Home Z przez dotknięcie palnikiem materiału

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 27 paź 2011, 20:46

Też chętnie dowiem się coś o tym.
Ale i zabiorę głos , o ile mogę.
I znów wszystko wraca do cykli pracy. Oczywiście nie każde urządzenie plazmowe ( źródło i palnik ) się do tego nadaje ale układ wygląda prosto. Obecnie remontuję przecinarkę gazową i uzbrajam ja w plazmę. Do tego chcę dorzucić THC od kol. Prokopcio oraz zastanawiam się nad tym właśnie wstępnym pozycjonowaniem do transferu.
Jeżeli dysza nie jest dwu częściowa izolowana , to wówczas można z jej przewodu który jest podłączony do plusa w źródle pobrać informację o kontakcie z materiałem.
I znów jest dobrze przepuścić napięcie to przez wielostyk przekaźnika i po osiągnięciu kontaktu dyszy z materiałem załączy się np. przekaźnik czasowy , który spowoduje od razu zmianę kierunku ruchu silnika osi „Z” do podnoszenia przez i tu uwaga ściśle określony czas ( różne źródła i palniki mają różne wymagane odległości dyszy od materiału do takiego przebicia bynie uszkadzać dysz ), ale na tyle długi lub krótki by palnik poniósł się na zadaną wysokość i zatrzymał. Wówczas załącza się plazma , następuje przebicie i po ok. np.1s..2s włącza się układ THC.
Można również w tych cyklach dorzucić układ podnoszenia podczas przebicia palnika a następnie włącza się THC i palnik wędruje do zadanej wysokości.
To jest przykład bazowany na kilku dużych producentach maszyn jak np. KOIKE , ESAB , MESSER , SAF , MGM … i kilku innych.
Oczywiście to jest opis ogólny. Ci właśnie producenci stosują swoje układy PLC lub inne programowalne moduły gdzie można ustawić sobie odpowiednie cykle i je edytować w określonych zakresach.
I dlatego większość problemów które się napotyka w układach THV/AVC jak wspomniane szpilki z HV/HF można wytracić właśnie w cyklach. Nie wszystkie śmieci się da , zrozumiałe ale zdecydowaną większość.
Oczywiście nie ma mowy o tym że np. jeden lub dwa przekaźniki od razu wszystko zabezpieczą. Ale Tak to działa w dużych urządzeniach. A duże prądy ( np. 300A ) , są przenoszone przez styczniki a separacja od HF/HV też jest realizowana za ich pomocą.
Ale niech się inni też wypowiedzą.

To oczywiście Panowie dotyczy tylko wyłącznie silników DC / AC
Rozwiązań jest pewnie wiele. Postaram się zbudować taki prosty układ i połączyć go układem THC z kol. Prokopcio. Połączyć , oczywiście w cyklach pracy.
Mam tylko nadzieję że mi czasu wystarczy , gdyż staram się klientowi zrobić maszynę na czas a mam tyły z innymi serwisami …

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 27 paź 2011, 22:07

:( więc nie nie pocieszyłeś tak jak myślałem, jest to zakręcone... więc skoro profesjonaliści tak robią to tak musi być... ale ja wymyślę coś prostszego - dajcie troszkę czasu, muszę troszkę czasu poświęcić / poćwiczyć jak z układem THC - udało się bez żadnych styczników :) bez żadnych kalibracji i przeszło wszystkie badania i testy... więc Home Z też się musi dać jakoś prosto to wykonać ;) tzn. proste dla potencjalnego klienta a nie dla mnie :).

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 paź 2011, 04:44

da się zrobić ... z np. łukiem pilotującym.

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 28 paź 2011, 04:47

???

[ Dodano: 2011-10-28, 04:48 ]
ps. w nocy się śpi...

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 paź 2011, 04:57

jaka noc :?:
a kolega co ?? był się wysikać i przypadkiem zajrzał na neta :?: :wink:

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 28 paź 2011, 05:01

jak już się obudziłeś to opisz co masz na myśli z tym pilotującym łukiem bo nie rozumiem.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 paź 2011, 05:09

łuk się zaświeca na niskim prądzie i palnik jedzie w dół.
Gdy łuk dotknie ciętego materiału następuje transfer i cięcie. Następnie THC i cięcie leci ...

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 28 paź 2011, 05:18

gorzej jak palnik ma daleko do blachy, długotrwały łuk pilotujący mimo małego prądu nie jest chyba zbyt "zdrowy". Jest to niezły pomysł zwłaszcza że można wykorzystać do tego mój układ THC, który po wykryciu łuku głównego (nie pilotującego) wystawia odpowiedni sygnał (potwierdzenie odpalenia łuku głównego) :D... wystarczy tylko włączyć plazmę jeszcze przed opuszczeniem ale nie wiem na ile jest to zdrowe dla palnika...

[ Dodano: 2011-10-28, 05:19 ]
i to bez żadnych styczników i skomplikowanych zabiegów :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 28 paź 2011, 05:47

jak nie jest palnik zasilany wodorem , to może pracować długo.
To jest też dość częsta metoda wykrywania pozycji dla palnika.
I wówczas nawet dysza może być podwójna izolowana lub jakakolwiek inna.
Prąd wytracić na dyszy to nie problem. Rezystor mocy w jej szereg i to powinno wystarczyć.
Ale wartość cenowa tego rezystora będzie ogromna.

Styczniki , przekaźniki , to nic skomplikowanego i raczej też nie awaryjne. Bardzo mało miałem z tym problemów.
A jak nie to mechaniczno-elektrycznie to rozwiązać. Na widełki.
Mam gdzieś zdjęcia , odszukam je i umieszczę.

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 28 paź 2011, 05:53

ale ja nie myślałem o puszczaniu prądu głównego przez dyszę :) przecież jak odpalasz palnik w powietrzu to przecież żadany prąd cięcia nie płynie (jedynie malutki z jonizatora / łuku pilotowego) w obwodzie elektroda-dysza bo by wypaliło dyszę po kilku sekundach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”