piotrex89 pisze:z tego co wiem to wniosek koncowy ma byc jeden czy przesuw jest możliwy czy nie, mam nawet odpowiedź do tego zadania ale nie chciałem nikogo naprowadzać z góry.. pomoże ktoś?
No to to jest znaczne ułatwienie w stosunku do tej części treści zadania w której pisze "policzyć luzy". Bo luzów możliwych jest tu tyle ile przypadków czyli właśnie 64 i mogą mieć wartości tak dodatnie jak i ujemne, bo wcisk to nic innego jak luz ujemny.
Natomiast jeśli wystarczy sprawdzić tylko drugą połowę zadania-czy przesuw jest możliwy to tak jak napisał Kolega powyżej, trzeba wybrać przypadki najbardziej niekorzystne i już. Po prawdzie jedno już widać: każdy wałek zawsze z luzem wchodzi w otwór więc prawdopodobnie zadecyduje przypadek taki: średnica obu walków max, oba otwory min, odległości otworów min, odległości wałków max. Oznacza on najbardziej niekorzystne wykonanie: najmniejszy luż każdego wałka w jego otworze i największe "rozjechanie" odległości otworów i wałków, które to rozjechanie nie może się schować w luzach między wałkiem a otworem (bo te są akurat najmniejsze)- to tak w przetłumaczeniu na normalny język. Możliwy jest też przypadek drugi, różniący się jedynie tym, że nastąpi w stosunku do pierwszego zamiana min i max odległości otwórów i osi, czyli będą rozjechane w drugą stonę. Ale to sprawdź w drugiej kolejności, jak w pierwszym wyszedłby możliwy przesuw. Zadanie pewnie jest proste i w tym który opisałem jako pierwszy będą zablokowane, a to wystarczy do odpowiedzi

Nie wiem jak to się ma do tego co napisał Kolega powyżej, ale ta odwrotnośc mnie niepokoi, bo jeśli zastosujemy ją do średnicy wałków i otworów to prowadzi do "rozluźniania". Zatem założenie jedno powinno pozostać stałe: średnica wałka max, otworu min.