Legalizacja butli tlenowej oraz acetylenowej ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Legalizacja butli tlenowej oraz acetylenowej ?
Witam
Na wstępie napiszę, że szukałem na forum informacji na ten temat, ale nic konkretnego nie mogłem znaleźć.
Mam w garażu jeszcze po dziadku dwie butle niebieską tlenową oraz żółtą acetylenową.
Butle naturalnie nie mają legalizacji i co śmieszniejsze nie są puste. Nie były używane dobre 20 lat...
Są to dokładnie takie butle jak butla po prawej stronie w tym linku z allegro.
http://allegro.pl/butla-butle-tlen-acet ... 42859.html
Ktoś wie jak to można ugryźć ? W sensie jak przeprowadzić ich legalizacje i ewentualne przepompowanie ? Ile taka zabawa może kosztować ?
Wiem, że z acetylenem nie ma żartów więc używanie tego w tym stanie nawet nie wchodzi grę.
Ogólnie potrzebuje czegoś do podgrzewania śrub w samochodach, więc nie wiem czy taniej i szybciej dla mnie nie będzie zakup zestawu tlen-propan ??
Pozdrawiam
Na wstępie napiszę, że szukałem na forum informacji na ten temat, ale nic konkretnego nie mogłem znaleźć.
Mam w garażu jeszcze po dziadku dwie butle niebieską tlenową oraz żółtą acetylenową.
Butle naturalnie nie mają legalizacji i co śmieszniejsze nie są puste. Nie były używane dobre 20 lat...
Są to dokładnie takie butle jak butla po prawej stronie w tym linku z allegro.
http://allegro.pl/butla-butle-tlen-acet ... 42859.html
Ktoś wie jak to można ugryźć ? W sensie jak przeprowadzić ich legalizacje i ewentualne przepompowanie ? Ile taka zabawa może kosztować ?
Wiem, że z acetylenem nie ma żartów więc używanie tego w tym stanie nawet nie wchodzi grę.
Ogólnie potrzebuje czegoś do podgrzewania śrub w samochodach, więc nie wiem czy taniej i szybciej dla mnie nie będzie zakup zestawu tlen-propan ??
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
po prostu je wymień lub daj do firmy legalizującej.
jedna jak i druga sa bardzo nie bezpieczne a o przepompowaniu zapomnij. Nie robi się czegoś takiego na acetylenie lub tlenie.
Butlę acetylenową się napełnia czasami nawet tydzień czasu ...
jak wizualnie nic im nie jest , to je wymień i po temacie.
Zapłacisz za pełne a tamte firma sama zlegalizuje je. To że maja 20 lat o niczym nie świadczy.
trzymając je , to trzymasz bombę .... wymiana i tyle.
Wymienia zawór , sprawdzą korozyjność i dalej będzie pracować

jedna jak i druga sa bardzo nie bezpieczne a o przepompowaniu zapomnij. Nie robi się czegoś takiego na acetylenie lub tlenie.
Butlę acetylenową się napełnia czasami nawet tydzień czasu ...
jak wizualnie nic im nie jest , to je wymień i po temacie.
Zapłacisz za pełne a tamte firma sama zlegalizuje je. To że maja 20 lat o niczym nie świadczy.
trzymając je , to trzymasz bombę .... wymiana i tyle.
Wymienia zawór , sprawdzą korozyjność i dalej będzie pracować

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
U mnie w mieście legalizacja tlenowej lub acetylenowej kosztuje 50zł, ostatnio wymieniałem tlenową bo nie miała legalizacji to płaciłem w sumie z gazem 90zł a legalizacja tej butli skonczyła się 12 lat temu, koszt butli acetylenowej butla z legalizacją + acetylen to koszt 400zł. Mówię oczywiście o dużych 40 litrowych butlach.
Filip
Filip