Zasugerowałem Ci aby spróbować odlać z mosiądzu , z którego wykonanie poprawnego odlewu jest znacznie prostsze niż z aluminium mimo dużo wyższej temp topnienia i konieczności użycia tygla grafitowego.Czemu pytasz czy odlewałem w mosiądzu, skoro ja piszę o tyglu, w którym będę wytapiał Al
wykonać taki element samemu, czy lepiej zamówić?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
foto29 napsał
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Prościej byłoby nie słuchać idiotycznych podpowiedzi.foto29 pisze:... Aha widzę, że niektórzy z was uważają mnie za kompletnego amatora, jakim do końca nie jestem.pltmaxnc pisze:(...) Może lepiej zrobić na drutach?
Dziękuję, że mi pomogliście dalej muszę poradzić sobie sam.

... przy postach jest zakładka < ignoruj>
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam .
Nie topi się aluminium w tyglu mosiężnym . Nigdy o czymś takim nie słyszałem .
Zresztą to był by przerost formy nad trescia .
Weś kawałek alu czy nawet stali , piłę włosową , kilka brzeszczotów , wytnij zgrubny kształt . Pilnikami czy tam dremlem wyrównasz wszystko . otwór zrobisz wiertarka . Zamiast miejscowago wgłębienia co jest w tym plastiku możesz zrobic kilka otworów różnych średnic , będzie lżejsze i ładnie wyglądało .Kilka godzin ręcznej dłubaniny i będzie gotowe.
Zanim opanujesz odlewanie to jednak troche czasu minie , dla jednej sztuki raczej nie warto sie tak poswięcać . Odlew i tak musisz wtedy obrobić .
Nie topi się aluminium w tyglu mosiężnym . Nigdy o czymś takim nie słyszałem .
Zresztą to był by przerost formy nad trescia .
Weś kawałek alu czy nawet stali , piłę włosową , kilka brzeszczotów , wytnij zgrubny kształt . Pilnikami czy tam dremlem wyrównasz wszystko . otwór zrobisz wiertarka . Zamiast miejscowago wgłębienia co jest w tym plastiku możesz zrobic kilka otworów różnych średnic , będzie lżejsze i ładnie wyglądało .Kilka godzin ręcznej dłubaniny i będzie gotowe.
Zanim opanujesz odlewanie to jednak troche czasu minie , dla jednej sztuki raczej nie warto sie tak poswięcać . Odlew i tak musisz wtedy obrobić .
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Tak też zrobię.
Kupię dremel, załatwię kawał aluminium postaram się jako tako wyciąć ten element dremlem, potem pilnikami i dremlem dopracuje szczegóły.
Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli.
Nie dziękuję wszystkim, którzy mną pogardzili.
Ostatnie pytanie:
Czy jak kupię taki pył cynkowy Pył to z niego będę mógł zrobić prymitywny odlew, potem go obrobić dremlem?Cynk 419,5-temp topnienia.
Kupię dremel, załatwię kawał aluminium postaram się jako tako wyciąć ten element dremlem, potem pilnikami i dremlem dopracuje szczegóły.
Ostatnie pytanie:
Czy jak kupię taki pył cynkowy Pył to z niego będę mógł zrobić prymitywny odlew, potem go obrobić dremlem?Cynk 419,5-temp topnienia.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jest jeszcze taka możliwość. Detal należy skleić aby się w całości trzymał. Zrobić formę silikonową i w tej formie odlać nowy detal z żywicy, dając w odpowiednie miejsca wzmocnienia ze stalowego drutu. Przy odlewaniu najlepsze są kawałki metalu a nie pył, bo się zbierze na wierzchu i zacznie się utleniać. Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jak na specjalistę, to dziwne pytania zadajesz ...foto29 pisze:Ostatnie pytanie:
Z pyłu nie zrobisz odlewu.
Jak się już uparłeś spróbować swoich sił w odlewnictwie, to tak jak Ci radziłem poszukaj samochodowego gaźnika, albo kup na złomie po jakieś 2 zł/kg.
Zn-Al to dobry metal do pierwszych prób, choć też trochę wiedzy na początek potrzeba.
Czysty cynk jest płynny jak woda, przy pierwszej próbie wlałem go sobie do buta, bo przez płaszczyznę podziału formy popłynął jak z kranu.
Masz ochotę na taką przyjemność ?
Można w domowych warunkach wykonać odlew, ale trzeba wiedzieć jak i z czego.
Głupie eksperymenty kończą się pożarem, poparzeniem, a w najlepszym razie niepowodzeniem.
.
-
- Stały bywalec (min. 70)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Czy Twoje ,,wypociny'' będą warte zachodu ? ... na frezarce CNC taki detal masz w niespełna 30 minut.foto29 pisze:Tak też zrobię.
Ostatnie pytanie:

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki