BoomBox20 pisze: nie mogę odrywać linii tylko rysować cały czas
...możesz odrywać, ale świadomie później musisz wierzchołki ze sobą związać - podobnie jak w autocadzie na szkicach.
[ Dodano: 2012-02-04, 20:12 ]
BoomBox20 pisze: tylko nie bardzo wiem dlaczego jeśli z jednej strony kwadratu dałem dwa wymiary po 7,5 to z drugiej strony próbując dać jedną linię zamiast dwóch (15) linia robiła się wtedy zielona,czyli już nie mógłbym tym sterować.
Musisz najpierw sprawdzić ustawienia szkicu w inventorze - podejrzewam, że wyłączyło Ci się automatyczne wiązanie (podpowiadanie wiązań i ich lokalizacja). Kliknij w strzałkę pod paskiem menu "szkic" i sprawdź czy masz włączone opcje jak na rys. szkic3.
Po drugie: będąc w obszarze szkicu sprawdź pod prawym przyciskiem myszy, czy w linijce "Opcje szkicu" masz zaznaczone wartości wiązań. Zobacz rys. szkic4
[ Dodano: 2012-02-04, 20:27 ]
BoomBox20 pisze:Rysunek jest niebieski i ten kwadrat faktycznie idzie sterować ale trzeba w sumie wszystkie jego wymiary zmieniać a nie tylko jeden-dlaczego?
Kwadrat można rysować na kilka sposobów:
1- jeśli jego krawędzie są równoległe do poziomu i pionu, to używasz funkcji "Prostokąt dwupunktowy".
2-jeśli prostokąt czy kwadrat ma mieć boki nachylone pod dowolnym kątem do osi współrzędnych (jak u Ciebie na rysunkach), to używaj opcji "prostokąt trójpunktowy" - jak na szkic2.
Gdy dany czworokąt ma byc kwadratem, to po narysowaniu go z jednej z powyższych metod, zakładasz wiązanie równości 2 prostopadłych do siebie boków (w funkcjach szkicu na rys szkic3 - znak "=". Wówczas zakładasz wymiar tylko na jeden z boków i zmieniając go, sterujesz wielkością kwadratu.
Jeżeli już rysujesz czworokąt z pojedynczych linni, to po założeniu wiązań punkt-punkt wierzchołków linni, zakładasz następnie wiązanie prostopadłości między soba dla wszyskich czterech boków.
[ Dodano: 2012-02-04, 21:00 ]
BoomBox20 pisze:Nie wychodzi mi też zrobienie gwintu na otworze wewnątrz.Mam zrobiione otwory o średnicy 8 i gdy chcę zrobić na nich gwint (bo mam takie oznaczenie M8x14) to mi to nie wychodzi-nie mogę w ogóle zaznaczyć że to ma być gwint,zrobić cos tam na wysokość 14 i szerokość 8 i ale gwintu brak-dlaczego?
...z prostej przyczyny: aby wykonac gwint musisz mieć otwór mniejszy od oznaczenia gwintu - dla M8 jest to otwór 6.8mm i wtedy będzie mozliwe założenie gwintu.
Jeśli jednak chcesz aby ten detal był łatwy do parametryzowania, to proponuję go narysować według następującej kolejności:
-na danej powierzchi (bo taką widzę na rzutach) rysujesz i wyciągasz walec o średnicy 95mm.
- na górnej powierzchni walca rysujesz szkic i 1 kwadrat (pod kątem 45st.) opisując go na kole średnicy 110mm. Wyciągasz kwadrat do dolnej powierzchni bazy pierwszego koła.
- kolejnym szkicem rysujesz i ustalasz na powierzchni kwadratu - punkt. Wychodzisz ze szkicu i uruchamiasz opcję Otwór - zaznaczając "otwór" z fazowaniem (górną średnicę fazy otworu ustawiasz na 8mm (bo gwint M8) zaznaczasz że ma być gwintowany, podajesz długość gwintu oraz długość wiercenia (to wszystko w jednej opcji) i akceptujesz wybór. Otrzymujesz ładny parametryczny gwint z fazą na wejściu.
Mamy zatem jedne kwadracik z otworem.
- w następnym kroku uzywasz opcji szyku kołowego, ale operacji wyciągnięcia kwadratu oraz otworu z gwintem. Podajesz w zakładce środek obrotu szyku kołowego (wskazujac na 1 wykonany walec - widzisz podpowiedź rozmieszczenia elementów kształtujących).
Na górze w Twoim modelu nie ma wystąpienia więc w parametrach szyku kołowego jako obrót wpisujesz (360st-90st) i ilość wystąpień - 7. Program sam podzieli 270st na równe części i w przyszłości będziesz w prosty sposób mógł sterowac ilością wypustów kwadratowych z M8. Sprawdź odpowiedni kierunek obrotu szyku kołowego i gotowe.
Generalnie trzymaj się zasady: - jeśli w modelu powtarzają się jakieś cykliczne i usystematyzowane wystąpienia elmentów modelujących takich jak np. otwory, wyciągnięcia, zaokrąglenia - to stosuj szyki ale nie w szkicu, a w modelu części - bo to później sprawniej działa i bez problemu przy zmianie np ilości wystąpień. Chodzi o to, że jeśli narysujesz w szkicu np. kwadrat powielisz go szykiem i wyciągniesz każdy z nich bedzie wszystko cacy do momentu kiedy zmienisz ich ilosć podczas modyfikacji (gdzy bedzie ich mniej - nie ma problemu wszystko Ci się zaktualizuje poprawnie, ale jeżeli zapodasz mu większą wartość wystąpień, to przy aktualizacji elmentu kształtującego bedziesz musiał ręcznie wskazać mu podczs edycji dodatkowe elementy szkicu, które sie powieliły i któe chciałbyś aby były np. wyciągnięte i widoczne w Twoim modelu.
Mam nadzieje, ze chociaż trochę przybliżyłem Koledze metodykę modelowania parametrycznego w Inventorze
Pozdrawiam
...przepraszam za literówki, ale pisałem zasypiając nad klawiaturą