Więc do rzeczy, chodzi o to, żeby tokarka miała najlepiej około 700-800 mm średnicy toczenia, długości toczenia załóżmy 1000-1500 mm, może ewentualnie 2000mm (nie zbyt długa). Wujek wspominał, że chciałby tokarkę Bułgarską, ale z tego co patrzyłem największa ma 580 średnicy toczenia, pytanie jest czy były większe ? Ogólnie chodzi o to, żeby tokarka była przystępna cenowo, chodzi o coś starszego, z jakich tokarek można by coś takiego znaleźć ? - nie koniecznie z Bułgarskich.
Poszukuję pomocy przy znalezieniu odpowiedniej tokarki
-
Wuju
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
Poszukuję pomocy przy znalezieniu odpowiedniej tokarki
Witam, jako, że to mój pierwszy post na tym forum, a nie znalazłem powitalni
to się tu przedstawiam mam na imię Paweł, dołączyłem do forum dlatego, że pomagam wujkowi znaleźć odpowiednią tokarkę.
Więc do rzeczy, chodzi o to, żeby tokarka miała najlepiej około 700-800 mm średnicy toczenia, długości toczenia załóżmy 1000-1500 mm, może ewentualnie 2000mm (nie zbyt długa). Wujek wspominał, że chciałby tokarkę Bułgarską, ale z tego co patrzyłem największa ma 580 średnicy toczenia, pytanie jest czy były większe ? Ogólnie chodzi o to, żeby tokarka była przystępna cenowo, chodzi o coś starszego, z jakich tokarek można by coś takiego znaleźć ? - nie koniecznie z Bułgarskich.
Tagi:
-
Wuju
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Dzięki za odpowiedz. Co do ceny to powiem, że wujek nic mi o tym nie wspominał, chyba bardziej chciałby się rozeznać póki co, ale myślę, że cenowo właśnie coś w tym stylu. Tylko myślę, że wolałby coś krótszego (dziś wspominał, że 1000 by chciał), choć myślę, że może i nad takim 2000 by się zastanowił. Ta maszyna którą teraz ma, a chciałby ją zmienić, może tez mieć 2000 (choć nie jestem pewien), także myślę, ze tez by mu weszła ( warsztat nie jest duży, a już stoją tam różne maszyny) .
-
Mariuszczs
- Lider FORUM (min. 2000)

-
mariuszbroda
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

-
mariuszbroda
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

-
Mariuszczs
- Lider FORUM (min. 2000)

Brak sprzętu do prostowania, długa tokarka załatwia sprawę raz a dobrze i szybko. Co tu dużo mówić, okazuje się że co jakiś czas trafia się robota na jeszcze dłuższą tokarkę niż 2 metry i wtedy wpada na tyle konkretna kasa że zakup takiej używanej tokarki jest uzasadniony.IMPULS3 pisze:Bo najpierw trzeba wyprostowaćMariuszczs pisze:Bierzcie taką długą - ja dawno choruje na jeszcze dłuższą a dziś właśnie toczyłem wałek 1760mm na tokarce w której metr się nie mieści i do tego wałek był po zakupie krzywy .
Masakra z ustawianiem a tak to by się nawierciło i w kły.