jaki laser do 15tys zł.

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 04 sty 2012, 08:08

Tu muszę Cię zmartwić - nie będzie nam wolno grawerować na targach. Maszyny mogą chodzić, ale tylko na sucho (chodzi o czujniki dymu w hali). Na testy zapraszam do mojej firmy...

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Tagi:

tomekSG
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: tomekSG » 13 sty 2012, 10:58

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na forum więc za bardzo w danym temacie nie pomogę, ale moge napisac nasze małe spostrzeżenia n/t Serona SK400.
W grudniu kupiliśmy laser Seron SK400 i robiliśmy na nim próby (bez konkretnych prac) na szkle, jabłku :grin: , blasze, długopisach - niestety na metalu nic się tym sprzętem nie wygraweruje chyba, że wcześniej pokryje się go specjalną farbą o której jest wspomniane na forum.
Laser sprawuje się całkiem nieźle ale mamy czasami małe problemy. Np. gdy zaimportujemy plik do lasercut-a i robimy test grawerki to czasami szaleje - pokazuje inny obszar grawerowania a graweruje w innym miejscu. Wczoraj np robiłem napis "własność prywatna" który miał być długości 100mm i taki rozmiar był ustawiony w programie a laser grawerował napis długości 200mm. Musiałem ustawić długość na 50mm i wtedy drukował na 100mm - do tej pory nie wiem co jest grane ale takie rzeczy strasznie wkurzają, bo można zepsuć materiał - może ktoś miał podobne problemy i podpowie w czym tkwi problem.
Nie będę podawał nazwy firmy w której go kupiłem bo jest to nieetyczne ale jak na razie kontakt z firmą jest niezły. Mamy tel. do chłopaka który zajmuje się laserami i jeszcze nasze telefony odbiera :smile: Z samym laserem nie mamy żadnych problemów, a raczej z oprogramowaniem więc na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że jest nieźle.
Przy okazji podpytam, czy jest możliwość w lasercut edytować projekt??? Np tworzymy napis, grawerujemy go na długopisie i chcemy zrobić drugi napis w tym samym polu tekstowym. Jak na razie nie doszliśmy do tej możliwości a nasz "konsultant" z firmy sprzedającej powiedział, że nie ma takiej możliwości tylko trzeba go robić od nowa. Jest to moim zdaniem trochę bez sensu, ale może rzeczywiście tak jest.
Przeczytałem całe 19 stron dotyczących laserów i jestem pod dużym wrażeniem wiedzy posiadanej przez osoby na forum (nie będę ich wymieniał bo kogoś pominę i na wstępie będę miał wroga :smile: )
Też wybieramy się na targi i mam nadzieję dowiedzieć się więcej na temat materiałów, metod itp. wiedzy dotyczącej laserów.
Pozdrawiam wszystkich i życzę sukcesów czy to w sferze zawodowej czy też osobistej
tomek

deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: deflection » 13 sty 2012, 22:11

tomekSG pisze:Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na forum więc za bardzo w danym temacie nie pomogę, ale moge napisac nasze małe spostrzeżenia n/t Serona SK400.
W grudniu kupiliśmy laser Seron SK400 i robiliśmy na nim próby (bez konkretnych prac) na szkle, jabłku :grin: , blasze, długopisach - niestety na metalu nic się tym sprzętem nie wygraweruje chyba, że wcześniej pokryje się go specjalną farbą o której jest wspomniane na forum.
Laser sprawuje się całkiem nieźle ale mamy czasami małe problemy. Np. gdy zaimportujemy plik do lasercut-a i robimy test grawerki to czasami szaleje - pokazuje inny obszar grawerowania a graweruje w innym miejscu. Wczoraj np robiłem napis "własność prywatna" który miał być długości 100mm i taki rozmiar był ustawiony w programie a laser grawerował napis długości 200mm. Musiałem ustawić długość na 50mm i wtedy drukował na 100mm - do tej pory nie wiem co jest grane ale takie rzeczy strasznie wkurzają, bo można zepsuć materiał - może ktoś miał podobne problemy i podpowie w czym tkwi problem.
Nie będę podawał nazwy firmy w której go kupiłem bo jest to nieetyczne ale jak na razie kontakt z firmą jest niezły. Mamy tel. do chłopaka który zajmuje się laserami i jeszcze nasze telefony odbiera :smile: Z samym laserem nie mamy żadnych problemów, a raczej z oprogramowaniem więc na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że jest nieźle.
Przy okazji podpytam, czy jest możliwość w lasercut edytować projekt??? Np tworzymy napis, grawerujemy go na długopisie i chcemy zrobić drugi napis w tym samym polu tekstowym. Jak na razie nie doszliśmy do tej możliwości a nasz "konsultant" z firmy sprzedającej powiedział, że nie ma takiej możliwości tylko trzeba go robić od nowa. Jest to moim zdaniem trochę bez sensu, ale może rzeczywiście tak jest.
Przeczytałem całe 19 stron dotyczących laserów i jestem pod dużym wrażeniem wiedzy posiadanej przez osoby na forum (nie będę ich wymieniał bo kogoś pominę i na wstępie będę miał wroga :smile: )
Też wybieramy się na targi i mam nadzieję dowiedzieć się więcej na temat materiałów, metod itp. wiedzy dotyczącej laserów.
Pozdrawiam wszystkich i życzę sukcesów czy to w sferze zawodowej czy też osobistej
tomek
już podałeś nazwę firmy, podając nazwę lasera :)

co do lasercuta i tego napisu to zaznacz napis i sprawdz w lasercut jego rozmiar, może przy eksportowaniu z proglamu wektorowego coś się zmieniło, co do edycji tekstu w lc, nie ma takiej możliwości.

tomekSG
Kontakt:

Post napisał: tomekSG » 16 sty 2012, 08:40

deflection pisze:już podałeś nazwę firmy, podając nazwę lasera :)
rzeczywiście, myślałem, że podaję nazwę maszyny a nazwa maszyny = się nazwa firmy. Trudno stało się, albo jej zrobię reklamę w dalszych postach albo antyreklamę, zobaczymy jaka będzie dalsza współpraca :smile:
deflection pisze:co do lasercuta i tego napisu to zaznacz napis i sprawdz w lasercut jego rozmiar, może przy eksportowaniu z proglamu wektorowego coś się zmieniło
wzięliśmy to pod uwagę i tak robiliśmy - wszystko było OK czyli długość napisów w lasercut wynosiła 100mm a grawerował na 200mm więc nie wiem o co chodziło.
deflection pisze:co do edycji tekstu w lc, nie ma takiej możliwości
i tu jest ból i bezsens, ale trzeba z tym żyć.
Dziękuję za odpowiedź, dzisiaj będziemy robić dalsze testy, planuję na materiale, drewnie, sklejce i co tam nam wpadnie w ręce :smile:

deflection
Posty w temacie: 7

Post napisał: deflection » 16 sty 2012, 16:23

tomekSG pisze:deflection napisał/a:
co do lasercuta i tego napisu to zaznacz napis i sprawdz w lasercut jego rozmiar, może przy eksportowaniu z proglamu wektorowego coś się zmieniło

wzięliśmy to pod uwagę i tak robiliśmy - wszystko było OK czyli długość napisów w lasercut wynosiła 100mm a grawerował na 200mm więc nie wiem o co chodziło.
to podejrzewam że możesz mieć źle ustawione parametry osi X

czy inne grafiki też są rozciągnięte? Przy cięciu jest to samo?

tomekSG
Kontakt:

Post napisał: tomekSG » 17 sty 2012, 08:33

Właśnie najdziwniejsze jest to, że był to przypadek jednorazowy. Zaraz po tym grawerowaliśmy logo i było wszystko OK - taka wariacja programu.

[ Dodano: 2012-01-18, 14:55 ]
Prostuję poprzednią wypowiedź. Laser cały czas nam wariował robiąc 2x dłuższe napisy jak w ustawieniach i natchniony podpowiedzią deflection sprawdziłem ustawienia osi i rzeczywiście były przestawione. Po wpisaniu właściwych parametrów laser działa jak ta lala więc deflection dostaje ode mnie duuużego plusa - dziękuję bardzo za podpowiedź.
A tak na marginesie - laser pięknie graweruje na linijkach aluminiowych :grin:

rendejad
Posty w temacie: 1

Post napisał: rendejad » 06 kwie 2012, 19:29

Boustius pisze:Sam niedawno kupilem wlasnie tego serona SK400 i mialem tez na oku ten wskazany przez Ciebie w linku.
Nie znalem się i nadal nie mam zbyt duzej wiedzy na temat tych maszyn, jestem uzytkownikiem od 2 tygodni ale jestem zadowolony.
Prosta kalkulacja - podobne parametry, podobne mozliwosci: na czym zaoszczedzone zostalo 4,5 tys zł ?
No to faktycznie się nie znasz. Jeśli w/g ciebie pole robocze 600x450 i 400x300 to podobne parametry to gratuluję stopni z matematyki :-)
Na ile ja sie znam to właśnie straciłeś 4,5 tysiaka a nie zarobiłeś.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”