł przekracza mój budżet.
@Zienek
EMCO COMPACT 5 - jak dla mnie troszkę mała. Wielką zaletą z pewnością jest frezarka, ale jednak wolę kupić na razie samą tokarkę.
Jeśli bym kupił np. tokarkę SIEG c4 to ma ona możliwość (po małej modernizacji) zamontowania frezarki.
@rynio_di
FERM MD-350 bardzo przypomina TECH-MIG 550.
Dziękuję za odpowiedzi, ale chciałbym wiedzieć czy może pracował ktoś na tokarkach które wymieniłem.
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
gwoli prawdy, to też chinka, tyle, że dedykowana.panzmiasta pisze:Na pewno przeżyje wszystkie promo-momo-bernardo-nutolo chinki http://allegro.pl/tokarka...2070647484.html . Solidny sprzęt
http://sinotek.en.alibaba.com/product/4 ... lathe.html
http://sinotek.en.alibaba.com/productsh ... LATHE.html
zresztą jak poszukasz, to klonów znajdziesz sporo
http://sinotek.en.alibaba.com/search/pr ... mini+lathe
http://www.quality-machine.com/mana/Pro ... asp?ID=243
Jak widać chinka chince nierówna.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
MlKl
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Cena tokarki wielkości Nutoola, wykonanej z dobrych materiałów w przyzwoitym reżimie technologicznym w Polsce oscylowałaby w okolicach 30 tysięcy - takie są realia. Chińszczyzna jest jak tanie wino - dobra, bo tania.
Nie pytaj o wrażenia z eksploatacji chinoli - to jest losowe. Potrzebujesz - kup, i walcz. Jakaś szansa na egzemplarz bez wad, wykonany z przetopionych czołgów, a nie łyżeczek od herbaty jest.
Nie pytaj o wrażenia z eksploatacji chinoli - to jest losowe. Potrzebujesz - kup, i walcz. Jakaś szansa na egzemplarz bez wad, wykonany z przetopionych czołgów, a nie łyżeczek od herbaty jest.
-
Agent0700

- Posty w temacie: 5
Witam
Ja też jestem amatorem i kupiłem TR-45 za 2500
Mogę toczyć felgę 16 cali.
Trzeba szukać, a nie brać szybko jakieś skośne g...
Nawet na Aletanio pojawiają się o wiele większe i lepsze tokarki za niedużą kasę.
Pozdrawiam
Jacek
Ja też jestem amatorem i kupiłem TR-45 za 2500
Mogę toczyć felgę 16 cali.
Trzeba szukać, a nie brać szybko jakieś skośne g...
Nawet na Aletanio pojawiają się o wiele większe i lepsze tokarki za niedużą kasę.
Pozdrawiam
Jacek
Kto się nie bawi, ten nie żyje 
Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.
-
krybacki
- Znawca tematu (min. 80)

- Posty w temacie: 1
Pogratulować.Agent0700 pisze: Ja też jestem amatorem i kupiłem TR-45 za 2500![]()
-
Agent0700

- Posty w temacie: 5
Witam
Nie bardzo się znam na tym, ale z tego co widać to jest w bdb stanie.
Wszystko sprawne.
łoże nie jest wytarte, ma kilka wżerów, ale sam nie wiem skąd pochodzą, na pewno nie w wyniku tarcia, coś jakby odpryśnięta powierzchnia. Jest tego mało i nie wpływa na pracę.
Wszystko ładnie wygląda itp.
Jedynie co mi się nie podoba to głośna praca łożyska jakiegoś gdzieś w czeluściach kół zębatych i na niektórych biegach przy wrzucaniu sprzęgła zgrzytnie coś.
Do kompletu dostałem wiertarkę WKA25 za 900 zł też w pełni sprawną i podzielnicę za stówkę z uchwytem 160 mm
Farta miałem, nie ma co, głupi to ma szczęście
A jak szukałem?
Dawałem ogłoszenia do gazet, że chcę kupić tokarkę.
Dzwonili ludzie, że u sąsiada gdzieś pod płotem stoi i na pewno sprzeda bo coś tam i wiele dużych tokarek pojechało na złom, bo właściciel nie miał co z nimi robić, szkoda trochę.
Aż w końcu ktoś zadzwonił, że ma znajomego, który chce sprzedać, potem się okazało, że to inny znajomy i tak po sznurku trafiłem do sprzedawcy
Więc nie tylko Aledrogo, szukać w pobliżu, będzie tani transport.
Mają ludzie, dziadki jakieś dobre maszyny, albo zagracają im szopki.
Trzeba szukać, ucieknie okazja - będzie druga, może lepsza.
Pozdrawiam
Jacek
Nie bardzo się znam na tym, ale z tego co widać to jest w bdb stanie.
Wszystko sprawne.
łoże nie jest wytarte, ma kilka wżerów, ale sam nie wiem skąd pochodzą, na pewno nie w wyniku tarcia, coś jakby odpryśnięta powierzchnia. Jest tego mało i nie wpływa na pracę.
Wszystko ładnie wygląda itp.
Jedynie co mi się nie podoba to głośna praca łożyska jakiegoś gdzieś w czeluściach kół zębatych i na niektórych biegach przy wrzucaniu sprzęgła zgrzytnie coś.
Do kompletu dostałem wiertarkę WKA25 za 900 zł też w pełni sprawną i podzielnicę za stówkę z uchwytem 160 mm
Farta miałem, nie ma co, głupi to ma szczęście
A jak szukałem?
Dawałem ogłoszenia do gazet, że chcę kupić tokarkę.
Dzwonili ludzie, że u sąsiada gdzieś pod płotem stoi i na pewno sprzeda bo coś tam i wiele dużych tokarek pojechało na złom, bo właściciel nie miał co z nimi robić, szkoda trochę.
Aż w końcu ktoś zadzwonił, że ma znajomego, który chce sprzedać, potem się okazało, że to inny znajomy i tak po sznurku trafiłem do sprzedawcy
Więc nie tylko Aledrogo, szukać w pobliżu, będzie tani transport.
Mają ludzie, dziadki jakieś dobre maszyny, albo zagracają im szopki.
Trzeba szukać, ucieknie okazja - będzie druga, może lepsza.
Pozdrawiam
Jacek
Kto się nie bawi, ten nie żyje 
-
panzmiasta

- Posty w temacie: 3
tu mam bardzo dobrą wielce wydajną tokarkę z bardzo oszczędnym silniczkiem 150w http://allegro.pl/bd-3-tokarka-do-memal ... 57294.html , konkretny sprzęcik , wielkości kota ale cena rewelacyjna
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
rebot
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
Witam.
Po przemyśleniach chyba zdecyduję się na tokarkę SIEG C4.
1) Zwracam się teraz z prośbą o opisanie co powinienem sprawdzić przy zakupie (bicie wrzeciona itp.). Tokarka zapewne będzie w skrzyni, ale będę nalegał żeby sprzedawcą ją otworzył.
2) Będzie mi potrzebny czujnik i zastanawiam się :
- na jaką powinien być skalę (0-10mm, 0-30mm, diatest: 0-0,8mm) ?
- lepszy będzie diatest dźwigniowy poziomy, pionowy a może zwykły czujnik ?
- czy diatesty będą pasowały do TEGO statywu ?
3) Jakie noże powinienem kupić na początek ? Na razie będę robił proste rzeczy i czasami gwint.
Czy wystarczą mi zwykłe np. TAKIE
czy może lepiej zainwestować w noże płytkowe.
Jeśli płytkowe to jaki zestaw kupić, żeby płytki do niego nie były zbyt drogie.
Znalazłem coś TAKIEGO
Jaki nóż będzie potrzebny do gwintów ?
Po przemyśleniach chyba zdecyduję się na tokarkę SIEG C4.
1) Zwracam się teraz z prośbą o opisanie co powinienem sprawdzić przy zakupie (bicie wrzeciona itp.). Tokarka zapewne będzie w skrzyni, ale będę nalegał żeby sprzedawcą ją otworzył.
2) Będzie mi potrzebny czujnik i zastanawiam się :
- na jaką powinien być skalę (0-10mm, 0-30mm, diatest: 0-0,8mm) ?
- lepszy będzie diatest dźwigniowy poziomy, pionowy a może zwykły czujnik ?
- czy diatesty będą pasowały do TEGO statywu ?
3) Jakie noże powinienem kupić na początek ? Na razie będę robił proste rzeczy i czasami gwint.
Czy wystarczą mi zwykłe np. TAKIE
czy może lepiej zainwestować w noże płytkowe.
Jeśli płytkowe to jaki zestaw kupić, żeby płytki do niego nie były zbyt drogie.
Znalazłem coś TAKIEGO
Jaki nóż będzie potrzebny do gwintów ?