OUS1 Tarcza zabierakowa.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Słuchajcie, a może ja jestem przewrażliwiony? Tarcza zabierakowa ma zamek wytoczony na minusie 0.1 mm , średnica osadzenia na wrzecionie po moim delikatnym przetoczeniu i przeszlifowaniu drobnym papierem ma teraz pasowanie luźne zamiast ciasnego tj 34.05mm mierzone suwmiarką, nie mam średnicówki na taki zakres. Zamontowałem wszystko na ous-ie i sprawdziłem czujnikiem zegarowym. Tarcza wchodzi luźno, po zamocowaniu uchwytu mam bicie 0-0.03mm. Oryginalny zestaw tarcza + uchwyt ma bicie -0.01 - 0.01. Hmm
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
ok , jesteś przewrażliwiony ; . takie bicie to jest raczej pomijalne jak się nie robi tulejek dla NASA . Jak dla mnie tolerancja bardzo dobra . Mam jakieś zestawienie tokarek i tam na uchwycie dopuszczalne bicie od 0,02 do 0,05 tak że nie przejmuj się i "staczaj do woli " 

perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Miałem tak w jednej maszynie że uchwyt do tarczy "centrował " się na śrubach i około raz w miesiącu musiałem ustawiać uchwyt w osi . Zakończeniem tego procederu okazały się twarde śruby imbusowe z kołnierzem i posmarowane na gwincie klejem dwuskładnikowym tym samym została wysmarowana przylgnia styku tarcza-uchwyt . Zapewne do dnia dzisiejszego bicie oscyluje w granicy jakie ustawiłem .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ja co rusz czyszczę używaną szczoteczką do zębów, zeszlifowana po bokach, żeby zmieściła się w rowkach po wyjęciu szczęk. Robię to zawsze po tym, gdy do środka dostanie się dużo wiórków i pyłu np. podczas obróbki z mocno wysuniętymi na zewnątrz szczękami. Ale i tak uchwyt trzeba przynajmniej raz na rok rozebrać, przeczyścić i nasmarować.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.