Elektrowrzeciona-prośba o indentyfikacje
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Osobiście nie spotkałem żadnego falownika którym by można było zastąpić oryginał Precise
http://www.precise.de/precise/aktuell/l ... glish.html
Poszukaj u producentów obwodów drukowanych bo właśnie te wrzeciona najczęściej są stosowane w wiertarkach numerycznych.
http://www.precise.de/precise/aktuell/l ... glish.html
Poszukaj u producentów obwodów drukowanych bo właśnie te wrzeciona najczęściej są stosowane w wiertarkach numerycznych.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Napisałem do kolegi na PW w takiej właśnie sprawie - prawdopodobnie byłbym w stanie zbudować prosty falownik V/f bazując na moich modułach do serw i silników krokowych. Byłby bardzo prosty - koszt części i płytek zawierałby się w około 300zł.senior pisze:W sprawie falownika, można spróbować popytać u wykonawców sterowników do silników krokowych .
pozdrawiam.
Senior.
Tyle że ja swoją pracę chętnie bym, wymienił na jedno takie wrzeciono

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
-
Wiem. Takie płytki nie ma - trzeba by ją zbudować i oprogramować. To nie cena elementów gra rolę, tylko wysiłek związany z budową.
Co do szczegółów - byłby to w miarę podstawowy falownik V/f z kompensacją obrotów na podstawie danych z czujnika Hala. Z kontrolą temperatury, przekażnikami do pompy chłodziwa. Prawdopodobnie dwa mostki H na tranzystorach IGBT ( tu nie mam jasności, konieczny byłyby próby na żywaym organiźmie). Prawdopodobnie przetwornica ze sterowanym napięciem wyjściowym ( aby mieć te 45..180V) - to również wyszłoby ze wstępnych testów.
Technologię sterowania mam opanowaną - uruchomiłem swój sterownik krokowca ( 80V, 10A). Pracuje też nad sterownikiem serwa - konkurentem UHU
.
Kolega sam musi zdecydować czy zechce pójśc na wymianę - taki sterownik-falownik ( wraz z dokumentacją jak zrobić kolejne) w zamian za wrzeciono.
Mnie zbudowanie, uruchomienie takiego falownika zajełoby 2-4 miesiące ( bo na chobby mam niestety ograniczony czas
)
Co do szczegółów - byłby to w miarę podstawowy falownik V/f z kompensacją obrotów na podstawie danych z czujnika Hala. Z kontrolą temperatury, przekażnikami do pompy chłodziwa. Prawdopodobnie dwa mostki H na tranzystorach IGBT ( tu nie mam jasności, konieczny byłyby próby na żywaym organiźmie). Prawdopodobnie przetwornica ze sterowanym napięciem wyjściowym ( aby mieć te 45..180V) - to również wyszłoby ze wstępnych testów.
Technologię sterowania mam opanowaną - uruchomiłem swój sterownik krokowca ( 80V, 10A). Pracuje też nad sterownikiem serwa - konkurentem UHU

Kolega sam musi zdecydować czy zechce pójśc na wymianę - taki sterownik-falownik ( wraz z dokumentacją jak zrobić kolejne) w zamian za wrzeciono.
Mnie zbudowanie, uruchomienie takiego falownika zajełoby 2-4 miesiące ( bo na chobby mam niestety ograniczony czas

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Znam kilka tęgich głów a jednak połamali sobie zęby na tym falowniku. Patrząc na schemat falownika nie ma tam nic szczególnego a jednak trudne do wykonania. Falowniki są różne , ale Sieb-Meier z 80 lat jest chyba najpewniejszą konstrukcją i falowniki działają bez zarzutu mimo upływu lat. Myślę że szkoda wymyślać coś co jest wymyślone i sprawdzone.
-
Ma może kolega schemat takiego falownika ? Ja zebrałem kilka różnych (kiedyś wgłębiłem się w tę technologię, ale porzuciłem, bo dla zwykłych silników to się nie opłaca budować samemu).ALZ pisze:Znam kilka tęgich głów a jednak połamali sobie zęby na tym falowniku. Patrząc na schemat falownika nie ma tam nic szczególnego a jednak trudne do wykonania. Falowniki są różne , ale Sieb-Meier z 80 lat jest chyba najpewniejszą konstrukcją i falowniki działają bez zarzutu mimo upływu lat. Myślę że szkoda wymyślać coś co jest wymyślone i sprawdzone.
To co sam by zrobił nie by byłoby ani optymalne, ani najlepsze, ale man nadzieję że by jednak działało ( choć przyznaję że wymagałoby to sporo nadmiarowej konstrukcji, aby bez długich prób i zdobywania doświadczeń działoło pewnie)[/b]
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Dostałem odpowiedź z firmy w Indiach produkującej falowniki do tych wrzecion ale cena była dla mnie ciężkim szokiem a mianowicie 4,5tys Euro
plus przesyłka i plus 50Euro koszty bankowe. W takim razie pytanie ile za orginalne wrzeciono chce firma Precise
Pozdrawiam
Dostałem odpowiedź z firmy w Indiach produkującej falowniki do tych wrzecion ale cena była dla mnie ciężkim szokiem a mianowicie 4,5tys Euro

Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl