Dobór silnika do PCB

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

orzel10000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: orzel10000 » 13 gru 2011, 22:42

nero_pat pisze:nie bardzo rozumialem pojecie dykta... Myślałem, że chodzi po prostu o kombinowanie z tego co sie ma. Oczywiscie ze nie chcemy takiej :) Przepraszam najmocniej :)

Moze dodam od razu, że prace ślusarskie, tokarskie itp mamy za darmo. Głównie chodzi mi o cenę wrzeciona i innych niepodrabialnych elementów. Chcemy robić raczej pojedyncze sztuki.
teraz piszesz konkretniej z czego chcesz robić podstawę

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 13 gru 2011, 23:12

nero_pat pisze:Głównie chodzi mi o cenę wrzeciona i innych niepodrabialnych elementów.
Przy polu roboczym wielkości kartki A4 (można mniej, ale nie będzie taniej) proponuję "wałki wiszące" i ruchomy stół.
To rozwiązanie najtańsze i najprostsze.
Wyklucza konieczność precyzyjnego spawania i frezowania ramy, bo wałki zamocowane są tylko na końcach i nawet do krzywej ramy da się je prosto przymocować.

Co do kosztów, to porządne wrzeciono marki Kress kosztuje pięć stówek, więc na początek trzeba trochę spuścić z tonu.
Do PCB i miękkiego plastiku wystarczy Proxxon albo Dremel, do kupienia za trochę ponad sto złotych.
Chińskiego badziewia nie polecam, bo się trafiają egzemplarze kompletnie bezużyteczne.

Sterownik chiński, trzyosiowy na TB6560, z Ebay za 150 zł.
W fabryce tak niechlujnie montują, że potrafi się spalić bez wyraźnej przyczyny, ale scalaki można kupić po cztery dolary z wysyłką, a lutować chyba umiecie ...
Zasilacz na trafie 24V/10A wyjdzie ze stówkę.
Śruby trapezowe, bo kulowe to nie ten budżet, a metryczne kompletnie się nie nadają.
Przy tej wielkości i siłach, wystarczą TR10x2 i nakrętki z poliamidu, chyba ze trzydzieści złotych na oś.
Wałki nie cieńsze niż 16mm, ale daj najgrubsze na jakie was stać.
Powyżej 30mm ceny się robią kosmiczne.
Pamiętaj, że we wzorze na ugięcie średnica jest w czwartej potędze, tak więc wałek 30 ugnie się przy tej samej sile dwa razy mniej niż 25, a z wyglądu niewiele się różni ...
Do tego po cztery łożyska na oś, obudowy warto wystrugać samodzielnie, bo to 16 sztuk.
Silniki warto kupić nowe 2Nm około 100zł za sztukę, albo 3Nm około 150zł za sztukę, ale można trafić okazyjnie 1 Nm demontowane z drukarek, więcej niż 50zł nie warto dawać.

Na razie tyle spróbuj przetrawić.

.

Autor tematu
nero_pat
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: nero_pat » 13 gru 2011, 23:43

na takie konkrety czekałem :) Dziękuję bardzo , naprawdę mi pomogliście :D teraz chociaż wiemy jak się za to zabrać i ile na to przeznaczyć :)

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 17 gru 2011, 20:40

tuxcnc pisze:Do tego po cztery łożyska na oś, obudowy warto wystrugać samodzielnie, bo to 16 sztuk.
chyba 12 ;)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 17 gru 2011, 20:52

Zienek pisze:
tuxcnc pisze:Do tego po cztery łożyska na oś, obudowy warto wystrugać samodzielnie, bo to 16 sztuk.
chyba 12 ;)
Faktycznie 3x4=12.
Co do zasady niewiele to zmienia.
Ostatnio mam do czynienia z czterema osiami i pewnie stąd 16.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”