problem w wymiarami
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
problem w wymiarami
witam
mam taki problem.
wypalalem ostatnio palnikiem blache 15mm. dysza zalozona 0 VVC w programie podana 1VVC. predkosc 400 -105%. wypalarka to Jantar2 Eckert. kompensacja 2.0. moje wypalone detale byly za male od 3-5mm od porzadanego wymiaru.
czemu mi tak zle wypalalo detale ?? i jaka jest zaleznosc miedzy kompensacja a wymiarem wypalanego detalu ( chodzi mi czy mniejsza kompensacja to czy detal bedzie mial mniejszy wymiar ) ??
czekam pomoc . dziekuje i pozdrawiam
mam taki problem.
wypalalem ostatnio palnikiem blache 15mm. dysza zalozona 0 VVC w programie podana 1VVC. predkosc 400 -105%. wypalarka to Jantar2 Eckert. kompensacja 2.0. moje wypalone detale byly za male od 3-5mm od porzadanego wymiaru.
czemu mi tak zle wypalalo detale ?? i jaka jest zaleznosc miedzy kompensacja a wymiarem wypalanego detalu ( chodzi mi czy mniejsza kompensacja to czy detal bedzie mial mniejszy wymiar ) ??
czekam pomoc . dziekuje i pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jeżeli ciąłeś plazmą to czy miałeś właściwe kierunki cięcia.
Otwory zazwyczaj się tnie w przeciwnym kierunku ruchu wskazówek zegara a otwory zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
możesz poczytać trochę u mnie na stronie o tym
http://www.cnccad.pl/
kompensacja działa tak....
1. otwory. Im mniejsza tym otwór większy
2. kontur . Im kompensacja mniejsza tym kontur mniejszy
Otwory zazwyczaj się tnie w przeciwnym kierunku ruchu wskazówek zegara a otwory zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
możesz poczytać trochę u mnie na stronie o tym
http://www.cnccad.pl/
kompensacja działa tak....
1. otwory. Im mniejsza tym otwór większy
2. kontur . Im kompensacja mniejsza tym kontur mniejszy
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Mi to wygląda na rozjechaną dyszę i kompensację zrobioną na "drugą stronę".
Co do dysz, ja w jakimś tam przypadku musiałem dać 2,6mm aby dobry wymiar wyszedł.
Czy kompensacja jest na dobrą stronę to można łatwo sprawdzić z poziomu maszyny. Jeśli szara linia jest "na zewnątrz" białej przy konturze detalu, to jest OK. Dla otworu szara linia musi być wewnątrz białej. Gdy jest odwrotnie w jednym z przypadków, lub w obu, to na bank kompensacja zrobiona na złą stronę.
Jeśli rozkrój jest dość złożony i na ekranie nie widać linii kompensacji, to wejdź w "graph help" -> "plan" -> "zoom" i powiększ Sobie rozkrój.
Wtedy zobaczysz to co trzeba
Co do dysz, ja w jakimś tam przypadku musiałem dać 2,6mm aby dobry wymiar wyszedł.
Czy kompensacja jest na dobrą stronę to można łatwo sprawdzić z poziomu maszyny. Jeśli szara linia jest "na zewnątrz" białej przy konturze detalu, to jest OK. Dla otworu szara linia musi być wewnątrz białej. Gdy jest odwrotnie w jednym z przypadków, lub w obu, to na bank kompensacja zrobiona na złą stronę.
Jeśli rozkrój jest dość złożony i na ekranie nie widać linii kompensacji, to wejdź w "graph help" -> "plan" -> "zoom" i powiększ Sobie rozkrój.
Wtedy zobaczysz to co trzeba

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
3-5mm odchyłki od wymiaru to naprawdę dużo, dlatego wydaje mi się że przyczyna leży w kodzie. Prawdopodobnie nie ma wygenerowanych kodów G41/G42, czyli kompensacja nie jest załączona. Prześlij mi na maila plik NCP to sprawdzę czy wszystko w nim jest jak powinno.
zapomniałem że nie widać maila - [email protected]
zapomniałem że nie widać maila - [email protected]