Jakie cnc wybrać?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Jakie cnc wybrać?
Witam!
Mam zamiar kupić używane centrum obróbcze do produkcji i obróbki drzwi drewnianych. Interesują mnie niemieckie marki i prosta obsługa maszyny. Nie mam żadnego pojęcia na ten temat więc mam do Was kilka pytań:
Jakie cnc najlepiej wybrać?
Czy to się wogóle opłaca?
Czy jeśli za projektuję drzwi w PC-cie wystarczy przesłać dane do cnc i już się samo robi?
Czy długo trzeba się uczyć aby obsługiwać taką maszynę?
pzdr.
stolarz132
Mam zamiar kupić używane centrum obróbcze do produkcji i obróbki drzwi drewnianych. Interesują mnie niemieckie marki i prosta obsługa maszyny. Nie mam żadnego pojęcia na ten temat więc mam do Was kilka pytań:
Jakie cnc najlepiej wybrać?
Czy to się wogóle opłaca?
Czy jeśli za projektuję drzwi w PC-cie wystarczy przesłać dane do cnc i już się samo robi?
Czy długo trzeba się uczyć aby obsługiwać taką maszynę?
pzdr.
stolarz132
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
@stolarz132
Nie napisałeś ile masz zamiar przeznaczyć kasy na kupno CNC, oraz na jaką skale masz zamiar produkować owe drzwi...
Jakie drzwi z litego drewna i nadanie im jakiegoś profilu, czy proste drzwi także drewniane a obrabiarka ma wykonać frezowania domyku, wierceń....
Starsze obrabiarki wymagają wprowadzenia danych do sterownika obrabiarki (napisać program na PC i wprowadzić dane nośnikiem), a jeśli nie masz o tym pojecia wraz z technologią obróbki drewna skrawaniem to nie bedziesz miał lekko..
Z maszyn niemieckich polecam Reichenbacher, Homag. Z mojego doświadczenia bezkonkurencyjna w bezawaryjności...
Pozdro...
Pozdro....
Nie napisałeś ile masz zamiar przeznaczyć kasy na kupno CNC, oraz na jaką skale masz zamiar produkować owe drzwi...
Jakie drzwi z litego drewna i nadanie im jakiegoś profilu, czy proste drzwi także drewniane a obrabiarka ma wykonać frezowania domyku, wierceń....
Starsze obrabiarki wymagają wprowadzenia danych do sterownika obrabiarki (napisać program na PC i wprowadzić dane nośnikiem), a jeśli nie masz o tym pojecia wraz z technologią obróbki drewna skrawaniem to nie bedziesz miał lekko..
Z maszyn niemieckich polecam Reichenbacher, Homag. Z mojego doświadczenia bezkonkurencyjna w bezawaryjności...
Pozdro...
Pozdro....
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 11:22 przez dziadol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Stolarz132, jeśli pozwolisz podłączę się pod pytanie, gdyż wszedłem na forum właśnie aby zadać podobne:)
Jeśli więc chodzi o mnie - potrzebowałbym jakiegoś CNC (o kwotach na razie nie mam zielonego pojęcia gdyż jest to póki co wczesna analiza moich możliwości:)), do obróbki prostych elementów z płyty wiórowej / meblowej o grubości 16-40mm.
Operacje jakie miałaby maszynka wykonywać to cięcie, frezowanie, wiercenie.
Jeśli chodzi o programowanie to myślę, że byłbym w stanie to pojąć (wykształcenie w kierunku budowy maszyn).
Proszę o jakieś typy.
Pozdrawiam
Jeśli więc chodzi o mnie - potrzebowałbym jakiegoś CNC (o kwotach na razie nie mam zielonego pojęcia gdyż jest to póki co wczesna analiza moich możliwości:)), do obróbki prostych elementów z płyty wiórowej / meblowej o grubości 16-40mm.
Operacje jakie miałaby maszynka wykonywać to cięcie, frezowanie, wiercenie.
Jeśli chodzi o programowanie to myślę, że byłbym w stanie to pojąć (wykształcenie w kierunku budowy maszyn).
Proszę o jakieś typy.
Pozdrawiam
-
Produkuje drzwi z litego drewna średnio 4 szt. dziennie. Cnc było mi by potrzebne do frezowania ramiakow przed złożeniem, do robienia czopow albo otworów na kolki i do felcowania. Także do wiercenia otworów na zamek i zawiasy.
Mam zamiar przeznaczyć na Cnc około 100tys zł.
Stół roboczy co najmniej 2,5m x 3,5.
Pzdr.
Mam zamiar przeznaczyć na Cnc około 100tys zł.
Stół roboczy co najmniej 2,5m x 3,5.
Pzdr.
-
-