zaspawywanie otworów
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
IMPULS3 pisze:A wlaśnie że zaszkodzi. Jak dobrze pamiętam to w luku eletrycznym jest okolo 3000 stopni.lolo2 pisze: Przecież stal resorowa jest ulepszana cieplnie wiec trochę ciepła jej nie zaszkodzi.
Lol.... To chyba logiczne że spawanie polega na stopieniu materiału...
Chodziło mi o wpływie ciepła na resztę materiału resora. Bo że zaklei sobie dziurkę spawem to żaden problem. Najgorsze jest to że odpuści lub zahartuje więcej materiału na szerokości resora co znacząco osłabi materiał.
Poszperałem trochę o resorowych stalach i chyba są odpuszczane w 500 stopni celcjusza.
http://www.dostal.com.pl/stal-sprezynowa.html
Więc 500 stopni nie pogorszy resorowi, a wszystko powyżej już tak.
cnccad o co ci chodzi ze zdaniem:
skoro resorówka jest ulepszana cieplnie w 500 stopniach?cnccad pisze:Temperatura działająca na stal a powodująca skuteczne odprężenie to ok 110C przez 1h.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wg mnie, już samo spawanie może spowodować duże przyhartowanie - stąd możliwe pęknięcia.
"(...) Przy spawaniu stali o zwiększonej zawartości węgla albo stali stopowych (krzemowych - resory !!!) istnieje niebezpieczeństwo zahartowania lub utwardzenia strefy wpływu ciepła i w wyniku tego pojawienia się pęknięć. Pęknięcia te są rezultatem oddziaływania naprężeń spawalniczych na nieplastyczny materiał strefy wpływu ciepła. (...) Aby móc jednak z dobrym wynikiem spawać stale skłonne do pękania, należy przeznaczone do spawania części podgrzać do odpowiedniej temperatury. Temperatura podgrzewania powinna zapewnić wystarczające zmniejszenie szybkości chłodzenia złącza i zmniejszenie wartości naprężeń spawalniczych.(...) Po spawaniu wskazane jest przykrycie spawanego przedmiotu kocami azbestowymi w celu ZMNIEJSZENIA szybkości chłodzenia"
Lać wodą możesz gdybyś całą sprężynę hartował, ale to jest chyba poza Twoimi możliwościami (hartowanie), tak więc studź powoli. Co prawda rozhartujesz część resoru wokół otworu, ale na to nie ma rady jeśli chcesz spawać. Ja mimo wszystko dobrałbym krążek pasujący do otworu, zukosował go, podgrzał wszystko i szybko objechał dookoła migomatem, studził powoli. Nie bój się podgrzania przed spawaniem, bo żebyś rozhartował resor to musiałbyś podgrzać go powyżej 750-800 oC (to są początki zmian, do pełnego hartowania grzeje się na 940 oC)
Oczywiście to tylko moja opinia
"(...) Przy spawaniu stali o zwiększonej zawartości węgla albo stali stopowych (krzemowych - resory !!!) istnieje niebezpieczeństwo zahartowania lub utwardzenia strefy wpływu ciepła i w wyniku tego pojawienia się pęknięć. Pęknięcia te są rezultatem oddziaływania naprężeń spawalniczych na nieplastyczny materiał strefy wpływu ciepła. (...) Aby móc jednak z dobrym wynikiem spawać stale skłonne do pękania, należy przeznaczone do spawania części podgrzać do odpowiedniej temperatury. Temperatura podgrzewania powinna zapewnić wystarczające zmniejszenie szybkości chłodzenia złącza i zmniejszenie wartości naprężeń spawalniczych.(...) Po spawaniu wskazane jest przykrycie spawanego przedmiotu kocami azbestowymi w celu ZMNIEJSZENIA szybkości chłodzenia"
Lać wodą możesz gdybyś całą sprężynę hartował, ale to jest chyba poza Twoimi możliwościami (hartowanie), tak więc studź powoli. Co prawda rozhartujesz część resoru wokół otworu, ale na to nie ma rady jeśli chcesz spawać. Ja mimo wszystko dobrałbym krążek pasujący do otworu, zukosował go, podgrzał wszystko i szybko objechał dookoła migomatem, studził powoli. Nie bój się podgrzania przed spawaniem, bo żebyś rozhartował resor to musiałbyś podgrzać go powyżej 750-800 oC (to są początki zmian, do pełnego hartowania grzeje się na 940 oC)

-
Zmiany zachodzą już od 1 stopnia celcjusza xD Zahartuj sobie blaszkę i podgrzej do 100 stopni do 300 do 500 i do 700 i zmierz sobie twardość.jacek-1210 pisze: Nie bój się podgrzania przed spawaniem, bo żebyś rozhartował resor to musiałbyś podgrzać go powyżej 750-800 oC (to są początki zmian, do pełnego hartowania grzeje się na 940 oC)
Od 750 to już masz znianę struktury.
Podgrzać możesz, nawet cały resor ale nie więcej niż 300 - 500 stopni. NIe wiem jaki to materiał. A resory są ulepszane cieplnie - Hartowane i średnio odpuszczane
Po Spawaniu proponuje podgrzać miejsce spawu co najmniej do tych 200 stopni aby naprężenia trochę zniwelować, bo ci gorzej popęka. Stali NIESPAWALNEJ nie chłodzimy, bo od samego powietrza sie hartują. A chłodząc ją może ci popękać i sie powykrzywiać.
-
Proponuję jeszcze podgrzać do 1200 i zmierzyć twardość
Fakt, nie napisałem że od 750 to początek zmian STRUKTURALNYCH. A co do odpuszczania sam pisałeś o odpuszczaniu resorów w 500 stopni i podobnie podaje moja książka. Jak wg Ciebie można w warunkach domowych podgrzać duży resor powyżej 500 stopni ? Przecież w tej temp. to on się już chyba na żółto świeci ? Bez kuźni ani rusz 

-
- Posty w temacie: 1
cnccad pisze:więc przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.
To sa zgrubne obliczenia ...takie jakie się robi na WPS ( Wstępne Parametry Spawania )
czyli to są wyjściowe parametry które są do obliczenia.
A resztę spawacz dopracowywuje.
To nie robi sie od dzisiaj , a od wielu lat.
Jak technolodzy , spawalnicy ustalaja parametry spawania dla jakiś tam konstrukcji
tylko za pomocą WPS
Haha !
WPS to nie sa zadne wstepne parametry....
Akronim ten pochodzi od angielskich slow Welding Procedure Specification. Po polsku: Instrukcja technologiczna spawania. Spawacz nie ma wiele do powiedzenia, dostaje instrukcje i ma pospawac material w zakresie parametrow podanych w tej instrukcji.
Tyle na ten temat, zadnych wstepnych parametrow, zadnego dopracowywania heh
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Wydaje mi się istotniejszym pytaniem jest po co ten resor spawać niż jak to zrobić.
Co to ma dać?
Wiemy że dysponujesz migomatem więc wielkiego wyboru nie ma. Ja bym to raczej tigiem robił (rampa prądu mogłaby pomóc w wolniejszym studzeniu). Możesz sobie zrobić próby na jakimś kawałku innej stali choćby zwykłej żeby sprawdzić jak to manualnie będzie szło. Puki nie mówimy o spawaniu np. punktowym tgi wkładki dopasowanej do otworu bez materiału dodatkowego czy innych bardziej wyszukanych metodach to rozmowa sprowadza się do tego spawać czy nie migomatem, ewentualnie podgrzać wcześniej czy nie. Może znajdziesz gdzieś podobny resor i zobaczysz jak to wychodzi zanim się zabierzesz za właściwy.
Jeszcze raz po co to spawać ? Rozsądne głosy mówią żeby nie spawać.
Może koledze chodziło o :
pWPS (preliminary welding procedure specyfication) czyli wstępną instrukcję ...
która po wykonaniu próbki/próbek jest badana i są wprowadzane zmiany jeśli coś jest nie tak?
Co to ma dać?
Wiemy że dysponujesz migomatem więc wielkiego wyboru nie ma. Ja bym to raczej tigiem robił (rampa prądu mogłaby pomóc w wolniejszym studzeniu). Możesz sobie zrobić próby na jakimś kawałku innej stali choćby zwykłej żeby sprawdzić jak to manualnie będzie szło. Puki nie mówimy o spawaniu np. punktowym tgi wkładki dopasowanej do otworu bez materiału dodatkowego czy innych bardziej wyszukanych metodach to rozmowa sprowadza się do tego spawać czy nie migomatem, ewentualnie podgrzać wcześniej czy nie. Może znajdziesz gdzieś podobny resor i zobaczysz jak to wychodzi zanim się zabierzesz za właściwy.
Jeszcze raz po co to spawać ? Rozsądne głosy mówią żeby nie spawać.
Może koledze chodziło o :
pWPS (preliminary welding procedure specyfication) czyli wstępną instrukcję ...
która po wykonaniu próbki/próbek jest badana i są wprowadzane zmiany jeśli coś jest nie tak?
-
wykopków czas?
zaspawany otwór nie będzie przenosił obciążenia
są dwa sposoby naprawy
1. użyć materiału wysokoniklowego o dużej plastyczności
http://www.e-spawalnik.pl/?wykres-schafflera,163
polecam wszystkim którzy pragną spawać stal ładnie się hartującą (tu resorak) z pięknie spawalnym drutem MAG
wpisując skład spoiwa, można się trochę zdziwić, np w tym przypadku zwykły kwasiak 18/10 jest niewystarczający, podobnie jak 23/18
całą zasada by w spoinie nie wystąpił martenzyt
i znowu się okaże że cza zastosować stop wysokoniklowy (70/20)
2. zaspawać TAKIM SAMYM materiałem jak resor z pomocą tiga
w każdym przypadku można podgrzewać materiał do 200 st. C przed spawaniem (nawet do 400 st. C)
po spawaniu nie chłodzić szybko, narzucić kawałek wełny mineralnej, odpuścić jak najszybciej
po spawaniu w każdym przypadku należy odpuścić resoraka na żądaną twardość (czyli pewnie kole 500-600 st. C), by odpuścić strefę wpływu ciepła
pozdro
są dwa sposoby naprawy
1. użyć materiału wysokoniklowego o dużej plastyczności
http://www.e-spawalnik.pl/?wykres-schafflera,163
polecam wszystkim którzy pragną spawać stal ładnie się hartującą (tu resorak) z pięknie spawalnym drutem MAG
wpisując skład spoiwa, można się trochę zdziwić, np w tym przypadku zwykły kwasiak 18/10 jest niewystarczający, podobnie jak 23/18
całą zasada by w spoinie nie wystąpił martenzyt
i znowu się okaże że cza zastosować stop wysokoniklowy (70/20)
2. zaspawać TAKIM SAMYM materiałem jak resor z pomocą tiga
w każdym przypadku można podgrzewać materiał do 200 st. C przed spawaniem (nawet do 400 st. C)
po spawaniu nie chłodzić szybko, narzucić kawałek wełny mineralnej, odpuścić jak najszybciej
po spawaniu w każdym przypadku należy odpuścić resoraka na żądaną twardość (czyli pewnie kole 500-600 st. C), by odpuścić strefę wpływu ciepła
pozdro