elementy okragle ze styroduru
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
elementy okragle ze styroduru
Witam, czy mozna na plotterze wykonac zalaczone elementy ze styroduru? przekroj okrągły.
- Załączniki
-
- moderne.pdf
- (9.93 KiB) Pobrany 542 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Na początku zatrzymasz się na problemie materiału, ponieważ nie znajdziesz tak grubych płyt styroduru. Najgrubsza standardowa płyta ma grubość 120mm, grubsze też są do dostania, ale trzeba kupić od razy kilka metrów sześciennych (całą paletę), czekać na wyprodukowanie, a i tak o płytach grubszych jak 200mm nie słyszałem. Co do uzyskania kształtów z rysunku to na termiku będzie to bardzo trudno wykonać. Wydaje mi się że bez klejenia się nie obejdzie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Na rysunku nie ma wszystkich wymiarów, ale jeśli średnica ścianki jest około 10 mm i ma to trzymać wymiary, to tylko obróbka skrawaniem, bo z termika wyjdą cuda.
Widział bym to na trzyosiowej frezarce CNC, oś symetrii prostopadła do stołu, frez tarczowy na długim trzpieniu.
Dodatkowa korzyść, że materiał można skleić przed obróbka prawie dowolnym klejem, byle by nie rozpuszczał styroduru i dawał się skrawać.
.
Widział bym to na trzyosiowej frezarce CNC, oś symetrii prostopadła do stołu, frez tarczowy na długim trzpieniu.
Dodatkowa korzyść, że materiał można skleić przed obróbka prawie dowolnym klejem, byle by nie rozpuszczał styroduru i dawał się skrawać.
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Zgadzam się z tuxcnc jeśli chodzi o dokładność cięcia tak cienkich elementów na termiku. Od razu zakładałem, że kleić i tak będzie trzeba na jakimś prawidle, by po zdjęciu detalu to klej trzymał wymiar. Na dodatek na termiku trudno wykonać zaoblone walce.
Na frezarce też nie będzie łatwo umocować tak cienki detal by się nie odkształcał podczas frezowania.
Na frezarce też nie będzie łatwo umocować tak cienki detal by się nie odkształcał podczas frezowania.