Sterownik servomotora na LM628/LM629

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Kostek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Kostek » 05 wrz 2006, 16:47

Nie mam schematu , mam sterowniki.
Obrazek
Nic specjalnie skomplikowanego , troche licznikow i bramek.nawet PWMa zrobili na "piechote".Podobnie zrobiony sterownik do silnikow krokowych.

Tagi:

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: chomikaaa » 05 wrz 2006, 17:40

mozesz podac link do specyfikacji instrukcji jakie to ma wejscia step/dir czy +/-10V

Autor tematu
m0rd3k
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: m0rd3k » 05 wrz 2006, 17:54

chomikaaa pisze:mozesz podac link do specyfikacji instrukcji jakie to ma wejscia step/dir czy +/-10V
Tutaj jest wszystko:
http://www.geckodrive.com/product.cfm?pid=13

Jednak da się zrobić sterownik bez uC.

Kostek
Czy nie ma w tym sterowniku żadnego scalaka kontrolującego działanie całego sterownika? Rozumiem, że te bierne elementy są tylko jego uzupełnieniem.

Awatar użytkownika

Kostek

Post napisał: Kostek » 05 wrz 2006, 18:26

Nie ma . :lol: To jest caly sterownik .Na zdjeciu pominolem tylko zlacza.Sama logika , wzmacniacze operacyjne , transoptor stabilizator, dwa IR2104, troche malych tranzystorow.
Pod plytka cztery tranzystory mocy i stabilizator.To naprawde wszystko.Calosc mniejsza od paczki papierosow.
Te sterowniki naprawde dobrze dzialaja.Ale tylko te bez mnoznika krokow .Mnoznik wprowadza bledy.

Adalber
Posty w temacie: 2

Post napisał: Adalber » 05 wrz 2006, 20:25

Fajnie to zbudowane ,mieszanina cyfrowych i analogowych układów ,tanim kosztem uzyskano dużą szybkość działania .To pełny regulator PID .Ciekawe ,że wystarczy 8 bitowa rozdzielczość liczników wejściowych. Jaką to ma maksymalną częstotliwość wejściową ?

Awatar użytkownika

chomikaaa
Posty w temacie: 5

Post napisał: chomikaaa » 05 wrz 2006, 22:50

a ja sie doczepie :twisted: to nie jest regulator pelna geba bo nie mam sterowania momentem na schemacie blokowym to widac ustawiane za pomoca potencjometru ograniczenie pradowe rozwiazane jak w projekcie uhu przekraczmy prad odcina nam drivery mostkow (przez przerzutnik d z wejsciem rs)

wiec mamy tu prawie to samo co uhu tyle ze na ttlach i analogowce na samych ttlach jak widac sie nie da

czas calkowania staly regulowane wzmocnienie i stala wyprzedzenia za pomoca potenjometrow

pozatym bardzo fajny uklad ale niestety posiada ograniczenia w postaci:

-trudnosci w optymalnym dostrojeniu regulatora
-niestety metode keslera ciezko jest tu zastosowac ze wzgledu na zadawanie tylko 2 nastaw i potencjometrami co moze byc nieco trudne bez odp doswiadczenia

opisz moze metode strojenia jaka wykorzystujesz

czy serwo nie ma tendencji do drgan wkol polozenia ustalonego przy zbyt duzym wzmocnieniu czesci p?

uklad posiada regulator PID zrealizowany na wzmacniaczu operacyjnym tak byly pierwsze regulatory pid realizowane rozwiazane stare jak wzmacniacz operacyjny ale bardzo trafnie zastosowanie

czestotliwosc modlulatora pwm(przerzutnik z elemetem jakiejs chyba logiki) 25kHz dobrze wiedziec ze ten driwer ir2104 z tym sobie radzi ja zakupilem do swojego projektu ir2184 troche lepsze

wystarczy wiec logike licznka rozpisac i schemat zrobic a z reszta nie powinno byc klopotu mozesz podac symbole elementow ttl z ktorych to licznik zbudowano

reasumujac mozna rzec ze to serwo jest tak naprawde analogowe a nie cyfrowe

Awatar użytkownika

Kostek

Post napisał: Kostek » 06 wrz 2006, 09:31

a ja sie doczepie
A ja tez. :lol: Po co Ci ta regulacja.Maszyna powinna jezdzic z maksymalnym momentem jaki moze dostarczyc silnik i sterownik.Zabezpieczenie sluzy przed ich spaleniam .Tylko grozba uszkodzenia napedow moze spowodowac zatrzymanie ich i sknocenie detalu..
Co by nie pisac za sto dolarow jest to bardzo dobry sterownik.To na czym jest zrobiony jest sprawa drugorzedna , w zasadzie podyktowana kosztami wytworzenia.Pare lat temu tansze byly uklady logiczne .Dzisiaj to chyba sie zmienilo.tak samo ze sterownikami do krokowcow.Taniej jest zlozyc logike na ttl niz zastosowac specjalizowany sterownik.Przy kilku sztukach nie ma to znaczenia .Przy duzej produkcji seryjnej sa to znaczne oszczednosci.
wystarczy wiec logike licznka rozpisac i schemat zrobic a z reszta nie powinno byc klopotu mozesz podac symbole elementow ttl z ktorych to licznik zbudowano
Oczywiscie moge , ale to nie jest oplacalne .Dzisiaj w takim ukladzie lepszy i tanszy jest mikroprocesor.
Liczniki rewersyjne 4029 2x2szt sumator 74hc283, uklady dopasowujace i wykrywajace kierunek obrotu enkodera 4077 i 4093

Alaber , pisza ze 250KHz .Tutaj jest manual do sterownika http://www.geckodrive.com/photos/G320_REV-4_MANUAL.pdf

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 06 wrz 2006, 11:14

O ile pamiętam potrzebny jest oscyloskop aby dostroić ten napęd.

Awatar użytkownika

Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Boni » 06 wrz 2006, 14:28

Knułem kiedyś nad podobną koncepcją, ale przy przymiarkach do przebiegów czasowych jakoś zawsze wychodziły mi liczniki dłuższe niż 8b, co mnie zniechęcało, bo jak już ładować się ponad 8b, to lepiej zrobić moduł sterowany szyną, a nie - nadawać morsem po step/dir. A tu proszę, czego to ludzie nie wymyślą ;)

Adalber
Posty w temacie: 2

Post napisał: Adalber » 06 wrz 2006, 15:01

No nie wiem Kostek czy popularne mikroprocesory wydoliłyby z taką częstotliwością wejściową . Tutaj każdy blok pracuje niezależnie i jedynym ograniczeniem jest "czas przejścia sygnału przez dany blok" w mikroprocesorze nawet jeśli ma niezależne liczniki i PWM procesor musi wykonywać obliczenia związane z PID obsłużyć przerwania itd .
Jak sądzicie jaką maksymalną częstotliwość wejściową może przerobić np Atmega?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”