Sposób wymiarowania

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 23 lip 2011, 10:18

ilove810T pisze:
a jak ktos bedzie wiercic wiele otworow naraz? to chyba lepiej wymiarowac otwory wzgledem siebie (...)

ja bym zrobil to szeregowo, kazdy otwor wzgledem sasiedniego. Wtedy zachowujesz dokladnosc wzajmenego polozenia sasiednich otworow.

Zaznaczam, ze nie jestem technologiem. Nie pracuje jeszcze w zawodzie wiec mam 0 doswiadczenia. Lepiej bedzie jak sie jakis ekspert wypowie.
Witam
nie trzeba być technologiem aby na te pytanie odpowiedzieć....
Jak otwory będą wykonywane na maszynie CNC , to nie jest istotne jak programista - technolog poda wymiary rozstawu tych otworów , gdyż program wykonuje swoje.
Na obrabiarce manualnej wyposażonej w liniały operator ma możliwość przełączyć pomiar rozstawu otworów w ABS lub INC.
W obu przypadkach pracownik powinien otrzymać poprawnie zwymiarowany rysunek , w/g którego może / powinien dokonać pomiarów kontrolnych po / w trakcie wykonanej operacji.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Tagi:

ilove810T
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ilove810T » 23 lip 2011, 13:37

WZÓR pisze:
ilove810T pisze:
a jak ktos bedzie wiercic wiele otworow naraz? to chyba lepiej wymiarowac otwory wzgledem siebie (...)

ja bym zrobil to szeregowo, kazdy otwor wzgledem sasiedniego. Wtedy zachowujesz dokladnosc wzajmenego polozenia sasiednich otworow.

Zaznaczam, ze nie jestem technologiem. Nie pracuje jeszcze w zawodzie wiec mam 0 doswiadczenia. Lepiej bedzie jak sie jakis ekspert wypowie.
Witam
nie trzeba być technologiem aby na te pytanie odpowiedzieć....
Jak otwory będą wykonywane na maszynie CNC , to nie jest istotne jak programista - technolog poda wymiary rozstawu tych otworów , gdyż program wykonuje swoje.
Na obrabiarce manualnej wyposażonej w liniały operator ma możliwość przełączyć pomiar rozstawu otworów w ABS lub INC.
W obu przypadkach pracownik powinien otrzymać poprawnie zwymiarowany rysunek , w/g którego może / powinien dokonać pomiarów kontrolnych po / w trakcie wykonanej operacji.
a od czego zalezy dokladnosc obrobki we wspolecznych obarabiarkach?

Autor tematu
zykfryd
Posty w temacie: 3

Post napisał: zykfryd » 31 lip 2011, 12:16

bad_spider pisze:" ktos sobie moze mierzyc otwor od otworu zamiat otwor od bazy, pierwszy sposob ma jedna konkretna wade: bledy pomiarowe podczas wyznacznia kolejnych punktow sumuja sie, od bazy blad pomiaru popelniamy raz. "

Nie wiem czy dobrze myślę ale to stwierdzenie jest prawdziwe chyba tylko w odniesieniu do obrabiarek "manualnych" bo w numerycznych program robi swoje, gdy pan kręcąc korbką przy pierwszym wymiarze pomyli się a późniejsze wymiary /wymiarowanie przyrostowe/ będzie już wykonywał poprawnie ,zgodnie z rysunkiem możemy powiedzieć że błędy w takim wypadku sumują się
mam rację?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 31 lip 2011, 14:55

ilove810T pisze:...a od czego zalezy dokladnosc obrobki we wspolecznych obarabiarkach?
Na maszynach manualnych dokładność obróbki zależy przede wszystkim od stanu technicznego maszyny , sprawnie działających liniałów pomiarowych i od właściwie dobranej technologii oraz narzędzi.
W przypadku obróbki na maszynach CNC (szczególnie przy obróbce 3D) dochodzi jeszcze określenie tolerancji powierzchni przy wykonywaniu modelu.
Przy jej określeniu program rozbija ruchy obróbki powierzchni na wiele liniowych ruchów.
Ruchy te są wykonywane wzdłuż cięciw pomiędzy punktami na powierzchni wzdłuż ścieżki narzędzia.
Długość tych cięciw i ich przemieszczeń liniowych zmienia się.
Nie ma punktu na powierzchni oddalonego od cięciwy o wartość większą od wartości dla tolerancji powierzchni.
Im mniejszy będzie ten parametr, tym dokładniejsza będzie obróbka powierzchni.
Mniejsze wartości tym dłuższe są obliczenia.
zykfryd pisze:...gdy pan kręcąc korbką przy pierwszym wymiarze pomyli się ...
... to jego robota będzie do d****. :razz:
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: upadły_mnich » 31 lip 2011, 15:18

czyli pytanie dotyczyło technologii a nie rysunku technicznego.
Bo w odpowiedziach kolegów wogóle nie ma wzmianki o:
- poprawkach na rysunku warsztatowym
- wymianie rysunku miedzy zakładami
- pomyłkach człowieka
- inne
Można poprawic jeden wymiar a można i 10 wymiarów dla tego samego detalu aż zacytuję:
WZÓR pisze:zykfryd napisał/a:
...gdy pan kręcąc korbką przy pierwszym wymiarze pomyli się ...

... to jego robota będzie do d****.
no i właśnie
Dobry rysunek minimalizuje skutki pomyłek - nakrzyczycie na mnie ale z praktyki , tak właśnie jest.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

bad_spider
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bad_spider » 02 sie 2011, 21:59

zykfryd: masz racje, mowie o sytuacjach kiedy nie wiesz na jakiej maszynie bedzie wykonywany przedmiot, a obrabiarki manualne sa jeszcze w polsce dosc popularne.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 03 sie 2011, 18:12

bad_spider pisze:zykfryd: masz racje, mowie o sytuacjach kiedy nie wiesz na jakiej maszynie bedzie wykonywany przedmiot, a obrabiarki manualne sa jeszcze w polsce dosc popularne.
Na obrabiarce CNC też można popełnić gafę , np. źle określony punkt zerowy przedmiotu wykonywanego (.... nie raz mi się to zdarzyło jak na ,,pamięć '' wpisywałem wartości potrzebne do ustalenia w/w punktu przy pomiarze za pomocą sondy pomiarowej). :mrgreen:
Drugi powód , to błąd w programie wynikający ze źle wykonanego rysunku 2D lub modelu w programie CAD/CAM.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”