Frezarka 1500x1000x500
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
ta. rolki w płaszczyznie xy, poza tym cudów nie ma, ten system zdaje egzamin z jedną srubą.
jak ktoś wyskakuje z tekstem ze bedzie napędzał dwie sruby paskiem i jednym korkowcem 3Nm 4A to juz widze jak to sobie slimaczym tempem chodzi, bo przy wiekszej predkosci bedzie hamowac silniczek, wiekszej znaczy sie jakies 800mm/min
jak ktoś wyskakuje z tekstem ze bedzie napędzał dwie sruby paskiem i jednym korkowcem 3Nm 4A to juz widze jak to sobie slimaczym tempem chodzi, bo przy wiekszej predkosci bedzie hamowac silniczek, wiekszej znaczy sie jakies 800mm/min
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
powtórze za kims - krokowiec jest najmocniejszy gdy stoi.
max obroty do uzyskania w miare płynnej pracy pod obciązeniem to 12 -15obr/s, zaleznie od obciązenia, brame o wadze np 100kg pociagnie ale rampa przyspieszenia/hamowania musi byc ustawiona tak, aby nie wystepowały poślizgi - gubienie kroków, prędkośc całej maszynki wyjdzie doswiadczalnie.
srub traoezowych nie polecam do ploterów, bo czesto trzeba kasowac luzy na nakretce, lub ją po prostu wymieniac co jakis czas, lepiej dołozyc te pare stówek i kupić srubki toczne i mieć z głowy luzy porównywalne do trapezu.
max obroty do uzyskania w miare płynnej pracy pod obciązeniem to 12 -15obr/s, zaleznie od obciązenia, brame o wadze np 100kg pociagnie ale rampa przyspieszenia/hamowania musi byc ustawiona tak, aby nie wystepowały poślizgi - gubienie kroków, prędkośc całej maszynki wyjdzie doswiadczalnie.
srub traoezowych nie polecam do ploterów, bo czesto trzeba kasowac luzy na nakretce, lub ją po prostu wymieniac co jakis czas, lepiej dołozyc te pare stówek i kupić srubki toczne i mieć z głowy luzy porównywalne do trapezu.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
to prawda, ale do kasowania luzów na trapezowych można użyć np 2 nakrętek, jednej naciętej, jednej przeciętej.... rozwiązań widziałem sporo. Ja u siebie mam 2 ale i to nie jest idealny sposób, bo jak się za mocno dociągnie, to jest duży opór.bartuss1 pisze:srub traoezowych nie polecam do ploterów, bo czesto trzeba kasowac luzy na nakretce, lub ją po prostu wymieniac co jakis czas, lepiej dołozyc te pare stówek i kupić srubki toczne i mieć z głowy luzy porównywalne do trapezu.
Tak na prawdę wszystko zależy ile ploter będzie pracował i pod jakimi obciążeniami.
-
Jutro będę montował linke stalową fi 3mm do układu nadążnego rolki mam zrobione z łożysk i tu pytania:bartuss1 pisze:a bylo juz gdzies, przetestowałem i rewelka.
4 rolki skrajnie przy kazdej nodze ramy i linka na krzyz, konce boczne lączymy z bramą napinaczem
Czy linka stalowa fi3mm wystarczy ?
Jak mocno powinna być naciągnięta linka stalowa ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
-
- Posty w temacie: 3
Potwierdzam, sprawdzałem swego czasu na jednym kawałku tr20x5, i na każdy obrót gubiła 0.02mmkamar pisze:Luz można kasować na śrubie trapezowej a nie na tych wygniotkach dostępnych w handludeflection pisze: ale do kasowania luzów na trapezowych można użyć np 2 nakrętek, jednej naciętej, jednej przeciętej....

Pozdrawiam