RAMA: Profil stalowy ST3 40x60x2 na górę pójdzie sklejka WD 20mm. Nogi stoły wykonane będą z profili stalowych 60x60x2 z kółkami (będzie przesuwny:)

Ta calkiem na oko to profile 40x60x2 nie pasuja mi do obszaru roboczegogeronimosin pisze:...Chciałbym zbudować ploter frezujący do drewna o stole 1500x1500mm. ... RAMA: Profil stalowy ST3 40x60x2
mr-zgr pisze:Wszystko zalezy od tego do czego ma byc przeznaczona maszyna. jesli do jednostkowej, sporadycznej produkcji niezbyt ciezkich detali to ok nie musi byc supermasywna konstrukcja, bo mozna dac mniejsze parapetry i powinno byc mimo wszystko ok. ale jesli chodzi o produkcje seryjna to wiadomo - czas to pieniadz. i niestety nie ma inaczej.
- kiedyś się śmiałem jak Kolega "Kimla" pisał że do drewna potrzeba wrzeciona kilka kW i maszyna musi swoje ważyć.Przekonałem sie o tym gdy zaczolem sie szybciej poruszać i zagłębiać w drewnie.. Wtedy to sie okazało jakie wibracje potrafi nam maszynka zgotować.Połżenie płyt granitowych na stole troszke uszczypliło uciążliwe zachowanie maszyny .... W firmie mam PADE SPIN ,niby spora maszyna ale jak zalapie to potrafi po fudamencie przeniesc dreszczyk wibracyjny .....habit_m_ pisze:mówię MASA TO PODSTAWA