Osadziłem te łożyska w drewnie ( w projekcie) i stwierdziłem że problemem będzie wywiercenie otworu oddalonego od krawędzi o 63,5mm.
Ktoś wie jak uzyskać taką dokładność ?
[MDF]Projekt frezarki 750x500x150
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
witam.
po prostu łożyska powinny być w obudowach .
nie chodzi o jakieś po 100pln - tylko jak najprostsze po 10pln - z alu .
robisz w sklejce trochę większy otwór i masz możliwość korekcji - przesuwając o ten mm ( czy 0.5 ) obudowę przed przykręceniem .
musisz wziąć pod uwagę że - śruba , łożyska , nakrętka muszą być w jednej linii .
a ten zespół musi być w osi z prowadnicami .
pozdrawiam .
po prostu łożyska powinny być w obudowach .
nie chodzi o jakieś po 100pln - tylko jak najprostsze po 10pln - z alu .
robisz w sklejce trochę większy otwór i masz możliwość korekcji - przesuwając o ten mm ( czy 0.5 ) obudowę przed przykręceniem .
musisz wziąć pod uwagę że - śruba , łożyska , nakrętka muszą być w jednej linii .
a ten zespół musi być w osi z prowadnicami .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja zrobiłem bardzo chamski montaż łożysk - na razie kręciłem tym tylko ręcznie lub wkrętarką (silników jeszcze nie zakładałem), ale wszystko chodzi gładko. Sposób montażu jest następujący: w drewnie jest duży otwór (większy, niż wymagany) a łożyska są ściśnięte z 2 stron dechy deklami z zaluminium (zwykłe płaskowniki). Pomiędzy łożyskami na osi jest tulejka. Jeden dekiel jest przykręcony do końca a dokręcenie drugiego kasuje luz. Położenie promieniowe jest stabilizowane wyłącznie tarciem, ale w końcu na śrubie nie ma żadnych istotnych obciążeń promieniowych. Wiem, że to jest chamskie i prymitywne rozwiązanie, ale do pierwszej maszyny się nadaje.