Prośba o radę - oś/piasta

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
loky
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 21

Post napisał: loky » 29 sie 2006, 01:53

To forum to jest jakiś sen chyba...

Ze względu na zdrowie (do wszystkiego musze znajdować pomocnych ludzi) kilka dni to potrwa, nie mam serca zabierać komuś czasu po pracy, trzeba poczekać do soboty. Pożyczę gdzieś suwmiarkę, obmierzę dokładnie nowe koła, stare koła, osie i wszystko inne. Zrobię większe zdjęcia oryginalnych rzeczy, zrobię szkice żeby było wiadomo co jest co. Wszystko to tu zamieszczę.

Pozdrawiam i wielkie dzięki!

Tagi:

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 29 sie 2006, 02:27

czy nowe kola ktore chcesz zamontowac pochodza wlasnie od tego producenta (przedstawiciela handlowego) z ktorym rozmawiales?
POZDRAWIAM

Autor tematu
loky

Post napisał: loky » 29 sie 2006, 02:50

ERNEST KUCZEK pisze:czy nowe kola ktore chcesz zamontowac pochodza wlasnie od tego producenta (przedstawiciela handlowego) z ktorym rozmawiales?
Nie, za takie zapłaciłbym kilkaset zł za każde. Rozmawiałem z technikiem z siedziby firmy w USA. Dokupiłem te koła od jakiegoś starego wózka innej firmy. Trochę paskudnie będzie to pewnie wyglądało ale te koła to nie tylko kwestia lepszej amortyzacji. Na większych i pompowanych kołach można podjechać pod wyższe krawężniki (na obecnych buksuje na krawężniku wysokim około 5cm, zapierniczam po ulicy i szukam podjazdu...). Jakiś przeinteligentny człowiek wymyślił też że standard do 6km/h jest wystarczający dla niepełnosprawnych, mój wózek na tych małych kółeczkach jest jeszcze wolniejszy. Każde dziecko może kupić akumulatorowa hulajnogę i zasuwać kilkanaście km/h ale ktoś uznał że na wózku wystarczy szybkość ludzkiego chodu :evil: W każdym razie cieszę się na te 40% szybkości więcej :)

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 29 sie 2006, 03:42

wyglada ze zaczerpnales naprawde fachowej opinii (od samego zrodla) na ten temat, wiec wszystko powinno byc ok.

jako ciekawostka link do wozka naprawde terenowego, ktory zbudowal facet dla zony.
http://tankchair.com/
Załączniki
tankchair.com.jpg
tankchair.com.jpg (83.36 KiB) Przejrzano 1235 razy
POZDRAWIAM

Autor tematu
loky

Post napisał: loky » 29 sie 2006, 12:04

Nie ma tam żadnych parametrów tego "czołgu?", ciekawy jestem ile to waży a co za tym idzie jaki ma zasięg. Jeśli zwykły wózek przejeżdża w praktyce po płaskim 15-20km to ten w terenie i przy tej wadze + człowiek, padnie pewnie po mniej niż 10km. Nie zmienia to jednak faktu że się człowiek przyłożyli.
Osobiście wolałbym być w stanie pokonywać takie przeszkody jak TEN facent na zwykłym przyzwoitym wózku.
ERNEST KUCZEK pisze:wyglada ze zaczerpnales naprawde fachowej opinii (od samego zrodla) na ten temat, wiec wszystko powinno byc ok.
Miałem ułatwione zadanie, to jest największy chyba producent wózków w stanach i mają dość rozbudowaną stronę internetową włącznie z forum. Co ciekawe, nie chcieli mi udzielić absolutnie żadnych informacji o silnikach, ani słowa o parametrach, ani słowa o przełożeniu, ani słowa nawet kto jest producentem tych silników. Wszystko tajemnica bo konkurencja czyha... Miałem szczęście że ten facet się odezwał na PW, pewnie przeczytał w profilu że Poland i uznał że proces im nie grozi jak się zabiję na tym wózku :wink:

tak wygląda mój wózeczek
Obrazek

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pit202 » 29 sie 2006, 18:18

ERNEST KUCZEK jak zwykle zaskoczył nas nowym linkiem , swietny naped , widzialem gdzies samochody ktore zamiast kół miały wlasnie takie gasienice.
PiteR

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 29 sie 2006, 18:27

wozek wyglada jak jazzy albo jet, obydwie firmy sa bardzo podobne. pytanie czy plastikowa solona nad kolami latwo sie demontuje? bo wieksze kola raczej beda zaczepiac.

pit 202 link z gasienicami do samochodo to gdzies mam, zalacze przy jakejs okazji.
POZDRAWIAM

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: numerek » 29 sie 2006, 18:34

wiem że koła kupione tylko zastanawiam się czy trzeba było az z hameryki je sprowadzac ?
jest w polsce producent -->
koła i kółka
pewnie też taniej
ja kupowalem tam przeróżne koła i ceny są naprawde niewielkie
to tak OT

Autor tematu
loky

Post napisał: loky » 29 sie 2006, 18:35

Wózek to jet 3, i jet i jazzy pochodzą z tej samej firmy Pride Mobility. Błotniczki są przykręcone do ramy na 2 małe wkręty. To żaden problem, większość wózków nie ma błotników.
Takie gąsienice widziałem chyba w "taxi 2" albo 3.

numerek, znam tą stronę i nic z tej oferty nie pasuje. Tak w ogóle to źle mnie zrozumiałeś jeśli myślisz że koła kupiłem w USA. Koła kupiłem właściwie w cenie złomu w Polsce.

Zaczynam mieć wątpliwości czym ja to pomierzę jeśli zwykła suwmiarka nie starczy. Nie mogę przecież pojechać do jakiegoś warsztatu i powiedzieć żeby mnie facet zdjął z wózka, odkręcił koło itd.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2006, 18:43 przez loky, łącznie zmieniany 1 raz.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 29 sie 2006, 18:36

dziwne ze na stronie nie podaja parametrow tego pojazdu (wozka na gasienicach), ale z innego zrodla to predkosc max. 8km/h i zasieg do 16km po rownym gruncie.

[ Dodano: 2006-08-29, 18:39 ]
no wlasnie co do amerykanskich to prawdopodobie piasty beda calowe, ale nie koniecznie bo wiele napedow jest sprowadzanych z japonii a wowczas moga byc metryczne.
POZDRAWIAM

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”