LaserCut 5.3 problem z ustawianiem pozycji głowicy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
LaserCut 5.3 problem z ustawianiem pozycji głowicy
Witam wszystkich
Czy któryś z doświadczonych użytkowników LaserCut`a 5.3 móglby podpowiedzieć w jaki sposób zmusić to draństwo żeby grawerowało w miejscu gdzie ustawiam głowicę?
Pozycja pliku zapisuje się razem z pozostałym parametrami i nie mogę tego zmienić.
Próbowałem zmieniać parametry w Set laser origin to tylko niebieska kropka zmieniała pozycję. Po załadowaniu zmienionego pliku głowica najpierw szła na miejsca kropki
a następnie z powrotem wracała i laser wycinał w tym samym miejscu co poprzednio.
Jakieś rady?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Czy któryś z doświadczonych użytkowników LaserCut`a 5.3 móglby podpowiedzieć w jaki sposób zmusić to draństwo żeby grawerowało w miejscu gdzie ustawiam głowicę?
Pozycja pliku zapisuje się razem z pozostałym parametrami i nie mogę tego zmienić.
Próbowałem zmieniać parametry w Set laser origin to tylko niebieska kropka zmieniała pozycję. Po załadowaniu zmienionego pliku głowica najpierw szła na miejsca kropki
a następnie z powrotem wracała i laser wycinał w tym samym miejscu co poprzednio.
Jakieś rady?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
To jest dość proste jak masz panel lasercut jest taka opcja Immediate i weź ja zaznacz ( ptaszek) znajdziesz to patrząc na program powyżej DownLoad ->Stop i to jest wszystko.
No i ustaw tą kropkę o której pisałeś
Polecam ci przeczytać instrukcje lasercut tam masz wszystko fajnie opisane ktoś zamieszczał ją ostatnio na forum do pobrania
Pozdrawiam
No i ustaw tą kropkę o której pisałeś

Polecam ci przeczytać instrukcje lasercut tam masz wszystko fajnie opisane ktoś zamieszczał ją ostatnio na forum do pobrania
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Dodatkowo - SOFT STOP będzie się pojawiał, gdy przypadkiem ustawisz pozycję maszyny (SET ORIGIN). SET ORIGIN używa się tylko wtedy, gdy chcemy przestawić punkt startowy w dowolne miejsce na stole obróbczym. Zmniejsza on nam wtedy efektywne pole pracy, więc wczytanie wzoru większego, niż pole - spowoduje SOFT STOP.
Niestety SET ORIGIN bardzo łatwo jest ustawić przypadkowo (w wersjach ze sterowaniem niezależnym - USB). Wystarczy nacisnąć klawisz [Enter], gdy nie jest się w menu (bez podświetlenia nazwy pracy) i kolejny Enter ustawia nam pozycję, na aktualną.
Trzeba na to uważać...
Niestety SET ORIGIN bardzo łatwo jest ustawić przypadkowo (w wersjach ze sterowaniem niezależnym - USB). Wystarczy nacisnąć klawisz [Enter], gdy nie jest się w menu (bez podświetlenia nazwy pracy) i kolejny Enter ustawia nam pozycję, na aktualną.
Trzeba na to uważać...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt: