Jakość łoża tokarki Tech-Mig LD550
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Leje ze śmiechu , jak czytam o tych blaszkach i papierkach. Coś nade mną czuwało, że nie kupiłem bernardo ani nutoola a ponad 40 letnią Polkę.. Nawet im w ZDZ wyszło, że blaszek nie trzeba
Te nowe małe tokarki są robione z szajsu, że po roku toczenia , tuleja konika jest jajowata ( nutool u mojego kolegi)

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
A wiesz może, gdzie kupić nową TOS MN80 ?upadły_mnich pisze:Clipper. Dokladając silnik z falownikiem i uchwyt Bisona wkroczyłes w przedział cenowy nowej MN80

Silnik kupiłem, falownik miałem ze złomu ( a właściwie z kasacji), uchwyt 125 Bisona leżał u mnie od lat 80.tych zeszłego wieku ( jeżeli pamiętam, jakieś rozliczenia z kumplem), nie było więc tak źle.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Długo nic nie pisałem, co nie znaczy że nie czytałem
. Jest tu dużo sensownych informacji, oraz jedna czy dwie o gonieniu kijem. A wracając do rzeczy to również zakup polskiej starej tokarki wchodzi w grę. Znalazłem taką tsa 16 z kompletnym oprzyrządowaniem na allegro, na wizus nie zmęczona. Jak panowie sądzą jaka może być górna granica licytacji?.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
W dobrym stanie 2,5-3tyś. Kupowanie TSA 16 bez pomacania może być ryzykowne, części newralgiczne to łożysko ślizgowe wrzeciona , koło zębate z brązu pod suportem, nakrętki suportów, ale te akurat łatwo dorobić. Panewka wrzeciona jest średnio dostępna na rynku, z kołem zębatym nie ma problemu. Trzeba naocznie zobaczyć ile jeszcze zostało luzu do wciągnięcia panewki przez przednią nakrętkę, oraz czy wrzeciono po skasowaniu luzu ( 3 minuty jak masz klucze) obraca się płynnie czy też wykazuje owal. Trzeba też sprawdzić wszystkie przełożenia nortona i stan zębów, ja to robiłem lusterkiem dentystycznym.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
No i obadałem z lekka tą tsa niedaleko od Krakowa.Na panewce luz co się zowie. Próba za pomocą mojej łapki, a tu stuka wrzeciono. Nie trzeba geniusza by wiedzieć że smaru to ona nie widziała ani też regulacji.Rdzy niet. Jeden spory ubytek na pryzmie przy uchwycie. Panewka ma jeszcze z 5 mm do regulacji, ale napewno jej kształt to nie walec to ooowalll. Ops poszła za 2379. Ktoś dorobi sobie panewkę itp i pewnie jeszcze potoczy. 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Zacząłem dziś budowę czwartej osi i tak się zastanawiałem czy wszytko co wielkie zlecać czy się pobawić. Zabrałem się za toczenie wałeczka.. którego i kolega Kamar by się chyba nie powstydził założyć na swoje tokarki. Małymi kroczkami Tech mig na którym niektórzy wieszają psy dał radę 15 kilogramowemu wałeczkowi. Faktem jest że skrobie się pomału bo ściągam po 0.25mm czyli 0.5 na średnicy ale jednak zrobiłem sam bez proszenia się i mimo ze trwało długo.. to mam szybciej niż po próbach dogadania się z tokarzem
.
Tech mig na prezydenta

Tech mig na prezydenta