Czy ktoś wieczy, czy taki zestaw jest dostępny w Polsce?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 03 sty 2012, 11:28

rynio_di pisze:To wszystko zależy od kanalika jaki chcesz naciąć. W alu ja robię to w uchwycie tokarki odpowiednie przygotowany nóż mocuję leżąco i posuwem wzdłóżnym robię przejście ,a następne przejścia pogłębiam pokręcając posuwem poprzecznym
coś w tym rodzaju, tu w stali Obrazek

albo dysponując praską jak na filmie, można też nóż zamocować do stempla, dłutowany detal umocować w imadle krzyżowym (albo w zwykłym na stole krzyżowym) aby przybierać wiór i też da radę (czyli dłutownica ręczna)
Oczywiście do małych ilości, amatorsko.

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 03 sty 2012, 11:47

Supremo pisze:Dzięki. Faktycznie tanie to to nie jest. A co sądzicie o pomyśle ze stalkami?
Witam
W jakim detalu chcesz wykonywać te kanałki ....?
... niekiedy warto zlecić tego typu robotę osobie / firmie posiadającej takie urządzenie.
:arrow:
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: rynio_di » 03 sty 2012, 12:20

RomanJ4 dokładnie tak to robiłem. I ta metoda na filmiku jest taka samy tylko że szybszy sprzęt. Raz robiłem to na dużej tokarce ,, koreance,, i silnik posuwu wzdłużnego pracował ,nacinając kanał. Pewnie zlecić , zapłacić ale to już inny temat.

Autor tematu
Supremo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Supremo » 04 sty 2012, 21:12

Dzięki za podpowiedzi i przepraszam za chwilowy brak odpowiedzi.
Kanaliki mają być w aluminiowych kołach. Pojedyncze sztuki, jednostkowo - by moja frezarka mogła się przeistoczyć w cnc. Mogę oczywiście zlecić znajomemu ślusarzowi co ma dłutownicę, ale to nie to samo co zrobić własnymi łapkami. :wink:
A czy LD550 jest dostatecznie sztywna do takich prac?
I drugie pytanie - Zakładając metodę zaproponowaną przez rynio_di a zilustrowaną przez RomaJ4. Jeśli robię kanalik szeroki np. na 4mm to nóż też ma mieć 4mm, czy węższy i robić na kilka mocowań noża?

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Zanixi » 04 sty 2012, 21:56

Ostatnio aluminiowe kółko przekanałkowałem na tym chinczyku bez większych problemów ;)

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: rynio_di » 04 sty 2012, 22:03

Zrobisz próbnie 4mm jak uznasz że za dużo siły musisz używać to możesz robić 2x2 mm. Ale pamiętaj że takie zamiany w grubości może spowodować że kanalik nie wyjdzie idealny. Rób na 4mm a skrawaj najmniej . Trudno określić ile. Czasami musisz raz jeszcze przejść nożem bez brania wióra ,a nóż i tak coś skrobnie. Zrób sobie próbę na tulejce z alu.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 sty 2012, 22:58

Supremo pisze:A czy LD550 jest dostatecznie sztywna do takich prac?
W aluminium nie powinno być problemu, ja swoje (na zdjęciu) wykonałem w stali (co prawda maszynka trochę większa https://www.cnc.info.pl/topics56/bernar ... t30541.htm )
Supremo pisze:Zakładając metodę zaproponowaną przez rynio_di a zilustrowaną przez RomaJ4. Jeśli robię kanalik szeroki np. na 4mm to nóż też ma mieć 4mm, czy węższy i robić na kilka mocowań noża?
Nie, nóż powinien mieć szerokość równą szerokości kanałka, bo jeśli będzie miał mniej to będzie się wyginał przy poszerzaniu, co może doprowadzić w sumie do jego złamania. Najlepiej jak troszkę się zwęża na długości, wtedy mniej trze bokami. Ale niekoniecznie, smarowanie olejem rzepakowym dostatecznie zmniejsza tarcie. Analogicznie jak w przykładzie "a" z rys. poniżej
Obrazek

Nóż należy zamocować odrobinę skośnie do otworu aby nie tarł grzbietem o materiał, możliwie krótko, na tyle aby przeszedł na wylot, powinien być możliwie wysoki (na tyle aby się zmieścił w otworze!), co zapobiegnie jego odginaniu
No i najważniejsze- w imaku na wysokości symetrycznie w osi otworu, bo jeśli będzie poniżej lub powyżej to będzie skrawał z poczatku jednym rogiem, wyginając się w stronę nieobciążoną i nacinając śrubowy rowek, co może doprowadzić do złamania.
Dokładność ustawienia powinna być tym większa im mniejszy jest otwór. Czy nóż jest dokładnie ustawiony w osi otworu będzie widać po pierwszym lekkim przejściu - powinien pozostawić na ściance otworu 2 rysy zrobione oboma rogami ostrza, powyżej i poniżej osi.
Robimy kilka przejść za jednym przybraniem, aż ostrze przestanie skrawać wiór :!: (im twardszy materiał tym więcej, bo nóż nie jest idealnie sztywny). Gdybyśmy przybierali za każdym przejściem, to będzie się odchylał coraz bardziej, aż w końcu pęknie. Wszystko zależy od rodzaju materiału który nacinamy.

Ja do rowka ≠6mm, zrobiłem nóż ze stalki 6x12mm jak widać na zdjęciu, podciąłem tylko boki i spływ wióra(powierzchnia natarcia). Również z nożem do rowka ≠3mm wyszlifowanym ze stalki ≠6mm nie było problemu podczas pracy(w stali).
Ostatnio zmieniony 04 sty 2012, 23:14 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam,
Roman

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 04 sty 2012, 23:11

Ja dziś się wyzwoliłem z tłuczenia na tokarce rowków w otworach.

W zeszłym tygodniu kupiłem malutką strugarkę poprzeczną, zrobiłem jej mały remont mechaniczny a dziś dorobiłem nowe mocowanie noża żeby mocować z poziomie. Przyspawałem stalkę do wałka i dłutuje. Okazało się że nawet da się kółko posuwu przełożyć na śrubę od pionu i sama maszynka sobie zagłębia nóż.

Pierwsze próby dłutowania w otworze bez otworu :mrgreen: :

Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 sty 2012, 23:33

Te też niezłe, przydałyby się :grin:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 05 sty 2012, 00:13

Jutro może nakręcę film jak się dłutuje na tym w otworze.
A te maleństwa to chyba do dorabiania części do zegarków.

[ Dodano: 2012-01-05, 14:02 ]
Idzie idzie:

http://youtu.be/BOLWdp7g-rg

najwolniejszy posuw bo przy większych trochę maszyna wali

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”