Budowa sterownika SSK-B05
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 8
Budowa sterownika SSK-B05
Witam postanowiłem zrobić sterowniki CNC i kupiłem same płytki drukowane SSK-MB2 i 2x SSK-B05.Po zmontowaniu wszystkiego jeden ze sterowników nie działa prawidłowo,po podłączeniu go do płyty SSK-MB2 dioda się nie świeci (na działającym sterowniku się świeci) dopiero zaczyna się świecić jak podłącze VCC30V.Gdy podłącze silnik to się nie kręci ale burczy,jak ustawię żeby silnik się kręcił w lewo to się nie kręci dopiero po pokręceniu go ręcznie wydaje głos jak by się obracał ale stoi w miejscu.Sprawdzałem multimetrem A+ A- i B+ B- na działającym sterowniku jak podłączę miernik do A+ i A- gdy silnik nie musi się obracać to jest prąd jak ustawię żeby się kręcił w lewo lub w prawo prąd spada tak samo na B+ i B- natomiast na popsutym sterowniku w A+ i A- jest tak jak w działającym a w B+ i B- dzieją się komedie bo jak silnik nie musi się obracać to nie ma prądu lub jest mniejszy a jak się musi obracać to jest prąd ale inne wartości niż na A+ i A-.Da się jakoś sprawdzić co się dzieje czy może układ TA8435H został uszkodzony lub też coś innego?
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
Witam
Miałem podobne problemy z TA8435H tylko ma innej płytce. Padło jedno wyjście (ewidentne zwarcie) po wymianie TA... popracował parę sekund i znów się ugotował. Okazało się że walnięty był jeden z rezystorów pomiaru prądu. Zobacz czy niema zwarcia na wyjściach, sprawdź diody i wlutuj na próbę rez. pomiarowe 1 om albo przelutuj z dobrego stera. A jakie masz napięcie zasilania?
Miałem podobne problemy z TA8435H tylko ma innej płytce. Padło jedno wyjście (ewidentne zwarcie) po wymianie TA... popracował parę sekund i znów się ugotował. Okazało się że walnięty był jeden z rezystorów pomiaru prądu. Zobacz czy niema zwarcia na wyjściach, sprawdź diody i wlutuj na próbę rez. pomiarowe 1 om albo przelutuj z dobrego stera. A jakie masz napięcie zasilania?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
No z początku też myślałem że może za małe napięcie jest ale dałem 30V i jest to samo z tym że przy 30V grzeje się strasznie mocno silnik myślę że po 5 min by się spalił bo po 2 min zaczął śmierdzieć.Wieczorem sprawdzę tą rezystencje i przelutuje rezystory pomiaru prądu z dobrego sterownika,a co do tych rezystorów to są R6 i R7?
-
- Stały bywalec (min. 70)
Dobrze by było podpiąć jakiś silnik o prądzie ok 1-2A. Co do tej zwory na JMP po zwarciu do masy będzie 0,7A (wg producenta przy rezystorach 0,69ohm). Z tego co widzę na schemacie to REF IN wisi w powietrzu więc musisz na JMP dać zworę albo do masy -mniejszy prąd albo do +5 pełny prąd i dopiero uruchamiać stera.