W jakim programi narysowac (3D) projekt maszyny?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
W jakim programi narysowac (3D) projekt maszyny?
Witam i prosze o porade...
Do rysowania projektu maszyny uzywam Corela - znam go dobrze.
No ale to rysowanie 2D, a chcialbym nadac elementom grubosc
i "poskladac" je w calosc, zeby "zobaczyc" maszyne...
Zainstalowalem eduCada, ale z tego co widze mozna w nim rysowac
tylko 2D jak w Corelu.
Jakie oprogramowanie mozecie polecic w sytuacji gdy mam rozrysowane
wymiary wykrojow (w sklejce, czy plycie Al) wraz z otworami etc
Chcialbym nastepnie nadac im grubosc i poustawiac je tak, zeby
zmontowac wizualnie maszyne?
Najchetniej oprogramowanie darmowe, badz w kazdym razie niedrogie...
Z gory dziekuje za sugestie.
Jakub
Do rysowania projektu maszyny uzywam Corela - znam go dobrze.
No ale to rysowanie 2D, a chcialbym nadac elementom grubosc
i "poskladac" je w calosc, zeby "zobaczyc" maszyne...
Zainstalowalem eduCada, ale z tego co widze mozna w nim rysowac
tylko 2D jak w Corelu.
Jakie oprogramowanie mozecie polecic w sytuacji gdy mam rozrysowane
wymiary wykrojow (w sklejce, czy plycie Al) wraz z otworami etc
Chcialbym nastepnie nadac im grubosc i poustawiac je tak, zeby
zmontowac wizualnie maszyne?
Najchetniej oprogramowanie darmowe, badz w kazdym razie niedrogie...
Z gory dziekuje za sugestie.
Jakub
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Bardzo przyjemny w obsłudze jest alibre design xpress. W pakiecie jest znakomity tutorial (po angielsku). Niestety za darmo jest tylko demo - jakieś 2 tygodnie pełnej funkcjonalności a potem przejście do wersji ograniczonej. W wersji ograniczonej brakuje niektórych narzędzi (można bez nich żyć) i powyżej pewnego stopnia złożoności projektu nie da się zapisać. Niestety drugie ograniczenie jest dość bolesne - raczej wątpliwe żeby się udało zrobić złożenie całej maszyny (chyba że bardzo uproszczone). Jeśli chodzi o cenę... w promocji (są dość częste) wołają za niego około 500-750Euro. Dość tanio jak na program tej klasy - ale ilu amatorów może sobie na coś takiego pozwolić?
Dość popularny jest też TurboCad - jakiś czas temu kupiłem z gazetą wersje "Deluxe" - ale jakoś go nie polubiłem - może dlatego że brak w nim przyzwoitego tutoriala a te dostępne na sieci zwykle wykorzystują narzędzie dostępne dopiero w wersji profesional (o ile pamiętam - kosztuje coś w okolicach 100Euro).
Pozdrawiam
Grzesiek
Dość popularny jest też TurboCad - jakiś czas temu kupiłem z gazetą wersje "Deluxe" - ale jakoś go nie polubiłem - może dlatego że brak w nim przyzwoitego tutoriala a te dostępne na sieci zwykle wykorzystują narzędzie dostępne dopiero w wersji profesional (o ile pamiętam - kosztuje coś w okolicach 100Euro).
Pozdrawiam
Grzesiek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Cześć,
Małe uzupełnienie do wypowiedzi kolegi Grześka w sprawie Alibre.
Jakiś czas temu testowałem ten program i wersja testowa jest na 30 dni. Faktem jest to, że wersja Xpressa nie pozwala na zbyt duże szaleństwa przy złożeniach - chyba o ile pamiętam do 5 czy też 10 różnych części. Promocje faktycznie są często - wysyłają na maila info - a ceny cóż są różne od 2600 złotych i więcej. Jak dla zastosowań hobbistycznych to raczej dużo za dużo - ale próbuj z wersją testową może w 30 dni dasz radę zrobić tą maszynę.
Pozdrowienia,
Aspem
Małe uzupełnienie do wypowiedzi kolegi Grześka w sprawie Alibre.
Jakiś czas temu testowałem ten program i wersja testowa jest na 30 dni. Faktem jest to, że wersja Xpressa nie pozwala na zbyt duże szaleństwa przy złożeniach - chyba o ile pamiętam do 5 czy też 10 różnych części. Promocje faktycznie są często - wysyłają na maila info - a ceny cóż są różne od 2600 złotych i więcej. Jak dla zastosowań hobbistycznych to raczej dużo za dużo - ale próbuj z wersją testową może w 30 dni dasz radę zrobić tą maszynę.
Pozdrowienia,
Aspem
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Kiedyś próbowałem używać Varkon-a http://varkon.sourceforge.net/man.htm Dużo można w nim zrobić, jest do Linuxa (wersję do Windows można znaleźć). No tylko, że trochę nietypowy 

-
Zobacz T-flex , fajny parametryczny program . Wersja edukacyjna ma bardzo malo ograniczen , po polsku , dosc prosty w kilka godzin mozna go opanowac w stopniu umozliwiajacym w miare swobodne projektowanie . No moze jedynie biblioteki gotowych elementow w wersji edu sa dosc ubogie ale mozna sobie dac rade .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
A ja poradzę ci SolidWorksa - program rewelacyjny - prosty, przejrzysty i już po kilku godzinach będziesz w stanie zrobić jakieś złożenie. Jest wersja polska a w niej pomoc omawiająca każdą opcję programu. Jakiś czas temu projektowałem w nim maszynę do przemysłu kosmetycznego i złożenie miało jakieś 500 detali - program hulał bez problemu.
czyro
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Mnie sie akurat srednio podoba - wprawdzie potencjalne mozliwosci ma sporawe, ale z przyjaznoscia i intuicyjnoscia obslugi nedznie, na przyzwoita instrukcje obslugi nie ma co liczyc, mimo uplywu lat (i wypuszczania kolejnych wersji) ma bugi (potrafi sie powiesic), a niektore operacje wymagaja lapania sie prawa reka za lewe ucho.skoti pisze:Zobacz T-flex , fajny parametryczny program . Wersja edukacyjna ma bardzo malo ograniczen , po polsku , dosc prosty w kilka godzin mozna go opanowac w stopniu umozliwiajacym w miare swobodne projektowanie . No moze jedynie biblioteki gotowych elementow w wersji edu sa dosc ubogie ale mozna sobie dac rade .
Niestety, analogiczne wady ma chyba zdecydowana wiekszosc tego rodzaju programow (ze o chorych cenach co niektorych nie wspomne).
Ale moze jestem po prostu zbyt wymagajacy.
-
Swojego czasu, z książką był oferowany Solid Edge, dostępny chyba w pełnej wersji po zarejestrowaniu. Zdaje się, że ograniczeniem był dziwny plik zapisu, niewymienny z wersją komercyjną. Książka kosztowała ok. 80zł, i można ją jeszcze spotkać gdzie nie-gdzie. Moim zdaniem, który program 3D wybierzesz, nie ma jakiegoś gigantycznego znaczenia. Ważne, żebyś miał jakieś wsparcie, czy to jakiegoś samouczka/casta, dobry help, czy książkę, a najlepiej jakiegoś zaawansowanego znajomego. Jak nauczysz się porządnie pracować na jednym, przesiąść na inny jest już prościej, to trochę jak z samochodem. Ważne, żeby nie wybrać programu 2D z "dorobionym" 3 wymiarem, np klasy AutoCada, tylko lepiej coś od razu pomyślanego pod 3D, np Inventora, żeby dać przykład z tej samej stajni. Przy obecnym stanie oprogramowania używać jakiegoś programu 2D ma sens tylko w wyjątkowych sytuacjach, np tylko przy obrotowych bryłach wykonywanych wyłącznie na tokarkach CNC. A używanie Corela do rysunku technicznego częściej niż sporadycznie to strata czasu i pieniędzy.
-
- Posty w temacie: 2
Hallo
SolidEdge można używać za darmo w wersji studenckiej ( do ściągnięcia tutaj - http://www.plm.automation.siemens.com/e ... ents.shtml ) - jedyne ograniczenie to że pliki wygenerowane przez wersje studencką nie są otwierane przez komercyjną. Nie mają też specjalnych wymagań do studenta - napisałem uczciwe że potrzebuję do zabawy i nie było problemów
Z programem jest całkiem niezły tutorial (nie wiem czy jest po polsku) - szczegółowy aż do bólu.
Przy okazji - może ktoś polecić darmowy program 2D który potrafi wygenerować plik dxf, nie dodaje do rysunku tabliczki (potrzebuję tych rysunków do generowania g-codu), potrafi "explodować" fonty do łańcucha linii, no i wygodnie się w nim rysuje?
SolidEdge można używać za darmo w wersji studenckiej ( do ściągnięcia tutaj - http://www.plm.automation.siemens.com/e ... ents.shtml ) - jedyne ograniczenie to że pliki wygenerowane przez wersje studencką nie są otwierane przez komercyjną. Nie mają też specjalnych wymagań do studenta - napisałem uczciwe że potrzebuję do zabawy i nie było problemów

Z programem jest całkiem niezły tutorial (nie wiem czy jest po polsku) - szczegółowy aż do bólu.
Przy okazji - może ktoś polecić darmowy program 2D który potrafi wygenerować plik dxf, nie dodaje do rysunku tabliczki (potrzebuję tych rysunków do generowania g-codu), potrafi "explodować" fonty do łańcucha linii, no i wygodnie się w nim rysuje?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Oczywiście: http://www.3ds.com/products/draftsight/overview/grg12 pisze:Przy okazji - może ktoś polecić darmowy program 2D który potrafi wygenerować plik dxf, nie dodaje do rysunku tabliczki (potrzebuję tych rysunków do generowania g-codu), potrafi "explodować" fonty do łańcucha linii, no i wygodnie się w nim rysuje?
DraftSight to darmowy produkt 3ds, który produkuje SolidWorks'a. Rusza DXF i DWG dowolnego autocada.