Ursus_arctos, dzięki za pomysł, brałem go przez dłuższy czas pod uwagę. Ale koniec, końców przez brak czasu na wizytę w sklepie z cewnikami wybrałem bardziej prymitywny, tańszy ale za to super upierdliwy w realizacjiursus_arctos pisze:Swego czasu wymyśliłem bardzo prymitywny a zarazem dość mocny system montażu okrągłych elementów

Dziś wraz z moim antyasystentem przeprowadziłem pierwszą próbę pracy osi X po taniości.

Oś X na 0.5Nm silniczku ciągnie około 50kg obciążenia. Na zdjęciu lekko ponad 11kg

Mocowanie łożysk liniowych zrealizowałem na metalowych obejmach 28cm do rur. łożysko śruby napędowej siedzi w obejmie 22cm do rur.
Niestety próba wykonania podpór pod wałki z poliamidu nie powiodła się z braku odpowiednich narzędzi i nerwów. Udało mi się ledwo drasnąć poliamid rozwiertakiem 16mm

Próba wykonania nakrętki M8 do śruby metrycznej skończyła się również nie powodzeniem. Zerwałem gwint już podczas pracy nad nim w 3 kawałkach.
Nie wiem jak zabrać się do tego poliamidu i mam go serdecznie dość

Aktualnie przeniesienie napędu ze śruby realizuje zwykła stalowa krótka nakrętka wsadzona pomiędzy 2 kawałki aluminium. Cały czas żyłem nadzieją, że moje poliamidowe śruby będą działać

Poniżej zdjęcia osi X.

Aktualnie zastanawiam się w którym miejscu postawić bramę. I co dalej począć z realizacją projektu "po taniości".