piła taśmowa

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 sie 2011, 07:01

@ spawtech
również Cię pozdrawiam.

Ja osobiście kupiłem trzy maszyny chinczyki. Jestem z nich średnio zadowolony ale są , działają.
Ale osprzęt jak frezy , wiertła , taśmy do pił , noże , mierniki itd. kupuję na pewno drożej bo biorę to od głównie Polskich producentów.
I pewnie dla kol.tuxcnc jestem rasistą bo nie biorę chinczyka i popełniam błędy ( ale niech przeczyta swoje teksty , to zobaczy jakie popełnia błędy ) ale nie możemy zgnajać Polskiego przemysłu.
Chinczyk staje się potentatem przemysłowym i jak tak dalej pójdzie to my staniemy się jego sługami.
Wiem , rozumiem , bo chinczyk ma tanio ale nie miał by tak tanio jak by sie go nie wpuściło na rynek.
Chinczyk teraz stał sie zagrożeniem dla całego świata i co , dalej będziemy budować mu potentat :?:

Teraz co nie jest chinskie :?: ... prawie wszystko.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

bakprint
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bakprint » 22 sie 2011, 23:39

cnccad pisze:... Teraz co nie jest chinskie :?: ... prawie wszystko.
Spokojnie Panowie... :wink: Niektórzy mówią nawet, że jak coś nie jest chińskie, to pewnie podróba!!!

Agent0700
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Agent0700 » 24 sie 2011, 13:49

Witam Panów

Z polskimi producentami problem jest taki, że sprzęt kosztuje 10x więcej, jakby kosztował 2-2,5 raza więcej to byśmy kupowali polskie.

Weźmy taką wiertarkę ręczną elektryczną za 40 zł w markecie.

Mam 3 sztuki bo czasem 1-małe wiertło, 2-większe wiertło, 3-np. kluczyk.

Polska by kosztowała pewnie tyle samo co jakaś zachodnia firmówka koło 300-400 zł.

Co przy 3 sztukach da za dużo kasy, a przekładać wiertła 100 x na godzinę jest strasznie upierdliwe.

Polska będzie działała 10x dłużej? Nie sądzę. Obudowę można zrobić z tego samego plastiku, polepszyć można tylko te ciężko pracujące elementy, silnik, przekłądnia itp. zyskamy trwałość niewiele zwiększajac koszt maszyny.

Problem polega na tym, że polskie firmy chcą od razu zarobić nie wiadomo ile, od razu na dom, mercedesa, 2 kochanki.

Czasem widzę jakąś piedołę a cena, że hoho.

Głupi kawałek plastiku i kawałek drutu - wtyczka 3-faz do montażu za 45 zł :!: :!: :!:

Przecież to z maszyny wyskakuje jak gwoździe, powinno kosztować 5 zł, nic nie uzasadnia ceny 45 zł. Są inne produkty plastikowe podobnej wielkości, które mogą kosztują 5-15 zł, ale wtyczka nie, musi być droga. Dlaczego? Żeby wyrwać kasę.

Kupiłem chińską z włącznikiem, kabelkiem i przełącznikiem prawo-lewo za 10 zł/szt. gdzie Polski taki komplet musiałby kosztować ze 200 zł.

Tak samo inne sprzęty.

Pozdrawiam

Jacek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”