otwory w wałkach do mocowania na pryźmie
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Dodam jeszcze że te 11 zł to cena netto 

Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Właśnie chciałem sie dowiedzieć czy to netto
Teraz wiadomo.
Stoje przed tym samym problemem. Fakt wałki już mam z akcesoria, podpory jadą. W narzędziowni próba zrobienia gwintu zewnętrznego na tokarni na tym wałku skończyła sie fiaskiem i pytaniami skąd mam takie wałki
Jedyna rozsądna opcja to faktycznie zamówić wałki i gwintowanie w Iskrze, tylko ograniczyć ilość otworów co może być niezbyt dobrym rozwiązaniem.
Ja na wałku o długości 922mm przy podporze 748mm chcę wykonać 8 gwintów na długości podpory w odstępie 100mm od siebie, więc może nie będzie to jeszcze tak bolało jak gwintowanie toru o długości 3m.
Pozdrawiam,
Kacper

Stoje przed tym samym problemem. Fakt wałki już mam z akcesoria, podpory jadą. W narzędziowni próba zrobienia gwintu zewnętrznego na tokarni na tym wałku skończyła sie fiaskiem i pytaniami skąd mam takie wałki

Jedyna rozsądna opcja to faktycznie zamówić wałki i gwintowanie w Iskrze, tylko ograniczyć ilość otworów co może być niezbyt dobrym rozwiązaniem.
Ja na wałku o długości 922mm przy podporze 748mm chcę wykonać 8 gwintów na długości podpory w odstępie 100mm od siebie, więc może nie będzie to jeszcze tak bolało jak gwintowanie toru o długości 3m.
Pozdrawiam,
Kacper
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Moja metoda robienia gwintu w wałku fi 20
1 zeszlifowanie warstwy wierzczniej na szlifierce w imadle pół o wym 8x8mm w rozstawie 100 mm
2 nawiercenie w zeszlifowanych miejscach spiekiem otworu fi 8 na głębokość 3 mm bo tyle jest jeszcze hartowanej powierzchni przynajmniej w wałkach z CX
3wiercenie wiertłem fi 5 pod gwint m6
4bardzo ostrożne gwintowanie:)
Uwagi:
Próbowałem na poczatku na zeszlifowanych polach nawiercac nawiertakiem ale sie stopił. Warstwa hartowana jest jednak głęgiej jak podaja a nie ma co ryzykować urwanie gwintownika. Lepiej od razu wjechac spiekiem na głębokośc 3 mm.
Wiercenie i nawiercanie robiłem na frezarce w imadle tak by zeszlifowane pola były w jednej płaszczyźnie.
1 zeszlifowanie warstwy wierzczniej na szlifierce w imadle pół o wym 8x8mm w rozstawie 100 mm
2 nawiercenie w zeszlifowanych miejscach spiekiem otworu fi 8 na głębokość 3 mm bo tyle jest jeszcze hartowanej powierzchni przynajmniej w wałkach z CX
Uwagi:
Próbowałem na poczatku na zeszlifowanych polach nawiercac nawiertakiem ale sie stopił. Warstwa hartowana jest jednak głęgiej jak podaja a nie ma co ryzykować urwanie gwintownika. Lepiej od razu wjechac spiekiem na głębokośc 3 mm.
Wiercenie i nawiercanie robiłem na frezarce w imadle tak by zeszlifowane pola były w jednej płaszczyźnie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ja podobnie nawiercam wałki jak kolega małysz z tym ze moge z jednego zamocowania owiercic wałek- 1 metrow. Tylko najwiekszym problem jest zebranie wierzchniej warstwy , czasochłonne to jest , a poaztym trzeba uważać podczas gwintowania.małysz pisze:Moja metoda robienia gwintu w wałku fi 20
oto efekt oststniego nawiercania.
- Załączniki
-
- walki.jpg (49.69 KiB) Przejrzano 2009 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
A ile w iskrze biorą od samego wałka, bo morze taniej niż w http://www.akcesoria.cnc.info.pl/lozyska_uu.htm. Chce zrobić myślę że nawet fajne rozwiązanie prowadnic (bardzo sztywne). Wymaga to jednak zastosowaniawałków fi 25 o długości 565mm, oczywiście teraz szukam najtańszych wałków, linki i cenniki mile widziane.
Pozdrawiam.
Render mojego rozwiązania już niedługo.
Właśnie znalazłem w http://www.oberon.pl/sklad/pracy_goraco.pdf bardzo dobrą stal na wałki 1.2343. Pracowałem z nią nie raz tylko frezem ze spieku mi odpuściła ale frezarka wyła jak szalona, aż doszło do tego że musieli mi zrobić kapitalkę
Pozdrawiam.
Render mojego rozwiązania już niedługo.
Właśnie znalazłem w http://www.oberon.pl/sklad/pracy_goraco.pdf bardzo dobrą stal na wałki 1.2343. Pracowałem z nią nie raz tylko frezem ze spieku mi odpuściła ale frezarka wyła jak szalona, aż doszło do tego że musieli mi zrobić kapitalkę

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wodzu pisze: Właśnie znalazłem w http://www.oberon.pl/sklad/pracy_goraco.pdf bardzo dobrą stal na wałki 1.2343. Pracowałem z nią nie raz tylko frezem ze spieku mi odpuściła ale frezarka wyła jak szalona, aż doszło do tego że musieli mi zrobić kapitalkę
jak na razie to znalazels oferte stali a nie stal, znam ta firme i moge ci powiedziec, zebys najpeirw tam zadzwonil i sie upewnil czy to faktycznie maja na stanie. poza tym nie weim po co kombinowac z jakimis dziwnymi "lewymi" walkami skoro mozna kupic walki ze stali lozyskowej wykonane w ssozstej klasie dokladnosci
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu