otwory w wałkach do mocowania na pryźmie

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach
Awatar użytkownika

chaos
Administrator
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: chaos » 02 sie 2006, 19:29

Dodam jeszcze że te 11 zł to cena netto :)

Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 02 sie 2006, 20:31

Właśnie chciałem sie dowiedzieć czy to netto ;) Teraz wiadomo.
Stoje przed tym samym problemem. Fakt wałki już mam z akcesoria, podpory jadą. W narzędziowni próba zrobienia gwintu zewnętrznego na tokarni na tym wałku skończyła sie fiaskiem i pytaniami skąd mam takie wałki ;)
Jedyna rozsądna opcja to faktycznie zamówić wałki i gwintowanie w Iskrze, tylko ograniczyć ilość otworów co może być niezbyt dobrym rozwiązaniem.
Ja na wałku o długości 922mm przy podporze 748mm chcę wykonać 8 gwintów na długości podpory w odstępie 100mm od siebie, więc może nie będzie to jeszcze tak bolało jak gwintowanie toru o długości 3m.

Pozdrawiam,
Kacper

małysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: małysz » 03 sie 2006, 10:03

Moja metoda robienia gwintu w wałku fi 20
1 zeszlifowanie warstwy wierzczniej na szlifierce w imadle pół o wym 8x8mm w rozstawie 100 mm
2 nawiercenie w zeszlifowanych miejscach spiekiem otworu fi 8 na głębokość 3 mm bo tyle jest jeszcze hartowanej powierzchni przynajmniej w wałkach z CX
3wiercenie wiertłem fi 5 pod gwint m6
4bardzo ostrożne gwintowanie:)
Uwagi:
Próbowałem na poczatku na zeszlifowanych polach nawiercac nawiertakiem ale sie stopił. Warstwa hartowana jest jednak głęgiej jak podaja a nie ma co ryzykować urwanie gwintownika. Lepiej od razu wjechac spiekiem na głębokośc 3 mm.
Wiercenie i nawiercanie robiłem na frezarce w imadle tak by zeszlifowane pola były w jednej płaszczyźnie.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 03 sie 2006, 10:56

małysz pisze:Moja metoda robienia gwintu w wałku fi 20
1 zeszlifowanie warstwy wierzczniej na szlifierce w imadle pół o wym 8x8mm w rozstawie 100 mm
2 nawiercenie w zeszlifowanych miejscach spiekiem otworu fi 8 na głębokość 3 mm bo tyle jest jeszcze hartowanej powierzchni przynajmniej w wałkach z CX
3wiercenie wiertłem fi 5 pod gwint m6
4bardzo ostrożne gwintowanie:)
Ja podobnie nawiercam wałki jak kolega małysz z tym ze moge z jednego zamocowania owiercic wałek- 1 metrow. Tylko najwiekszym problem jest zebranie wierzchniej warstwy , czasochłonne to jest , a poaztym trzeba uważać podczas gwintowania.

oto efekt oststniego nawiercania.
Załączniki
walki.jpg
walki.jpg (49.69 KiB) Przejrzano 2009 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

Wodzu

Post napisał: Wodzu » 05 sie 2006, 20:59

A ile w iskrze biorą od samego wałka, bo morze taniej niż w http://www.akcesoria.cnc.info.pl/lozyska_uu.htm. Chce zrobić myślę że nawet fajne rozwiązanie prowadnic (bardzo sztywne). Wymaga to jednak zastosowaniawałków fi 25 o długości 565mm, oczywiście teraz szukam najtańszych wałków, linki i cenniki mile widziane.

Pozdrawiam.

Render mojego rozwiązania już niedługo.

Właśnie znalazłem w http://www.oberon.pl/sklad/pracy_goraco.pdf bardzo dobrą stal na wałki 1.2343. Pracowałem z nią nie raz tylko frezem ze spieku mi odpuściła ale frezarka wyła jak szalona, aż doszło do tego że musieli mi zrobić kapitalkę :roll:
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 19 sie 2006, 21:18

Wodzu pisze: Właśnie znalazłem w http://www.oberon.pl/sklad/pracy_goraco.pdf bardzo dobrą stal na wałki 1.2343. Pracowałem z nią nie raz tylko frezem ze spieku mi odpuściła ale frezarka wyła jak szalona, aż doszło do tego że musieli mi zrobić kapitalkę :roll:

jak na razie to znalazels oferte stali a nie stal, znam ta firme i moge ci powiedziec, zebys najpeirw tam zadzwonil i sie upewnil czy to faktycznie maja na stanie. poza tym nie weim po co kombinowac z jakimis dziwnymi "lewymi" walkami skoro mozna kupic walki ze stali lozyskowej wykonane w ssozstej klasie dokladnosci
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”