Elektronika do pierwszej maszyny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zawsze istnieje możliwość uszkodzenia portu lub złącza lpt, szczególnie kiedy budowa elektroniki maszyny jest wykonywana przez amatora, metodą prób i bolesnych błędów, ale to nie jedyny powód dla którego wygodniej jest zastosować odrębny komputer. Zwykle komputer stacjonarny jest używany do różnych zadań, czasem ma kilku użytkowników a jego dysk z czasem coraz bardziej zapełniony i zaśmiecony. W efekcie zaczyna pracować wolniej aż do momentu kiedy użytkownik w desperacji decyduje się na formatowanie i ponowne "zamóżdżanie". Trzeci powód jest taki że niektóre programy sterujące takie jak step2cnc nie tolerują konkurencji przy jakimkolwiek współdzieleniu portów, szczególnie lpt. Wielu użytkowników nadal posiada drukarki czy skanery pracujące na porcie równoległym. Wyboru między jednym a dwoma komputerami musisz dokonać sam biorąc pod uwagę swoje możliwości i potrzeby.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 10
Dzięki za odpowiedzi. Trzeba popytać znajomych, ktoś na pewno ma jakiś stary PC, który jeszcze pewnie się nada.
Korzystając z chwili wolnego czasu grzebie sobie trochę.
Mam kolejne z wielu pytanie- czy płyta główna SSK-MB1 może być zasilana napięciem 10,6???
Mam trzy zasilacze antenowe niby 12V ale każdy z nich daje około 10,6V.
Korzystając z chwili wolnego czasu grzebie sobie trochę.
Mam kolejne z wielu pytanie- czy płyta główna SSK-MB1 może być zasilana napięciem 10,6???
Mam trzy zasilacze antenowe niby 12V ale każdy z nich daje około 10,6V.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Zasilacze antenowe mają wydajność prądową 100mA, więc sobie raczej nie poradzą, jak znasz się troche na elektronice do kup za 1 zł stabilizator 12V 1A i podłącz odpowiednio do głównego zasilacza jaki masz. Oczywiście radiator musi być. SSK-MB1 na 1 cewke przekażnika potrzebuje ok 100 mA plus jeszcze stabilizator do logiki na ktory potrzeba z 250 mA to daje Tobie maksymalnie 550 mA wiec lepiej rozważ rozwiązanie ze stabilizatorem. Napięcie 10,6 V nie zaszkodzi bo cewki w przekażnikach zadziałają, stabilizator także jednak taki jeden zasilacz nie wyrobi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 10
Znalazłem jeszcze takie dwa zasilacze:
12V 500mA mierząc miernikiem daje 16,5V
15V 400mA daje 20V.
Czy to się nada???
Jeśli nie to będę musiał coś poskładać. Z trafa mam wolne wyprowadzenia około 15V i drugie około 30V.
Czy kolega tinio997 ma coś takiego na myśli?? http://www.soltronik.pl/s..._1a/p-3708.html
Do tego układu to chyba jeszcze potrzeba mostek prostowniczy??
12V 500mA mierząc miernikiem daje 16,5V
15V 400mA daje 20V.
Czy to się nada???
Jeśli nie to będę musiał coś poskładać. Z trafa mam wolne wyprowadzenia około 15V i drugie około 30V.
Czy kolega tinio997 ma coś takiego na myśli?? http://www.soltronik.pl/s..._1a/p-3708.html
Do tego układu to chyba jeszcze potrzeba mostek prostowniczy??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jaki ty masz miernik? Coś te różnice za duże są. Mierzyłeś pod obciążeniem? Wiesz co spokojnie te 16,5v da się ustabilizować na 12V. Bo potrzebujesz napięcia stabilizowanego. Tak wiec jak dla mnie to się nada (12V 500mA) 
Właśnie sobie coś przypominałem prostując napięcie otrzymujemy 16,9V. Czy jest to sam transformator?

Właśnie sobie coś przypominałem prostując napięcie otrzymujemy 16,9V. Czy jest to sam transformator?