trochę nie do tego forum, ale trudno lepszego miejsca nie znalazłem, a może ktoś wie, zastanawiam się jak kiedys były wykonywane i obrabiane przez kowali resory, do wozów itp.
szukam opisu bardziej typu wrzucić do pieca na 3 zdrowaski niż dokładne opisy co i jak sie teraz robi. ciekawy jestem jak to sie robiło kiedyś i jakie metody stosowali,
może np ktoś zna jakiś stary podręcznik? do kuźnictwa ?
troche offtopic - obróbka resorów
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
tak mi sie przypomnialo, dawno bo jeszcze w szkole podstawowej mialem okazje bywac w prawdziwej kuzni, poprostu bylo fajnie, kupe klamotow i mozna bylo sobie podymac prawdziwym miechem.
widzialem jak kowal zgrzewal netal na kowadne za pomoca mlotka, cial grube materialy i jak hartowal rozne rzeczy, jednak konkretnie resorow nie widzialem.
widzialem jak kowal zgrzewal netal na kowadne za pomoca mlotka, cial grube materialy i jak hartowal rozne rzeczy, jednak konkretnie resorow nie widzialem.
POZDRAWIAM
-
- Znawca tematu (min. 80)
Wozy nie miały resorów 
Ja jestem z rodziny kowali, mam nawet kowadło po dziadku, a co
pół dzieciństwa spędziłem koło kuźni, parę wozów w robocie widziałem, ale resorów w nich nie było.
Bardziej serio, były w bryczkach itp., myślę że trzeba zapytać ludzi od bryczek, muzeów pojazdów konnych i mechanicznych itp, może ktoś coś wie. A jak nie, to trzeba wziąć trochę stali niskowęglowej, ale takiej żeby jeszcze dała się hartować, kuć, lekko hartować, i patrzyć co wyjdzie. Experiment rulez!

Ja jestem z rodziny kowali, mam nawet kowadło po dziadku, a co

Bardziej serio, były w bryczkach itp., myślę że trzeba zapytać ludzi od bryczek, muzeów pojazdów konnych i mechanicznych itp, może ktoś coś wie. A jak nie, to trzeba wziąć trochę stali niskowęglowej, ale takiej żeby jeszcze dała się hartować, kuć, lekko hartować, i patrzyć co wyjdzie. Experiment rulez!

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
swego czasu googlając w poszukiwaniu czegoś trafiłem na forum fascynatów białą bronią
i sobie cos przypominam że było tam coś o resorach ale to chodziło o odpuszczanie i robienie z nich mieczy i innych szpikulców
ale były tam tez cenne informacje o kowalstwie,hartowaniu itp
nie mam juz adresu tej strony ale myslę że w tym kierunku trza by poszukac w sieci
i sobie cos przypominam że było tam coś o resorach ale to chodziło o odpuszczanie i robienie z nich mieczy i innych szpikulców
ale były tam tez cenne informacje o kowalstwie,hartowaniu itp
nie mam juz adresu tej strony ale myslę że w tym kierunku trza by poszukac w sieci