witam.
oczywiście masz rację .
myślałem ( ? ) tylko że Kol. chce tak " po kosztach " .
jeżeli sprawa ma być na poważnie to i tak bym zrobił nieco lepsze wrzeciono .
z większą powierzchnią do docisku formy/kopyta .
no i jakieś koła pasowe - zmiana obrotów nie zaszkodzi - zapewniam .
po prostu - trzeba zrobić drykierkę .
pozdrawiam .
Sztywność blachy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Witam.
Przepraszam,ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia o czym mówisz
Wpisałem to na allegro ale... o kur@@ popatrz sam
http://allegro.pl/sliczna-oprawka-zeliw ... 90672.html
Patent ze śrubą wkręcaną w wał na szczęście kumam
i powiem Ci że to naprawdę dobry pomysł.Wcześniej myślałem nad wytoczeniem redukcji; z jednej strony na wał a z drugiej M10 ale Twój sposób jest prostszy i faktycznie więcej w nim BHP 
Przepraszam,ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia o czym mówisz

Wpisałem to na allegro ale... o kur@@ popatrz sam

Patent ze śrubą wkręcaną w wał na szczęście kumam

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
witam.
jest tego od cholery - http://allegro.pl/ucpa-204-lozysko-samo ... 20611.html
i nawet w sklepie " sponsora " są .
zaleta - łożyska nie muszą być dokładnie centrycznie ustawione - są wahliwe .
pozdrawiam .
jest tego od cholery - http://allegro.pl/ucpa-204-lozysko-samo ... 20611.html
i nawet w sklepie " sponsora " są .
zaleta - łożyska nie muszą być dokładnie centrycznie ustawione - są wahliwe .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
No dobra,wiem już że chodzi Ci o łożysko w oprawce-najlepiej samocentrujące.Dobrze że nie o to do lusterka,bo gdzie ja bym takie drugie znalazł
Tylko teraz tak;na szczęście pomyliłem się ze średnicą trzpienia na wale(10mm) bo powiedziałem "na oko".Po dokładnym zmierzeniu otworu w normalnym talerzu wychodzi 15mm,czyli trzpień na wale spokojnie pomiędzy 14 a 16mm.Bez problemu znajdę łożyska o takich wymiarach,więc zostaje tylko pręt na wał.Pomyślałem o wałku do przesuwu liniowego ponieważ wydają mi się najdokładniejsze jeśli chodzi o "fi",a poza tym są raczej sztywne i trwałe-chyba że się mylę.I znowu "tylko teraz tak";takie wałki są utwardzane,hartowane i cholera wie co jeszcze,więc czy jego obróbka na tokarce (wiercenie,gwintowanie na śrubę i jeszcze jakieś mocowanie na koło pasowe) nie będzie za trudne-czytaj;zbyt drogie?

Tylko teraz tak;na szczęście pomyliłem się ze średnicą trzpienia na wale(10mm) bo powiedziałem "na oko".Po dokładnym zmierzeniu otworu w normalnym talerzu wychodzi 15mm,czyli trzpień na wale spokojnie pomiędzy 14 a 16mm.Bez problemu znajdę łożyska o takich wymiarach,więc zostaje tylko pręt na wał.Pomyślałem o wałku do przesuwu liniowego ponieważ wydają mi się najdokładniejsze jeśli chodzi o "fi",a poza tym są raczej sztywne i trwałe-chyba że się mylę.I znowu "tylko teraz tak";takie wałki są utwardzane,hartowane i cholera wie co jeszcze,więc czy jego obróbka na tokarce (wiercenie,gwintowanie na śrubę i jeszcze jakieś mocowanie na koło pasowe) nie będzie za trudne-czytaj;zbyt drogie?