Jak ustawić przepływ

Spawalnictwo i obróbka cieplna

spoko
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: spoko » 29 wrz 2011, 22:30

To jest film esaba z ich oficjalnej strony pokazujący dlaczego ich regulatory są bezpieczniejsze od innych.
Rada dla spawacz 21 zaopatrz się w bezpieczniki przypalnikowe. Koszt nieduży a oszczędzi ci nerwów.
Co do gaszenia butli to osobiście miałem przypadek, że spawałem na dole jakieś rurki a na górze kilka pieter wyżej chłopaki odcinali jakieś żelastwo.
Butle stały na dole kilka metrów ode mnie. Nagle czuję że coś śmierdzi okrutnie.Rozglądam się a tu pala się reduktory.
Najpierw panika ale myślę oni nie zdążą spierdzielić a ja mam rękawice grube to lecę zakręcać. Jakoś ugasiłem.
Okazało się potem, że zapaliły się plastikowe osłony reduktorów na które leciały z góry krople z tego co oni odpalali.
Innym razem chłopak dość mocno się poparzył jak nieostrożnie odkładając gorący palnik przepalił przewód od acetylenu.
Zaczął szlifować poszły iskry na wąż i ten zaczął mu walić płomieniem po nogach.
Miejsca było mało a wyjście było tylko przez właz w którym te przewody leżały.
Dobrze że byłem na zewnątrz i jak usłyszałem krzyki zakręciłem butle.
Przy pracach z palnikiem trzeba mieć oczy dookoła głowy i naprawdę zdawać sobie sprawę z tego że pospiech lub brak ostrożności sporo może kosztować.
zdr

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 30 wrz 2011, 06:47

może jest i z ich strony ale ten film zaczął krążyć najpierw na innych stronach a ESAB miał duży problem z małymi reduktorami a właściwie z jednym modelem. Było dość głośno o tym w śród firm konkurencyjnych.

Ale każda firma zawsze mniewała jakies problemy z czymś ...
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jacek-1210 » 30 wrz 2011, 08:54

Film pokazuje że w tak wymagających procesach nie warto ciąć nadmiernie kosztów i iść w tanią chińszczyznę :wink: . I racja, byle co -choć też nie do końca- to można zakładać sobie na argonie albo CO2 a nie na tak ryzykownych gazach jak tlen czy acetylen. Swoją drogą zastanawiam się czy ten Esabowski reduktor wytrzymałby, jakby wpuścić mu do środka trochę smaru.. :smile: . No bo taki ogień i wybuch to chyba raczej na skutek wad materiałowych a nie konstrukcyjnych ? O ile ktoś nie pomógł sobie trochę za pomocą wspomnianego smaru do środka.. Przy reduktorze Esaba widać jak przy gwałtownych zmianach poboru tlenu wystrzeliwuje ogień z zaworu bezpieczeństwa, ale nie jestem przekonany czy to ogień czy tylko obłoczek gwałtownie rozprężającego się nadmiaru tlenu z reduktora ?

Na youtubie na sąsiednim filmie pokazany jest pożar dużego zbiornika acetylenu w Dallas. Przypuszczam że pali się chyba bardziej aceton niż acetylen którego po rozszczelnieniu zbiornika nie zostało chyba wiele, ale mnie najbardziej rzuciło się w oczy to, że płomienie sięgają jednego z pasów autostrady, a samochody dalej jeżdżą po tym pasie jak gdyby nigdy nic. Bezmyślność ludzi jest czasami porażająca :shock:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

Panki
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Panki » 30 wrz 2011, 19:10

A Moja rada dla bezpieczeństwa Twojego i sąsiadów idz na Kurs spawanie gazowego a będziesz pewniejszy i zdrowszy :wink:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 30 wrz 2011, 19:45

Panowie ... od jakiegoś czasu nam się kolega nie odzywa ... :wink: ...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 30 wrz 2011, 20:30

jesli chodzi o zabawe z tlenem to polecalbym mieszankę propan tlen i odpowiedni palnik bezsmoczkowy, nic sie nie ciofa, bezpieczenstwo większe niz w przypadku acetylenu, tlen nie gryzie, wystarczy sie z nim odpowiednio obchodzic,
jesli dojdzie do cofki jakimś cudem wskutek np zgaszenia palnika w odwrotnej kolejności, to wystarczy zakrecić butle, propan nie kopci i nie zanieczyszcza dysz jak acetylen, takze o cofce mozna poniekąd zapomnieć.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: spawacz21 » 30 wrz 2011, 21:04

No, nie odzywam się, bo po przeczytaniu waszych wypowiedzi nie wiem co napisać. Jednak zrobię tak jak radzicie. Szukam spawacza gazowego. Dziękuję za wszystkie porady.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 30 wrz 2011, 21:09

mariuszbroda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: mariuszbroda » 30 wrz 2011, 21:48

No....spawacz 21 został uratowny....te wszystkie Wasze koledzy wpisy zadziałały,bo powinny.
Warto nauczyć się spawania gazowego,bo w wielu przypadkach spawanie gazowe jest niezastąpione-ani tigiem,ani elektrodą....no i ciepło przy robocie jest :grin:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 30 wrz 2011, 22:20

hehe ... szkoda by było stracić kolegę :wink: w tak "rozrywkowej" nauce jaką jest mieszanka acetylenowo tlenowa i spawanie.
Bezpiecznie jest jak już bawić się propanem ale nie pospawasz nim niestety. Polutujesz ale nie pospawasz :cry:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”