Kompatybilność ArtCam z AutoCad
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Kompatybilność ArtCam z AutoCad
Witam serdecznie,
mam pytanie dotyczące programu ArtCam Express.
Czy program ten czyta rysunki z AutoCada i innych programów typu CAD lub CAM?
Przy okazji chciałbym też spytać o ArtCam Express, czy ktoś z Was używa go i czy mógłby się podzielić opinią ze mną w prywatnej wiadomości?
Dziękuje i pozdrawiam
mam pytanie dotyczące programu ArtCam Express.
Czy program ten czyta rysunki z AutoCada i innych programów typu CAD lub CAM?
Przy okazji chciałbym też spytać o ArtCam Express, czy ktoś z Was używa go i czy mógłby się podzielić opinią ze mną w prywatnej wiadomości?
Dziękuje i pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
A może kolega pokrótce opisać co jest dostępne w wersji podstawowej? Z zewnątrz wygląda na to że do podstawy należy dokupić moduły by coś zdziałać, jednak czy czysta wersja podstawowa daje radę?lemurbb pisze:jak na nasze potrzeby spokojnie wystarcza, za tą cene to chyba do domu sobie kupie , smieszne pieniądze jak za cam-a naprawde warto
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Witam,
na tej stronce widać, co jest dostępne w podstawowej wersji express, już niedługo będzie po polsku,
http://artcamexpress.com/index.php?opti ... =6&lang=en
zapraszam na ITM Machtool, będzie można zobaczyć na żywo wszystkie najnowsze produkty Delcama, w tym 64 - bitowego ArtCAMa który śmiga nieziemsko i bezproblemowo obsługuje kilkugigowe pliki
Pozdrawiam
Adam
na tej stronce widać, co jest dostępne w podstawowej wersji express, już niedługo będzie po polsku,
http://artcamexpress.com/index.php?opti ... =6&lang=en
zapraszam na ITM Machtool, będzie można zobaczyć na żywo wszystkie najnowsze produkty Delcama, w tym 64 - bitowego ArtCAMa który śmiga nieziemsko i bezproblemowo obsługuje kilkugigowe pliki

Pozdrawiam
Adam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam serdecznie.
Pozdrawiam, skoczek
W jakiej cenie i gdzie będzie można zamówić tą wersję?artmachining pisze:już niedługo będzie po polsku
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A ja mam pytanko odnośnie sposobu wyznaczania ścieżki narzędzia. Bo to jest powód dla którego często piszę kod ręcznie pod proste obiekty 3D.
Na jednym z filmików można zobaczyć jak artcam generuje ścieżkę dla modelu lokomotywy. Tak jak odbywa się to najczęściej generuje ją na zasadzie wybierania materiału w jednej osi przesuwając się co stały skok w osi drugiej. Coś jak frezowanie bitmapy co moim zdaniem jest włąsnie super sposobem do tego celu. W ten sposób jednak bryły regularne np koło jest frezowane w swój jakby nienaturalny sposób i zostają na pionowych powierzchniach prążki od przejazdów równoległych nie mówiąc o dokładności.
Dla mnie naturalnym sposobem byłoby frezowanie tym sposobem zgrubnie a potem objechać kółko dla wyrównania 0.2 mm po okręgu - z resztą inne kształty też można by w ten sposób objechać.
Czy istnieje taka opcja w prostszych CAMach czy to możliwe tylko w przemysłowych "kobyłach" ?
Dodam że satysfakcjonuje mnie (nawet nie wiem czynie bardziej) ręczne definiowanie ścieżki na zasadzie ja pokaże którędy ma iść po modelu a CAM sobie poukłada już tak żeby każde miejsce było wyfrezowane trzymało offset narzędzia itd.
Pozdrawiam
FDSA
Na jednym z filmików można zobaczyć jak artcam generuje ścieżkę dla modelu lokomotywy. Tak jak odbywa się to najczęściej generuje ją na zasadzie wybierania materiału w jednej osi przesuwając się co stały skok w osi drugiej. Coś jak frezowanie bitmapy co moim zdaniem jest włąsnie super sposobem do tego celu. W ten sposób jednak bryły regularne np koło jest frezowane w swój jakby nienaturalny sposób i zostają na pionowych powierzchniach prążki od przejazdów równoległych nie mówiąc o dokładności.
Dla mnie naturalnym sposobem byłoby frezowanie tym sposobem zgrubnie a potem objechać kółko dla wyrównania 0.2 mm po okręgu - z resztą inne kształty też można by w ten sposób objechać.
Czy istnieje taka opcja w prostszych CAMach czy to możliwe tylko w przemysłowych "kobyłach" ?
Dodam że satysfakcjonuje mnie (nawet nie wiem czynie bardziej) ręczne definiowanie ścieżki na zasadzie ja pokaże którędy ma iść po modelu a CAM sobie poukłada już tak żeby każde miejsce było wyfrezowane trzymało offset narzędzia itd.
Pozdrawiam
FDSA