Oznaczenia promieni krzywizny na rysunkach technicznych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Oznaczenia promieni krzywizny na rysunkach technicznych
Witam wszystkich,
Mam rysunek z wymiarami w calach, i przy wymiarowaniu promieni krzywizny jest strzałka z oznaczeniem tak jak poniżej, czyli dwa wymiary w trzech wierszach:
.031
.016
RAD
Rozumiem się, że RAD to skrót od radius, czyli promień.
Rozumiem że dla np:
.015
RAD
oznacza promień krzywizny R0,381
Ale co oznacza gdy promień ma aż dwoma wymiary ???
Mam rysunek z wymiarami w calach, i przy wymiarowaniu promieni krzywizny jest strzałka z oznaczeniem tak jak poniżej, czyli dwa wymiary w trzech wierszach:
.031
.016
RAD
Rozumiem się, że RAD to skrót od radius, czyli promień.
Rozumiem że dla np:
.015
RAD
oznacza promień krzywizny R0,381
Ale co oznacza gdy promień ma aż dwoma wymiary ???
- Załączniki
-
- rysunek.GIF (9.74 KiB) Przejrzano 7323 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Są te mufki w różnych rozmiarach ? Może od rozmiaru zależy to R? Albo od wymiaru Q .
Jest jeszcze jedna możliwość ze to jest szerokość tego rowka czyli 0.031 i rowek ma zaokrąglone krawędzie 0.016 . Chyba w tym rowku jest jakaś uszczelka może na podstawie tej uszczelki można wywnioskować co to ma być.
Jest jeszcze jedna możliwość ze to jest szerokość tego rowka czyli 0.031 i rowek ma zaokrąglone krawędzie 0.016 . Chyba w tym rowku jest jakaś uszczelka może na podstawie tej uszczelki można wywnioskować co to ma być.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
trudno powiedziec na 100% co autor tego rysunku mial na mysli bo jest to raczej rys. pogladowy jak techniczny.
po pierwsze promieni nie oznacza sie tak jak podaje autor a mianowiecie .016 RAD tylko powinno byc R.016
jesi chodzi o podawanie dwoch wymiarow to jest zgodne z rys. tech. i okresla sie to jako "limit dimension" oznacza to poprostu ze cos ma miec wymiar posredni pomiedzy podana dolna i gorna wartoscia.
ale jesli mialbym zrobic ta czesc na podstawie tego rys. to ten wymiar "limit" potraktowalbym jako calkowity promien podciecia technologicznego,lub wyokraglenia narozy rowka. zaleznie jak by wychodzilo z proporcji dla danych wymiarow sruby.
moze najlepiej zrobic rys. tak jak ty to widzisz i podeslac z zapytaniem klientowi czy to go satysfakcjonuje.
po pierwsze promieni nie oznacza sie tak jak podaje autor a mianowiecie .016 RAD tylko powinno byc R.016
jesi chodzi o podawanie dwoch wymiarow to jest zgodne z rys. tech. i okresla sie to jako "limit dimension" oznacza to poprostu ze cos ma miec wymiar posredni pomiedzy podana dolna i gorna wartoscia.
ale jesli mialbym zrobic ta czesc na podstawie tego rys. to ten wymiar "limit" potraktowalbym jako calkowity promien podciecia technologicznego,lub wyokraglenia narozy rowka. zaleznie jak by wychodzilo z proporcji dla danych wymiarow sruby.
moze najlepiej zrobic rys. tak jak ty to widzisz i podeslac z zapytaniem klientowi czy to go satysfakcjonuje.
POZDRAWIAM
-
Dziękuję ERNEST i pozostali.
Odpowiadając na Wasze pytania:
Mufki są w różnych rozmiarach. Do rysunku jest dołaczona tabelka z typoszeregiem i zmiennymi rozmiarami.
Rowek służy do umieszczenia o-ringu.
Wszystko jest na stronie 114 w tym pliku: http://www.ggtrading.pl/katalogi/Precis ... ngs_EN.pdf
Tabela nie określa jednak promieni wyokrąglenia naroży rowka do umieszczenia o-ringu (dzięki ERNEST za prawidłowe określenie). To jest tylko na tym rysunku.
Jak widać na rysunku jedno naroże, to przy sześciokącie jest opisane:
.031
.016
RAD
a drugie naroże przy gwincie:
.015 RAD
Mnie też wydaje się, że najbardziej prawdopodobną wersją jest "limit dimensions", ale tylko wydaje się. Dlatego zadałem to pytanie na forum i czytam Wasze posty.
W międzyczasie znalazłem jeszcze dwa inne rysunki tego samego detalu, ale zwymiarowane w identyczny sposób, więc nie przybliżajace do wyjaśnienia.
Drugi rysunek załączam poniżej. Oryginał znajduje się na stronie 101 (4-18) tutaj: http://www.parker.com/o-ring/Literature/ORD5700.pdf
Do trzeciego załączam link. Interesujący, bo tabelę z wymiarami można obejrzeć w milimetrach. http://www.afmusa.com/smart.table.ms33656.asp?units=mm
Chętnie przeczytam dalsze komentarze Wasze i kolegów bardziej doświadczonych ode mnie. Zapraszam do dyskusji.
Odpowiadając na Wasze pytania:
Mufki są w różnych rozmiarach. Do rysunku jest dołaczona tabelka z typoszeregiem i zmiennymi rozmiarami.
Rowek służy do umieszczenia o-ringu.
Wszystko jest na stronie 114 w tym pliku: http://www.ggtrading.pl/katalogi/Precis ... ngs_EN.pdf
Tabela nie określa jednak promieni wyokrąglenia naroży rowka do umieszczenia o-ringu (dzięki ERNEST za prawidłowe określenie). To jest tylko na tym rysunku.
Jak widać na rysunku jedno naroże, to przy sześciokącie jest opisane:
.031
.016
RAD
.015 RAD
Mnie też wydaje się, że najbardziej prawdopodobną wersją jest "limit dimensions", ale tylko wydaje się. Dlatego zadałem to pytanie na forum i czytam Wasze posty.
W międzyczasie znalazłem jeszcze dwa inne rysunki tego samego detalu, ale zwymiarowane w identyczny sposób, więc nie przybliżajace do wyjaśnienia.
Drugi rysunek załączam poniżej. Oryginał znajduje się na stronie 101 (4-18) tutaj: http://www.parker.com/o-ring/Literature/ORD5700.pdf
Do trzeciego załączam link. Interesujący, bo tabelę z wymiarami można obejrzeć w milimetrach. http://www.afmusa.com/smart.table.ms33656.asp?units=mm
Chętnie przeczytam dalsze komentarze Wasze i kolegów bardziej doświadczonych ode mnie. Zapraszam do dyskusji.
- Załączniki
-
- rysunek2.GIF (8.64 KiB) Przejrzano 7236 razy
-
patrzac na rysunki wydaje mi sie ze to podciecie to pelny promien pomiedzy .016 a .031 natomiast promien .015 jest to zalamanie krawedzi pomiedzy od gwintu.Andrzej Bagniew pisze:Jak widać na rysunku jedno naroże, to przy sześciokącie jest opisane:
.031
.016
RAD
.015 RAD
POZDRAWIAM
-
ERNEST, to pierwsze raczej mało prawdopodobne. Jak popatrzysz na tabelę wymiarów typoszeregu, to szerokość rowka, czyli romiar Q na rysunkach dla największych mufek wynosi 3,18 mm.ERNEST KUCZEK pisze:patrzac na rysunki wydaje mi sie ze to podciecie to pelny promien pomiedzy .016 a .031 natomiast promien .015 jest to zalamanie krawedzi pomiedzy od gwintu.Andrzej Bagniew pisze:Jak widać na rysunku jedno naroże, to przy sześciokącie jest opisane:
.031
.016
RAD
.015 RAD
Nie da się zrobić tak szerokiego rowka zakładając, że dno rowka jest zaokrąglone na promieniu 0,8 mm. Wychodzi wtedy maksymalna szerokość rowka 1,6 mm. Trzeba więć założyć istnienie części płaskiej.
Ale jakby przyjąć, że szerokość rowka Q składa się ze stałego wyokrąglenia 0,38 mm przy gwincie, bliżej nieokreślonej części płaskiej i zmiennego wyokrąglenia przy sześciokącie od 0,4 mm (.016'') dla małych Q do 0,8 mm (.031'') dla dużych Q, to wszystko mogło by się zgadzać.
Co sądzicie o takiej teorii ???
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Do naszej firmy przysyłają rysunki z Angli i też jest to w ten sposób wymiarowane U nas sie pisze 10+-0,2 a u nich 9,8 10,2.
A co do tego Radiusa to mysle że jest tu zastosowana ogólna. Trzeba sie ich spytac jaka u nich jest, przypuszczam że wymiar ten jest nieistotny. Chodzi im o to zeby przy zakładaniu oringu nieuszkodzić gumy . Jak będzie grad czyt. brak RAD zostanie ostra krawędź od gwintu , co spowoduje przecięcie oringa. Ale tak jak kotos już wczesniej pisał najlepiej wszystko sprecyzuj każdy wymiar i promyczek bo na rysunku wszystko łatwo zwymiarować. Ty sie bedziesz mordował z jakims erkiem a to wcale nie musi miec taki lub inny wymiar. Zgodzisz sie narobisz sztuk a onii też ci wymyslą że wymiar jest zawyżony lub zanizony o 0,01mm.
A co do tego Radiusa to mysle że jest tu zastosowana ogólna. Trzeba sie ich spytac jaka u nich jest, przypuszczam że wymiar ten jest nieistotny. Chodzi im o to zeby przy zakładaniu oringu nieuszkodzić gumy . Jak będzie grad czyt. brak RAD zostanie ostra krawędź od gwintu , co spowoduje przecięcie oringa. Ale tak jak kotos już wczesniej pisał najlepiej wszystko sprecyzuj każdy wymiar i promyczek bo na rysunku wszystko łatwo zwymiarować. Ty sie bedziesz mordował z jakims erkiem a to wcale nie musi miec taki lub inny wymiar. Zgodzisz sie narobisz sztuk a onii też ci wymyslą że wymiar jest zawyżony lub zanizony o 0,01mm.