lutospawarka

Spawalnictwo i obróbka cieplna

spawtech
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: spawtech » 10 gru 2011, 09:14

Dudi1203 pisze:Magnum to Chiny, więc sprzęt najwyżej można traktować przejściowo, do tego w zależności od szczęścia albo będzie pracował bezawaryjnie albo co 2 miesiące zostawisz sprzęt na 2 tyg w serwisie. Przy pracy zarobkowej na to sobie pozwolić nie można wg mnie.
Nareszcie trzeźwa ocena sprzętu o tak poważnej nazwie.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jacek-1210 » 10 gru 2011, 10:33

Co racja to racja - do poważnych prac tylko sprawdzone firmy. Ale: jeśli do półamatorki czy takiego słabiutkiego zawodowstwa mogę kupić solidną spawarkę albo w tej samej cenie w miarę jakie takie 4 chińskie to mimo wszystko zastanowiłbym się czy nie kupić 2 chińskich :wink: . W tych zachodnich i tak połowa bebechów pochodzi z Chin, jedynie (jak sądzę) projekt, montaż no i nadzór nad sprytnymi chińskimi rączkami podwykonawców jest poważniejszy i staranniejszy

Dudi: czy orientujesz się na jakich parametrach przebiega to lutospawanie ? Czy wystarczy zmniejszyć odpowiednio prąd tak żeby drut nie odparował czy potrzebna jest też zmiana innych parametrów ? Chodzi mi o to że rok temu lutospawanie to była synergia itp. maszyny w cenie od 5-6k a dziś to staniało - jak pisałeś jakiś Esab ok 3.5k
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

spawtech

Post napisał: spawtech » 10 gru 2011, 11:35

jacek-1210 pisze:W tych zachodnich i tak połowa bebechów pochodzi z Chin
Jeden z mitów,przynajmniej jeśli chodzi o Kemppi(akurat użytkuję),firma w 2007 w Okeroinen-dzielnica Lahti uruchomiła budowę obiektu o pow. 8500m2 w którym będzie produkować elementy i podzespoły elektroniczne,laboratoria badawcze.Jako ciekawostkę podam że chiński producent szbkich pociągów firma CSR Sifang zakupiła partię urządzeń Kemppi(ProEwo i KempactPuls) do wytwarzania ichniego TGV.Co do nastaw masz tabelkę w instrukcji i dodatkowo na pokrywie od wewnątrz komory podajnika.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, 14:14 przez spawtech, łącznie zmieniany 1 raz.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jacek-1210 » 10 gru 2011, 14:09

Mnie chodziło o to, czy w rzeczywistości zwykły migomat temu podoła czy faktycznie musi to być bardzo specjalny sprzęt z "dopłatą" za lutospawanie
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

spawtech

Post napisał: spawtech » 10 gru 2011, 14:57

Mogę odpowiedzieć na przykładzie urządzenia Kempact 2530,jest to zwykły sprzęt MIG/MAG,w tabeli ma podane parametry nastaw do lutospawania:0.5mm-2/12 , 0.75mm-3,7/14,6 , 1.0mm-4,8/15,8 , 1.5mm6/16,2 odpowiednio gr.mat,posuw m/min,napiecie.Gaz-argon,jeśli jest na urządzeniu regulacja dynamiki to miękka.Drut wiadomo CuSi3.

qset
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: qset » 11 gru 2011, 23:48

Myślę że Esab Caddy MIG jest godny polecenia. Do lutospawania drut CuSi i CuAl (blachy aluminiowane)

acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: acetylenek » 16 gru 2011, 00:48

To lutospawanie w półautomacie to tak jak lutospawanie w TIG. Niby lutowanie bo nie ma przetopu ale... spoina nie jest wąsko szczelinowa tylko np. pachwinowa. Generalnie luty projektowane są na łączenie powierzchni np. w rurkach miedzianych, zupełnie inaczej wygląda łączenie ich za pomocą spawania. Czyli byłaby definicja lutospawania łączenie bez przetopu spoiną o kształcie spoiny spawalniczej. Co zresztą ładnie wyjaśnia Wiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lutospawanie

Odnośnie sprzętu z Chin ...
W tych zachodnich i tak połowa bebechów pochodzi z Chin, jedynie (jak sądzę) projekt, montaż no i nadzór nad sprytnymi chińskimi rączkami podwykonawców jest poważniejszy i staranniejszy

jacek-1210

Mogę zapytać jakimi spawarkami spawałeś i ile z nich rozebrałeś aby zobaczyć co jest w środku?

Nie wiesz o czym piszesz. Na podstawie dzisiejszych oględzin od środka spawarki Magnum THF201 i wcześniejszych oględzinach Rockworth elektrodowej i Kemppi MLS 2300- AC/DC
oraz skromnego doświadczenia elektronika mogę z czystym sumieniem napisać że to nie jest tylko projekt, montaż, nadzór nad chińskimi rączkami. Nawet jak by wszystkie ww były robione w chinach to nie przeskoczy się jednego, założeń konstrukcyjnych. Te tanie chińskie mają działać i być tanie w kemppim widzę że to jest z założenia do pracy przemysłowej a nie dorywczej. Piszę o kemppi bo tylko tej firmy spawarkę mam i używam a przy okazji rozebrałem ją kiedyś na części pierwsze. Nie wiem jak wyglądają inne tzw. lepszych firm spawarki ale spodziewam się podobnego podejścia.

Mając do dyspozycji te same składniki w tej samej kuchni można zrobić tanie ciastko i dobre ciastko.

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała odnośnie małych różnic w skodzie fabia nie ma czujnika poziomu płynu spryskiwacza w audi A4 jest, podobnie z siłownikiem do maski w audi i prętem w skodzie a przecież jednym i drugim autem da się przejechać kilka tysięcy kilometrów na raz i to nawet dość szybko a jaka różnica w cenie??? itd

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”