tokarka
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
jeśli moge sie wtrącić to wybrałbym koreanke.robiłem na takiej dobra ,mocna i sztywna maszyna.troche chałasliwa.ma bardzo fajną sprawe,szczególnie przydatną przy wierceniu większym wiertłem.z tyłu konika na korbie wyciagasz taki perdolnik i masz przełożenie jeśli dobrze pamiętam 5;1 pięknie sie kręci nie trzeba używać dużej siły.troche dziwnie rozwiązane jest hamowanie trzeba przełączać na lewe obroty i w ten sposób zatrzymywać.jest taki przycisk do hamowania ale u nas nie działał i nikt nie wiedział dlaczego
alkohol niszczy skórę-szczególnie na dłoniach i kolanach.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Używam podobnej płytki: NC3120 TNMG110308, producent podaje max grubość wióra 4mm. Niestety mam do tych płytek oprawki z mocowanie na dźwignię, dlatego wolę nie przesadzać
Toczę przy użyciu tych płytek wszystko nawet elementy hartowane 
Możesz się pochwalić, który dokładnie model używasz ?
Jak jest w tej tokarce rozwiązane sterowanie ?

Możesz się pochwalić, który dokładnie model używasz ?
Jak jest w tej tokarce rozwiązane sterowanie ?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 20:45 przez Czesio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
dziabi3 pisze:kolego tą tokarką chinczykem co ci polecałem można napieprzać po 10mm z posuwami 0,2 mm obr do 0,24 przy 900 obr i nic nie zadrży na 150mm bez podparcia na wałku f 50mm
dziabi3 pisze:
materiał stal st fi 50
to normalne parametry dla obróbki zgrubnej nic nadzwyczajnego dla tej maszyny
dodam że to dość duża maszyna większa od dwupryzmówek i bardziej ergonomiczna

A że tak nieśmiało spytam: a silnik to ten chinol jakiej mocy ma że daje rade takim parametrom? Bo mi coś tu się widzi co najmniej 13 kW jak na takie oranie

Co do tej koreanki to znajomy wyrwał niedano taką z 7k pln z jakiejś spółdzielni rolniczej Nieżle trafił bo praktycznie nie nosi oznak zużycia. Ogólnie przyjemna tokarka , dosyć cicha, fajnie rozwiązany przyspieszony - nie trzeba przerzucać wajchy od kierunku posuwu (poprzeczny - wzdłużny) jak w TUD, konik sprawia wrażenie bardzo masywnego , jakby przeniesiony z jakiejś większej tokarki , ale chodzi leciutko. Tylko jak dla mnie to ten silnik 11kW to lekka przesada (będzie pewnie zmiana na mniejszy) , no i do tego dziwnie rozwiązane hamowanie (elektrycznie? ) .
Co do tokarek bułgarskich jak CU 500 to słyszałem raczej same pochlebne opinie.
Swoją drogą wolałbym właśnie jedną z takich tokarek niż nowego chinola, nie to żebym miał coś do chińczyków , ot poprostu skręca mnie na sam zapach większości ich wyrobów

Dbałość o jakość wykonania tamtych tokarek widać szczególnie w wersjach eksportowych, które często były zrobione lepiej niż te na rodzimy rynek.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Areo84
moc silnika to właśnie z tego co pamiętam 11kw tylko powiem tak na naszych cnc co na pewno większość wie o które chodzi na silniku 7,5 kw 2800 obr na przełożeniu 1/2 i obrotach na wrzecionie 900 czyli na silniku 1800 te 5 mm czy nawet chwilowo 9 mm na średnicy to nie problem tylko musi być odpowiedni materiał i narzędzie w pracy najcieńsze kupuję gatunek c25 i on się najbardziej nadaje z tych przystępnych cenowo
http://www.eurometal.com.pl/_pd,pl/48,4 ... e_CDS.html
taka tylko krótsza bo 500x1000 ale 1300 wchodzi spokojnie i to nie na kłach a uchwyt to 310 czy 320 nie pamiętam dokładnie
moc silnika to właśnie z tego co pamiętam 11kw tylko powiem tak na naszych cnc co na pewno większość wie o które chodzi na silniku 7,5 kw 2800 obr na przełożeniu 1/2 i obrotach na wrzecionie 900 czyli na silniku 1800 te 5 mm czy nawet chwilowo 9 mm na średnicy to nie problem tylko musi być odpowiedni materiał i narzędzie w pracy najcieńsze kupuję gatunek c25 i on się najbardziej nadaje z tych przystępnych cenowo
http://www.eurometal.com.pl/_pd,pl/48,4 ... e_CDS.html
taka tylko krótsza bo 500x1000 ale 1300 wchodzi spokojnie i to nie na kłach a uchwyt to 310 czy 320 nie pamiętam dokładnie
Mach3 + CSMIO =