prosze o opinie o tym projekcie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 38
pukury: o widzisz - ale coz - sprawdzilem to ugiecie - palcem nie dam rady (bo sie zlamie) ale cala reka jestem w stanie go ugiac o jakis 1-2mm
robie to jako model przejsciowy - tutaj popatrz na samo "wrzeciono" - przeciez nie jestem chory i czegos co ma 900w nie powiesze na takich walkach
po prostu - tak jak pisze scooti - wydalem raz pieniadze i nie chce wrzucic tego w kat i wydac na to samo poraz drugi
ma starczyc pod pcb i robienie dziur na zlacza w abs'ie - jesli bedzie w stanie zrobic cos wiecej - swietnie - jesli nie, tez dobrze
w ramach prob probowalem frezowac dremelem PA11 - oj biedny byl ten dremel, z mdfem tez sobie slabo radzil
robie to jako model przejsciowy - tutaj popatrz na samo "wrzeciono" - przeciez nie jestem chory i czegos co ma 900w nie powiesze na takich walkach
po prostu - tak jak pisze scooti - wydalem raz pieniadze i nie chce wrzucic tego w kat i wydac na to samo poraz drugi
ma starczyc pod pcb i robienie dziur na zlacza w abs'ie - jesli bedzie w stanie zrobic cos wiecej - swietnie - jesli nie, tez dobrze
w ramach prob probowalem frezowac dremelem PA11 - oj biedny byl ten dremel, z mdfem tez sobie slabo radzil
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !! no i tak powoli wiadomo o co chodzi . co do wrzucenia w kąt to nigdy by mi coś takiego do błowy nie przyszło ( sam to przerabiałem nie raz ) . określ sobie pole pracy rzeczywiście potrzebne i pod to projektuj . wiem że zawsze by się ciut większe przydało - ale cóż robić ? . płytek 300mm/300mm pewnie nie będziesz robił - chyba że chodzi o przejrzyste rozmieszczenie elementów
. a do otworów pod gniazda to też pewnie da się coś uszczknąć z powierzchni . taką mam koncepcję . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
candle pisze:a moze bys cos madrego dla odmiany napisal?
ja rozumiem ze fajnie sie bawic za cudze pieniadze, ale 2.5m walka + 12 lozysk to jest 322zl
jak masz jeszcze jakies genialne pomysly - nie pisz - prosze
z tymi czterema walkami to akurat jest cos "madrego". uparles sie, zeby je wykorzystac to masz sensowna propozycje co z nimi zrobic. chociaz 4 walki na os to i tak bedzie zbyt malo przy takim obszarze roboczym. rob jak chcesz, ale to co ci wyjdzie to najwyzej ploter rysujacy, byc moze (byc moze!) rowniez grawerujacy.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
dawno nie usmiałem się na taką możliwość przeprowadzenia próby odkształcenia ale sama mozliwość jest swietna.pukury pisze:witam !! nie da rady wytrzymać ! wałek fi 12 podpatry na 500mm można zgiąć palcem w widoczny sposób ( sprawdziłem przed chwilą ) , gdu byłem nieco młodszy to pewnie bym go odkrztałcił czum innym. pozdrawiam !! ps . próbowałem na wałku z nierdzewki podpartym na 250mm - to samo
A na marginesie
Też uważam to za sensowna propozycję (czterech wałków). Oczywiście jeśli rozstrzygasz to w kwestii finansowej to nikt cię nie przekona a wybór dokonasz sam.
-
za cięcie na waterjet-cie PA11 i PA6 policzą Ci prawie tak samo.
Jeśli dobrze domyślam się w jakie firmie to robisz to może przytną Ci elementy na pile (jeśli to jest możliwe ze względu na ich kształt). Zapłacisz dużo mniej bo tylko za materiał.
W firmie tej mają wałki fi 12 i możesz sprawdzić je sam ręką. Na próbę młotkiem Ci raczej nie pozwolą
jeśli masz jakieś wątpliwości to daj sygnał na priv - może pomogę
Jeśli dobrze domyślam się w jakie firmie to robisz to może przytną Ci elementy na pile (jeśli to jest możliwe ze względu na ich kształt). Zapłacisz dużo mniej bo tylko za materiał.
W firmie tej mają wałki fi 12 i możesz sprawdzić je sam ręką. Na próbę młotkiem Ci raczej nie pozwolą

jeśli masz jakieś wątpliwości to daj sygnał na priv - może pomogę
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 38
upadly mnich: tak, to prawda - mialem sie o tym okazje przekonac - jutro powinna byc wycena (czasami tam trzeba sie poupominac), ale PA6 kosztuje 28, PA11 16zl/kg,
natomiast co do walkow - juz je posiadam, zarowno w gatunku stal kwasowa i klasie wykonania h11 (z tej firmy), jak i w gatunku stal chromowo-niklowa w klasie h6 - jest drobna roznica - skonczcie juz walkowac temat walkow
sa, nie zrobie sobie z nich kijkow do doniczek bo za krotkie
te walki ktore mam maja twardosc 65HRC, naprawde nie tak latwo je ugiac
natomiast co do walkow - juz je posiadam, zarowno w gatunku stal kwasowa i klasie wykonania h11 (z tej firmy), jak i w gatunku stal chromowo-niklowa w klasie h6 - jest drobna roznica - skonczcie juz walkowac temat walkow

te walki ktore mam maja twardosc 65HRC, naprawde nie tak latwo je ugiac
-
- Posty w temacie: 5
Moje propozycje są takie :
1. Zmienić projekt na konstrukcje ze stalą brama
2. Zmniejszyć pole pracy XY do ok 240x240 . Przyjmując ze te walki ma pan w odcinkach po 500mm
3. Zastosować podparcie wałków w połowie - dlatego pole pracy sie tak zmniejszy
Ewentualnie jeśli upiera sie pan przy konstrukcji z ruchoma brama poszerzyć podstawę bramy do takiej szerokości żeby dało sie zastosować podparcie w środku wałku.
1. Zmienić projekt na konstrukcje ze stalą brama
2. Zmniejszyć pole pracy XY do ok 240x240 . Przyjmując ze te walki ma pan w odcinkach po 500mm
3. Zastosować podparcie wałków w połowie - dlatego pole pracy sie tak zmniejszy
Ewentualnie jeśli upiera sie pan przy konstrukcji z ruchoma brama poszerzyć podstawę bramy do takiej szerokości żeby dało sie zastosować podparcie w środku wałku.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek