wykonanie wału maszynowego- bicie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
wykonanie wału maszynowego- bicie
Witam,
Dziś na tokarce CNC wykonwyałem wał, długość-770mm,zakres pracy maszyny w "Z" 450mm.
Wał był obrabiany z dwóch zamocowań.
Najpierw w twardych szczękach, następnie druga strona w miękkich, oczywiście wszystko podparte kłem.
Po obróbce i zamocowaniu w kłach z obu stron na szlifierce, okazało sie że jest bicie około 0.25mm.
Co może być przyczyną bicia?
Dodam że szczęki były prawidłowo przetoczone.
Pozdrawiam
Dziś na tokarce CNC wykonwyałem wał, długość-770mm,zakres pracy maszyny w "Z" 450mm.
Wał był obrabiany z dwóch zamocowań.
Najpierw w twardych szczękach, następnie druga strona w miękkich, oczywiście wszystko podparte kłem.
Po obróbce i zamocowaniu w kłach z obu stron na szlifierce, okazało sie że jest bicie około 0.25mm.
Co może być przyczyną bicia?
Dodam że szczęki były prawidłowo przetoczone.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
szczęki szczękami, kieł kłem, tyle tylko, że toczyłeś jakieś 450mm, szczęki to powiedzmy kolejne100mm, i pozostaje jakieś 220 w przelocie wrzeciona, które też się obraca, podczas obrotów odkształca, gdybyś toczył takie 220mm to pewnie podparłbyś to kłem, we wrzecionie raczej takiej możliwości nie ma, osobiście przy toczeniu takich ustrojstw w prześwit wrzeciona nabijam tulejki z poliamidu, które stabilizują nie obrabianą aktualnie część wałka, powinno pomóc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
Zawsze jeżeli nakielki mogą być nie symetrycznie w stosunku do wierzchniej warstwy materialu, to takie toczenie powinno się zacząć od tego że taki zamocowany wal toczymy od strony kla w tym miejscu w którym będziemy mogli zlapać uchwytem, następnie obracamy wal i zataczamy drugą stronę, i jeszcze raz zataczamy pod szczęki i po ponownym zamocowaniu dopiero toczymy zgrubnie lub na gotowo.MichałM12 pisze: Mariuszczs napisał/a:
Oczywiście po zluzowaniu kła wał wraca do poprzedniej pozycji i co z tego że to było toczone i co zrobić zby uniknąć takiego efektu?
Im więcej takiego obracania i zataczania walu tym mniejsze ryzyko bicia, choć min. to dwa a optymalnie to trzy razy.
-
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: wykonanie wału maszynowego- bicie
Nie bardzo rozumiem po co te kombinacje alpejskie skoro i tak będzie szlifowany ?MichałM12 pisze: w kłach z obu stron na szlifierce,
-
Ano poto aby bylo mniej szlifowania, teraz bądż w przyszlości.kamar pisze: Nie bardzo rozumiem po co te kombinacje alpejskie skoro i tak będzie szlifowany ?

A jak nie wyda to się zrobi drugi, ale już dobry.zdzicho pisze: Ale jeszcze musi wydać ,a to zależy od naddatku jaki pozostał.Wał jest taki jakim go wykonano i inny już nie będzie jako półwyrób.