Dziękuję za podpowiedzi. Mając niewiele narzędzi trzeba kombinować żeby coś wykonać.
Do posiadania spawarki mi jeszcze daleko więc muszę opierać się na zastosowaniu śrub.
Niestety te imaki do wiertarek są zbyt kobylaste do maleńkiej tokarki LD-250.
Znalazłem dziś profesjonalną przystawkę do frezowania na tokarce (
littlemachineshop.com):
Na szybko zrobiłem jednak coś takiego takiego:
Kupiłem w castoramie pręt kwadratowy 12x12, uciąłem dwa kawałki długości około 60mm. Przewierciłem w nich na końcach dwa otwory fi 6,5. Skręciłem w te dwie kostki kawałek blachy 3mm (na laserze kiedyś wycięte), a do niej dokręciłem następną jako bazę oraz trzecią dociskającą. U góry dwie wysokie nakrętki do łatwiejszego dokręcania. Blaszki trochę wiotkie ale tak to wierciłem:
Efekt końcowy zadowalający. Wyszło lepiej niż to co wczoraj wywierciłem zwykłą wiertarką na stojaku wiertarskim. Myślę, że platforma do mocowania z jednego kawałka byłaby w sam raz:
W dolnej części śruby muszą być schowane, w górnej wystarczą otwory.
Można zrobić wiele przyrządów opartych na tym profilu i sposobie mocowania w miejscu noża.
Tak jak na przykład ten przyrząd do robienia kulistych zakończeń:
http://www.nucleus.com/~harlan/ball.html
[ Dodano: 2011-10-12, 22:01 ]
Czasem są elementy, które można bezpośrednio zamocować w imaku nożowym. Ostatnio frezowałem tak płaskowniki aluminiowe - zamiast freza zastosowałem złamane wiertło odpowiednio oszlifowane aby geometria pracy narzędzia była odpowiednia. Ze względu na pracę "udarową" nie jest to do końca takie bezpieczne frezowanie - trzeba stale kontrolować czy nie poluzowało się narzędzie zamocowane w szczękach.