Jak zrobić z stl`a bryłę?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jak zrobić z stl`a bryłę?
Witam,
mam zeskanowany detal i chcę z niego zrobić bryłę, obecnie mam zapisane w stl. W jaki sposób można coś z tym zrobić, zeby utworzyć bryłę 3D? Czy poprosić o jakiś inny rodzaj pliku a jeżeli tak to o jaki?
mam zeskanowany detal i chcę z niego zrobić bryłę, obecnie mam zapisane w stl. W jaki sposób można coś z tym zrobić, zeby utworzyć bryłę 3D? Czy poprosić o jakiś inny rodzaj pliku a jeżeli tak to o jaki?
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witaj
Musisz posiadać do tego SolidWorks w wersji premium. W premium jest możliwość włączyć w dodatkach narzędzie o nazwie scan to 3D dzięki któremu będziesz mógł z zeskanowanej chmury punktów utworzyć model 3D tutaj masz przyklad
Musisz posiadać do tego SolidWorks w wersji premium. W premium jest możliwość włączyć w dodatkach narzędzie o nazwie scan to 3D dzięki któremu będziesz mógł z zeskanowanej chmury punktów utworzyć model 3D tutaj masz przyklad
Paweł Kosmatka
Dedykowane Szkolenia SolidWorks
Skanowanie 3D
>>>szkoleniesolidworks.pl<<<
>>>solidworksforum.pl<<<
CSWP CSWST
Dedykowane Szkolenia SolidWorks
Skanowanie 3D
>>>szkoleniesolidworks.pl<<<
>>>solidworksforum.pl<<<
CSWP CSWST
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Z tym, że pewnie nie o samą konwersji chodzi a o cały postprocesing czyli obróbkę chmury do jakiejś normalnej postaci, zależy też co było skanowane, jak jakaś rzeźba czy inna "sztuka" to ok konwersja wystarczy, ale jak ma to być jakiś detal do wykonania to już nie tak prosto, bo trzeba wyrzucić wszystkie odchyłki i "niedoskonałości" czyli rysy wgniecenia itp które złapał skaner. Stl to zwykle czysta chmura zamknięta wielokątami, więc dopiero początek "zabawy" z obróbką skanu. Firmy skanujące za to dodatkowo liczą ale fakt, mają do tego narzędzia i wyjdzie im to szybciej. ale jak prosty detal to może zrobienie tego samemu będzie bardziej opłacalne.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
gdyby była możliwość zrobienia samemu to bym na pewno zrobił, zapewne jak większość tu na forum wolę robić wszystko samemu.polak pisze:ale jak prosty detal to może zrobienie tego samemu będzie bardziej opłacalne.
Problem jest w zmierzeniu klosza (bo chodzi o klosz do motocykla). Nie ma żadnych prostych ścian, był robiony z 40-50 lat temu i to jest w tym wszystkim najbardziej dobijające. Kiedyś ktoś go zrobił, a kurde dzisiaj ja nie mogę