Kieł obrotowy - luz osiowy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Dokładnie z tym zjawiskiem mam do czynienia. Kasuję luz na nakrętce ale po pewnym czasie się rozregulowujeCzasem jednak gdy nakrętka jest mocno wyrobiona i duży luz na prowadnicy suportu występuje, to może dojść do samoczynnego obrotu śruby a tym samym odejście noża od materiału no i mamy stożek w tym miejscu.

Pokasowałem wszystkie luzy na prowadnicach suportu i sanek narzędziowych i nie wiem jak sobie z tym poradzić

Na zdjęciach jest ciekawsza robota, którą się zajmuję

Przepraszam za jakość zdjęć :

Tokarka to: rumuńska SNB 400x1000
A ten wałek zajął całe łoże

Stan łoża jest w porządku oceniając na wygląd

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Zgrubnie toczę nożem składanym a na gotowo własnoręcznie ostrzonym nożem lutowanymIMPULS3 pisze:Po jakie licho ta podtrzymka przy kle?![]()
Te spawy to kolega toczy na gotowo za jednym przejściem?

Podtrzymka była mi potrzebna jak toczyłem tę stronę, która na zdjęciach jest gotowa. Była wtedy na środku a tokarka cała chodziła

A tak prawdę mówiąc sam nie wiem po co

[ Dodano: 2012-01-22, 21:33 ]
Kieł z Bisona 8811wieslawbarek pisze:Cos mi sie zdaje że kolega próbuje zlikwidować stożek za pomocą podtrzymki albo drgania .Co do kła obrotowego to nie wiem czy dobrze widzę ale to wyglada na keł gdzie nie da się regulować luzu promieniowego tylko osiowy(troche go za mało widać)

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Też toczę ostrzonymi, za co kiedyś musialem stoczyć kilka bitew na tym forum.Czesio pisze:
Zgrubnie toczę nożem składanym a na gotowo własnoręcznie ostrzonym nożem lutowanymładniejsza powierzchnia wychodzi

Ze zdjęć trudniej wywnioskować ale stosunek dlugości obrabianego sworznia do jego średnicy jest wg, mnie taki że nie powinien drzeć. A jeżeli drżala tokarka to coś z nią nie tak.Czesio pisze:Podtrzymka była mi potrzebna jak toczyłem tę stronę, która na zdjęciach jest gotowa. Była wtedy na środku a tokarka cała chodziła
Ten stożek to wychodzi bez podtrzymki czy z nią, bo może kolega wlaśnie podtrzymką wymusza nie osiowe ustawienie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4